Skajo Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Cześć! Planuję uwarzyć white ipa, chciałem poprosić o sprawdzenie receptury, ewnetualne rady i zmiany. Warka 20-litrowa 2,5 kg pale ale2 kg pszeniczny jasny 0,5 kg Cara Blond 0,5 kg płatków owsianych Zacieranie 60 minut w 67 stopniach 10 minut w 72 stopniach mash out Chmielenie 60 minut Chinook 40g - 60' Chinook 10g - 15' Amarillo 10g - 15' Skórki pomarańczy 10g - 10' Kolendra 10g - 10' Amarillo 20g - 0' Citra 20g - 0' Citra 30g - na zimno Amarillo 20g - na zimno Drożdże US-05 Celuję w około 15 blg oraz 60~ibu. Rozważam ewnetualne podbicie goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Za dużo tego karmelowego, daj max 300 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Do white ipa to najlepiej w ogóle odpuść karmel. manhat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Z tego co wiem to white IPA to taka hybryda z belgijskim akcentem, więc dobre by tu były drożdże jak do wita przyprawy ok. Przy drożdżach US 05 to bardziej będzie american wheat ( tylko że ze skórką i przyprawami) ale ja jestem zdania warz, na pewno coś wyjdzie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Ja wole WhiteIPA bez belgijskich akcentów i dlatego robię na US-05. Karmel bym odpuścił, mniej chmielu na goryczkę, więcej na whirlpool i na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 A nie lepiej słod pilzneński zamiast pale ale? Zawsze to piwo będzie jaśniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się