Skocz do zawartości

Kaliniec


Rekomendowane odpowiedzi

 Planowana 13.01

warka#22  Sour Ale z czarną porzeczką i aronią

 

Słody:

  1. Pale Ale                 3,5 kg
  2. Pszeniczny            1    kg
  3. Płatki orkiszowe   0.5 kg

       

  

     

 

Chmiel:

 

Sorachi Ace 10g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 68`C +5 ml kwasu mlekowego

       30 min 72`C 

 

 

Wysładzanie:

 

       5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  Sorachi Ace 10g

 

Drożdże: FM 52  gęstwa

 

Fermentacja:Do fermetacji trafiło 24 litry 12 blg.

                        17.01 Na fermentacje cichą dodane 2,5kg czarnej porzeczki i 300g aroni.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Napowietrzanie brzeczki level ekspert. Za namową kolegi z forum,postanowiłem bardziej przykładać się do napowietrzania brzeczki. Wygodniejszy i mam nadzieję,że efektywniejszy sposób od machania fermentorem.3c9c68514594cc8d7df85f2a8bfbd901.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

10.02.2018

warka#23  Coffee Single Trapist z Kardamonem 12BLG

 

Słody:

  1. Pilzneński               3 kg
  2. Monachijski            0.5 kg
  3. Abbey                      0.25 kg 
  4. Coffee CM              0,25 kg
  5. Kardamon               5 ziarna

       

  

     

 

Chmiel:

 

Magnum 10g 

EKG          20g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 67`C

       30 min 72`C 

 

 

Wysładzanie:

 

       5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  Magnum   10g
  2. 20 min EKG             10g
  3. 5  min  EKG             10g + Ziarna kardamonu

 

Drożdże: FM 25 Klasztora medytacja starter litr

 

Fermentacja:Do fermentacji poszło 19litrów brzeczki 12 Brix

                       Brzeczka schłodzona do 17C,temperatura w pomieszczeniu 20C.Drożdże ruszyły po 9godz.

                      17.02 Przelane na cichą przy 0,9 blg.

                      18.02 Dodane 150g kawy w ziarnach.

                      22.02 Butelkowanie z użyciem 120g cukru,kawa kiepskiej jakości dała jakąś taką fasole w zapachu.

                                 Poczekamy z dwa miesiące zobaczymy co wyjdzie

                      26.03 Lekka poprawa.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  17.02.2018

warka#24  Belgian Stout  17,2 Brix

 

Słody:

  1. Pale Ale                      5 kg
  2. Monachijski               0,5 kg
  3. Płatki owsiane           0,5 kg
  4. Czekoladowy 1200   0,2 kg
  5. Carafa III spec           0,25 kg
  6. Specjal B                    0,25 kg
  7. Jęczmień palony      0,1 kg

       

  

     

 

Chmiel:

 

Magnum   20g 

EKG            30g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 67`C

       30 min 72`C 

 

 

Wysładzanie:

 

       5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  Magnum   20g
  2. 20 min EKG             30g

Drożdże: FM 25 Klasztora medytacja gęstwa

 

Fermentacja:Do fermentacji trafiło 23 litry 17,2 brix zadane 200ml rzadkiej gęstwy.Fermentacja w 20C

                       05.03 Butelkowanie z 80g cukru.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 27.02.2018

warka#25  Belgian Ris  27 Brix   120 IBU

 

Słody:

  1. Pale Ale                      10 kg
  2. Caraaroma                   1 kg
  3. Pszeniczny                 0,5 kg
  4. Płatki owsiane           0,5 kg
  5. Jęczmień palony       0,6 kg
  6. Czekoladowy 1200   0,5 kg
  7. Carafa 3 spec            0,25 kg
  8. Carafa 2 spec            0,25 kg

       

  

     

 

Chmiel:

 

Magnum   50g

Citra           50g

 

 

       

 

 

 Zacieranie:Na dwa razy po połowie zasypu.

 

       30 min 65`C

       30 min 72`C 

 

 

Wysładzanie:.Każda partia wysłodzona 5 litrami wody.Uzyskałem 30 litrów brzeczki 21Brix.

 

       

 

 

Gotowanie:120 minut

 

  1. 60 min  Magnum   50g + 50g Citra.

Drożdże: FM 25 Klasztora medytacja gęstwa.

 

 

Fermentacja:Uzyskałem 21 litrów 27 Brix.Piwo zlane na drożdże po Belgian Stout#24.Po dwóch dniach piwo poszło na spacer przy 21 litrach w fermentorze

                       13.03 Przelany na cichą przy 7,6 Blg z dodatkiem 50g kostki dębowaj ,macerowanej w Bourbonie (kostka +500ml Bourbonu).

                       26.03 Grubo:-)Potrzymam jeszcze 2 miesiące, w butelki i sprzedaje 50zł za 0,33.Trwają zapisy;-)

                       15.04 Zabutelkowane z 60g cukru do 58 butelek 0,33 l. Do kilku butelek dodałem po jednej kostce dębowej,zobaczę jaki efekt da leżakowanie z takim                             dodatkiem w butelce.                                 

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

10.02.2018

warka#23  Coffee Single Trapist z Kardamonem 12BLG

 

Słody:

  1. Pilzneński               3 kg
  2. Monachijski            0.5 kg
  3. Abbey                      0.25 kg 
  4. Coffee CM              0,25 kg
  5. Kardamon               5 ziarna

       

  

     

 

Chmiel:

 

Magnum 10g 

EKG          20g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 67`C

       30 min 72`C 

 

 

Wysładzanie:

 

       5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  Magnum   10g
  2. 20 min EKG             10g
  3. 5  min  EKG             10g + Ziarna kardamonu

 

Drożdże: FM 25 Klasztora medytacja starter litr

 

Fermentacja:Do fermentacji poszło 19litrów brzeczki 12 Brix

                       Brzeczka schłodzona do 17C,temperatura w pomieszczeniu 20C.Drożdże ruszyły po 9godz.

                      17.02 Przelane na cichą przy 0,9 blg.

                      18.02 Dodane 150g kawy w ziarnach.

                      22.02 Butelkowanie z użyciem 120g cukru,kawa kiepskiej jakości dała jakąś taką fasole w zapachu.

                                 Poczekamy z dwa miesiące zobaczymy co wyjdzie.



Cześć,
Jak końcowy efekt tego piwka? Ułożyło się czy nadal fasola?
Przyczyna to wg Ciebie słaba jakość kawy czy zbyt duża ilość?
Fermentuje aktualnie ciemne belgijskie ale i mam zamiar dodać na cichą 120 g kawy w ziarnie.(dobrej jakości, Meksykańska, sredniopalona, niskokwasowa, świeżo palona)
Możesz podzielić się jeszcze jakimiś radami dot. dodawania kawy? Jakieś protipy?



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta "fasola" to taki zapach fusów od kawy.Wydaje mi się,że kawa dobrej jakości takich smaczków nie wniesie.Jeśli dodajesz całe ziarna 150g to dobra ilość,przy mielonej kawie zmniejszyłbym ilość.Dori dodawała 200g do FESa i była bardzo zadowolona z efektu ,zobacz na jej blogu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 13.03.2018 o 17:48, Thorgall napisał:

Warka #25 Belgian Ris, przelana na cichą przy 7,6 Blg z dodatkiem 50g kostki dębowej średnio opiekanej.Kostka macerowana 2 tyg w Bourbonie,do fermentora trafiła razem z 500 ml Bourbonu.

Wlałeś całą flaszkę bourbonu do piwa? :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, ATP napisał:

Wlałeś całą flaszkę bourbonu do piwa? :o

A kto mi zabroni?:DUznałem,że beczka jednak oddaje trochę więcej alkoholu do piwa, niż te marne kilka mililitrów które wciągną płatki czy kostka.Alkohol w gotowym piwie wzrósł o ok 1% .Przy tak mocnym piwie 10 czy 11% nie robi różnicy.A charakter Bourbonu jest wyczuwalny już na tym etapie leżakowania.Za kilka miesięcy zobaczymy czy to był dobry pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 18.03.2018

warka#26  Niskoalkoholowe 7 blg

 

Słody:

  1. Pilzneński         1kg
  2. Pszeniczny       1 kg
  3. Żytni                  1 kg
  4. Łuska ryżowa  0,3kg

       

  

     

 

Chmiel:

 

Citra      35 g

Galaxy  45 g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       60 min 70`C

        

 

 

Wysładzanie:

 

       Do uzyskania  27 Litrów

 

 

Chmielenie:

 

  1. Hop stand 75`C 30 min  Citra 15g + Galaxy 20g
  2. Na zimno Citra 20g + Galaxy 25g

Drożdże: S-04

 

Fermentacja:Uzyskałem 25 litrów 7 Brix, zaszczepione saszetką drożdży.Temperatura w piwnicy 14C.

                       24.03 Odfermentowało do 3.1 Blg co daje 2.1% alko+około 0,5% z refermentacji.

                       27.03 Dodałem na cichą 20g Citry i 25g Galaxy.

                       29.03 Rozlew do 40 butelek 0,5l i 6 butelek 0,33l.

                       12.04 Jestem bardzo zadowolony,piwo zagości na stałe w browarze.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 03.04.2018

warka#27 Amerykańska Pszenica 12 Blg

 

Słody:

  1. Pilzneński         2,1 kg
  2. Pszeniczny       2,1 kg

       

  

     

 

Chmiel:

 

Citra           60 g

Galaxy        60 g

Centenial   60 g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 65`C-62`C

       podgrzanie

       30 min 65C `C

       mash out

        

 

 

Wysładzanie:

 

       Do uzyskania  24 Litrów

 

 

Chmielenie:

 

  1. Hop stand 70`C 45 min Galaxy 60 g
  2. Zimno Citra 60 g,Centenial 60g dodałem jeszcze ok 5 g liści kaffiru.

Drożdże: US-05

 

Fermentacja:Do fermentora trafiło 21 litrów brzeczki 12 brix,schłodzonej do 15C .Fermentacja w 15C otoczenia.

