Jump to content

White IPA


Skajo

Recommended Posts

Cześć! Planuję uwarzyć white ipa, chciałem poprosić o sprawdzenie receptury, ewnetualne rady i zmiany.

 

Warka 20-litrowa

2,5 kg pale ale
2 kg pszeniczny jasny

0,5 kg Cara Blond

0,5 kg płatków owsianych

 

Zacieranie

60 minut w 67 stopniach

10 minut w 72 stopniach

mash out

 

Chmielenie 60 minut

Chinook 40g - 60'

Chinook 10g - 15'

Amarillo 10g - 15'

Skórki pomarańczy 10g - 10'

Kolendra 10g - 10'

Amarillo 20g - 0'

Citra 20g - 0'

 

Citra 30g - na zimno

Amarillo 20g - na zimno

 

Drożdże US-05

 

Celuję w około 15 blg oraz 60~ibu. Rozważam ewnetualne podbicie goryczki.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co wiem to white IPA to taka hybryda z belgijskim akcentem, więc dobre by tu były drożdże jak do wita przyprawy ok. Przy drożdżach US 05 to bardziej będzie american wheat ( tylko że ze skórką i przyprawami) ale ja jestem zdania warz, na pewno coś wyjdzie;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.