astamoth Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 Jak zrobić piwo, aby pozostało mętne? Moje dotychczasowe piwa wcześniej czy później się wyklarowały. Jedno pozostało mętne ale nie wiem do końca dlaczego tak się stało. Są jakieś metody uzyskiwania zmętnienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 Przy nalewaniu piwa do kufla, zostaw w butelce tak 3-4 cm. Następnie mocno zamieszaj butelką aby podbić osad z dna i wlej do kufla. Tadam masz mętne piwo. Druga sprawa - spory dodatek słodów żytnich, owsianych i pszenicznych, Słabo flokujące drożdże -pszeniczne, witbierowe. i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 Jak bez mącenia to chyba żyto najlepiej załatwia sprawę, pszenica tak sobie,czasem wit się wyklaruje w 2 tygodnie po rozlewie. W normalnym piwie (jęczmiennym nawet pszennym) zmętnienie to dla mnie jakaś infekcja, ewentualnie jakaś sraka przy zacieraniu, zawsze takie piwo jest w mniejszym lub większym stopniu syfne lub co przynajmniej dziwne. zielony07 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeburaszka710 Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 (edited) Drożdżaki z niską sedymentacją i flokulacją . Edited July 16, 2016 by czeburaszka710 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 17, 2016 Share Posted July 17, 2016 Możesz próbować sypnac trochę mąki do gotowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted July 17, 2016 Share Posted July 17, 2016 A czy nie chodzi tutaj koledze aby o mętność ala nowe nowofalowe piwa np. ze Stanów Zjednoczonych? Gdzieś tam kiedyś tam Kopyr napomknął, że w USA jest wypuszczanych coraz więcej piw (mam wrażenie że chodziło o IPA, AIPAetc.) właśnie mętnych (czy od zawiesin chmielu, drożdży czy czego innego to już nie wiem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted July 22, 2016 Author Share Posted July 22, 2016 Jak bez mącenia to chyba żyto najlepiej załatwia sprawę, pszenica tak sobie,czasem wit się wyklaruje w 2 tygodnie po rozlewie. W normalnym piwie (jęczmiennym nawet pszennym) zmętnienie to dla mnie jakaś infekcja, ewentualnie jakaś sraka przy zacieraniu, zawsze takie piwo jest w mniejszym lub większym stopniu syfne lub co przynajmniej dziwne. Spróbuje w takim razie z żytem. Lepszy słód czy płatki błyskawiczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts