Dziajl Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Czy przy kegu - jako kadzi zaciernej jest potrzebny fitting? Lub czy do czegoś może się on przydać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Chyba można wykorzystać rurę fittingu na mieszadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Przejrzałem temat i chyba tylko raz ktoś wspomniał o sytuacji gdzie mamy fałszywe dno i grzejemy gazem, ale w sumie nie znalazłem odpowiedzi dla siebie. Co z cieczą która znajduje się miedzy dnem a fałszywym dnem? Na pewno będzie miała dużo wyższą temperaturę niż reszta zawartości kadzi zaciernej, ale co będzie się z nią działo? Nie wpłynei to źle na efekt końcowy? Zapewne dojdzie miejscami do karmelizacji ze względu na brak możliwości mieszania. Na stronach sklepów z USA widziałem takie rozwiązania (kocioł z fałszywym dnem do grzania na gazie) i było tego sporo. Logiczne wydaje się zastosowanie dobrego mieszadła mechanicznego które będzie przekazywało ciepło z fałszywego dna do reszty zacieru. Tylko czy to wystarczy? Jakie są wasze doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zobacz tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Dzięki Chyba będzie trzeba pomyśleć o grzaniu elektrycznym by oszczędzić sobie problemów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 doradźcie mam 2 tys PLN-ów co zbudować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Nie znam Twoich potrzeb ale za taką kwotę na pewno zbudujesz 2 kadzie z kegów 50 litrowych. Kadź zacierną z grzałkami zamawianymi grupowo z forum+sterownik pamel+FD+silnik od wycieraczek+robota spawacza. Kadź warzelną+grzałki+hop stoper z forum+mniejsza robota spawacza.W tej kwocie powinieneś jeszcze zmieścić kociołek do pasteryzacji który pomoże Ci w wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 zobacz moja galerie i jesl;i pasuje to dopisz sie do zamówienia na grzalki bo resztki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Podepnę się pod temat z prośbą do konstruktorów własnych kadzi zaciernych o podzielenie się swoimi rozwiązaniami w zakresie połączenia osi silnika z osią mieszadła. Chciałbym zrobić takie połączenie, aby można było łatwo silnik ściągnąć z góry kadzi, potem wyciągnąć mieszadło ramowe, fałszywe dno itd bez konieczności odkręcania osi silnika od osi mieszadła kluczem. Jedna z opcji, która przychodzi mi do głowi to rurka łącznik z rurki o przekroju kwadratowym i odpowiednie zeszlifowanie osi mieszadła też na kwadrat, ale może ktoś wymyślił coś bardziej zmyślnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Tutaj opisałem moją konstrukcję http://www.piwo.org/topic/17892-budowa-warzelni-50l-od-podstaw/ Mieszadło ma przyspawane dwie śrubki M8, przegwintowane po spawaniu i nakręca się na oś silniczka. Nie potrzebujesz żadnego klucza. Mieszadło dokręcasz lekko i odkręcasz tak samo ręką. Dodatkowo myślę, że nawet dolne podparcie jest zbędne o ile mieszadło nie ma bicia i jest symetryczne, a belki z silniczkiem już od dawna nawet nie przykręcam tylko leży luzem na śrubach. Edytowane 29 Lipca 2016 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi