astamoth Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Jak zrobić piwo, aby pozostało mętne? Moje dotychczasowe piwa wcześniej czy później się wyklarowały. Jedno pozostało mętne ale nie wiem do końca dlaczego tak się stało. Są jakieś metody uzyskiwania zmętnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Przy nalewaniu piwa do kufla, zostaw w butelce tak 3-4 cm. Następnie mocno zamieszaj butelką aby podbić osad z dna i wlej do kufla. Tadam masz mętne piwo. Druga sprawa - spory dodatek słodów żytnich, owsianych i pszenicznych, Słabo flokujące drożdże -pszeniczne, witbierowe. i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Jak bez mącenia to chyba żyto najlepiej załatwia sprawę, pszenica tak sobie,czasem wit się wyklaruje w 2 tygodnie po rozlewie. W normalnym piwie (jęczmiennym nawet pszennym) zmętnienie to dla mnie jakaś infekcja, ewentualnie jakaś sraka przy zacieraniu, zawsze takie piwo jest w mniejszym lub większym stopniu syfne lub co przynajmniej dziwne. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Drożdżaki z niską sedymentacją i flokulacją . Edytowane 16 Lipca 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Możesz próbować sypnac trochę mąki do gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 A czy nie chodzi tutaj koledze aby o mętność ala nowe nowofalowe piwa np. ze Stanów Zjednoczonych? Gdzieś tam kiedyś tam Kopyr napomknął, że w USA jest wypuszczanych coraz więcej piw (mam wrażenie że chodziło o IPA, AIPAetc.) właśnie mętnych (czy od zawiesin chmielu, drożdży czy czego innego to już nie wiem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Jak bez mącenia to chyba żyto najlepiej załatwia sprawę, pszenica tak sobie,czasem wit się wyklaruje w 2 tygodnie po rozlewie. W normalnym piwie (jęczmiennym nawet pszennym) zmętnienie to dla mnie jakaś infekcja, ewentualnie jakaś sraka przy zacieraniu, zawsze takie piwo jest w mniejszym lub większym stopniu syfne lub co przynajmniej dziwne. Spróbuje w takim razie z żytem. Lepszy słód czy płatki błyskawiczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się