Pindin Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Cześć. W planach miałem jutro uwarzyć tripla. Jednak mam wątpliwości co do wykonania, głównie pilnowania fermentacji, a chciałbym go zrobić dobrze. Stąd moje pytanie, mianowicie czy macie jakieś doświadczenie z warzeniem nietypowych piw na drożdżach belgijskich? Posiadam gęstwę FM 25. No i jakiś styl co wybacza błędy... Czy w ogóle takie kombinacje mają ręce i nogi? Np. Belgian stout, jakiś belg z owocami (nie kwaśnie), no nie wiem, na tą chwile mało co mi przychodzi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 A przy innym piwie nie trzeba będzie pilnować fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Żeby zrobić dobre piwo trzeba. Pomyślałem, że drożdże belgijskie lubią ciepło to mogę zacząć i całą fermentacje przeprowadzić w tych ok. 22 stopniach co mam aktualnie w domu. Potrzebuję piwa do wypicia tak o i poczęstowania, a nie na konkurs. Poza tym spróbowałbym jakiegoś eksperymentu na drożdżach które mam - stąd temat. A może wyjdzie z tego coś dobrego? Ten wie kto spróbował. Tripla chciałem zrobić bardzo dobrego i zostawić, żeby sobie poleżał dłuższy czas, co najmniej do przyszłego roku. Co myślicie np. o czarnym (barwiący do wysładzania) lekkim "dubblu" ? Takie 13 blg, mocno słodowe z nutami czekoloady gorzkiej i ew. z dodatkiem rodzynek + angielskie chmiele na aromat zadane FM 25? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zrób coś w stylu Belgian Pale Ale, będzie najszybszy do picia ale jak dla mnie 22°C otoczenia przy początku fermentacji (czyli pewnie jakieś 25°C piwa) to proszenie się o rozpuch i inne wady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 A jakie temperatury masz? Ogólnie belgi też nie wybaczają błędów - odwdzięczają się mocnym alkoholem, albo nieciekawymi fenolami w wyższych temperaturach. W belgach dobrze zacząć w niskiej temperaturze, a potem w miarę kończenia fermentacji podnosić ją. Tak do tej pory uzyskałem najlepsze efekty w belgach. Jak masz robić piwo byle jak to nie rób wcale Jedyne drożdże, które wybaczą Ci temperaturę to Forbiden Fruits i Hothead. Znajdź tak 18-19C i będziesz mógł zrobić belga bez martwienia się o efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zrób coś w stylu Belgian Pale Ale Niedawno robiłem BPA - w sumie jakieś 3 miesiące temu, piwo jeszcze mam w butelkach No te 22 stopnie to dużo... Może znajdę jakiś sposób, żeby utrzymać niższą temp. cały czas. Niby mam lodówkę styropianową, ale nie wiem, czy przez 12 godzin co mnie nie ma w domu nie podgrzeje się zielone piwo za bardzo, potem znowu schłodzę itd i to chyba da gorszy efekt niż te 22 stopnie non stop. Temperatura w domu jakieś 22 stopnie. Ale mogę zbić nawet do 10 w lodówce. Sprawa do przemyślenia.. A co do takich dziwactw belgijskich, macie jakieś doświadczenia? Czytałem wcześniej wątek http://www.piwo.org/topic/6937-stout-belgijski/. Ciekawe czy było dobre ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Też bez problemu taką temperaturę wybaczą Ci Bretki Piwa belgijskie same w sobie są skomplikowane i złożone, za bardzo kombinujesz. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Robić nie robiłem Stouta Belgijskiego ale miałem okazję pić go. Niby poprawny wad nie miał, ale wcale mnie to piwo nie zachwyciło Było wręcz dziwaczne - splecione z sobą fenole i nuty palone oraz czekolada. Za to mogę pochwalić piwo na belgach - świąteczne z nie przesadzonymi przyprawami i ładną pomarańczą. Fenole uzupełniały aromat, a ono samo było bardziej brązowe niż czarne oraz pozbawione nut palonych Może coś w tym kierunku powinieneś uderzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Jak masz robić piwo byle jak to nie rób wcale Chyba tu masz rację. Nie ma co, poczekam na trochę lepsze czasy, jakiś urlop czy coś.: ) Lepiej zrobić piwko co wyrywa z butów niż nie. Nooo a to świąteczne to ciekawy pomysł. Akurat byłoby jak znalazł na Boże Narodzenie, taką 16 czy 17-tke zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Ahoj Pindin. Ja robiłem zimowe 17 Blg na drożdżach Gozdawy BFSAY. Wyszło niezgorsze. Nie brałeś z Depozytu? Jesli chcesz podrzucę Ci przepis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Ja bym zrobił saisona albo wita na tych belgach na rozruch. @up A co do gozdawy to te drożdże dobre są dla początkujących, bo w wyższych temperaturach dają w miarę przyjemny profil, chociaz z Belgia to niewiele ma wspólnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 co do FM 25 to mam dobre wspomnienia ale przy fermentacji w temp nie wyższej niż 20oC podczas pierwszego tygodnia fermentacji. Ważny jest też baling. Im wyższe blg, tym lepiej bardziej dbać o temperaturę bo może się okazać, że wyjdą bardzo mocne fenole, przy wysokim balingu, co ostatecznie da słaby efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się