                       15.04 Przelane na cichą dodałem po 60g Citry i Centeniala plus 5g liści kaffiru.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zabrakło mi pszenicznego i zastępczo zamiast American Wheat taka oto wareczka powstała.

28.03.2018

warka#28 Smoked Pale Ale 12 Blg

 

Słody:

  1. Wędzony bukiem CM       3 kg
  2. Monachijski   I      CM        1 kg

       

  

     

 

Chmiel:

IUNGA 20g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 62`C

       30 min 72 `C

        

 

 

Wysładzanie:

 

       Do uzyskania  25 Litrów

 

 

Chmielenie:

 

  1. 60 min IUNGA 20g

Drożdże: Gęstwa s-04

 

Fermentacja:19 litrów brzeczki przeniesione do 15C.

                       02.04 Odfermentowało do 2,1 blg.

                       11.04 Rozlane do butelek  z 100g cukru.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

15.04.2018

warka#29 APA 12 Blg

 

Słody:

  1. Pilzneński        3,5 kg
  2. Monachijski I  0,5 kg
  3. Cristal               0,2 kg

       

  

     

 

Chmiel:

IUNGA kilka granulek

Mosaic    100

Chinook   50g

Centenial 50g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       60 min 67`C

       

        

 

 

Wysładzanie:

 

       Do uzyskania  23 Litrów

 

 

Chmielenie:

 

  1. 60 min IUNGA kilka granulek
  2. Hop stand 40 min 70C, 100g Mosaic
  3. Na cich 50g Centenial,50g Chinook

Drożdże: Gęstwa us-05

 

Fermentacja:

                       

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ostatnia warka przed przerwą letnią.Wracam do garów na jesień:good:.

 

 01.05.2018

warka#30 Hefeweizen12 Blg

 

Słody:

  1. Pilzneński        2,3 kg
  2. Pszeniczny      2,3 kg

       

  

     

 

Chmiel:

IUNGA 15g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 64`C

       30 min 72 C

        mashout

       

        

 

 

Wysładzanie:

 

       Na raty:Spuściłem brzeczkę przednią i wysłodziłem 5 litrami wody.Uzyskałem 12 litrów 19Brix,dolałem 10 litrów wody.

 

 

Chmielenie:

 

  1. 60 min IUNGA 15g

Drożdże: Starter 0,9l -FM 41 Gwoździe i Banany

 

Fermentacja:Do wiadra powędrowało 18 litrów 11,5 brix.Brzeczkę schłodziłem do 18C i zadałem drożdże.Fermentacja w 17C otoczenia.

                       25.06. Piwo wyszło bardzo goździkowe,starter pachniał fajnie bananem.Wydaje mi się,że zbyt duża różnica temperatur między brzeczką a                                   starterem na  tyle zestresował drożdże,że mamy co mamy.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ciepło się zrobiło,warzenia miało nie być a tu niespodzianka,jednak będzie.Postanowiłem pobawić się brettami,padło na WLP 650 brettanomyces bruxellensis.Z fiolki zapach niezbyt przyjemny,(w opisie ananas i owoce egzotyczne)"pachło" kwaśno i ogólnie nie ciekawie.Starter ruszył po około 50 godz,pojawił się zapach truskawek:eusathink:ciekawe,podobno bretty potrafią z każdym pasażem dać inne efekty.Co do pierwszego piwa 100% brett,jeszcze się nie zdecydowałem na pewno będzie coś lekkiego z owocami(ananas,wiśnia,może porzeczka).Z całą pewnością nie będzie to jednorazowa przygoda,mam w planach kilka piw na tych drożdżach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 28.06.2018

warka#31 Wild Fruit z Wisienką 12 Blg

 

Słody:

  1. Pilzneński             2,5 kg
  2. Płatki orkiszowe  0,8 kg
  3. Monachijski I       0.5 kg

       

  Dodatki:Na cichą 5kg wiśni.

     

 

Chmiel:

IUNGA 15g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 64`C

       30 min 72 C

        mashout

       

        

 

 

Wysładzanie:

 

       Na raty:

 

 

Chmielenie:

 

  1. 60 min IUNGA 20g

Drożdże: Starter 1,5l WLP 650 brettanomyces bruxellensis

 

Fermentacja:Burzliwa około miesiąca w 23`C.Cicha z owocami,myślę,że dwa tygodnie powinno wystarczyć.         

                        28.06 Uzyskałem 16 litrów brzeczki,dziadowskie wysładzanie,dziadowski wynik:-).Drożdże zadane w 23C,poszedł cały starter 1,5l.Zadałem o                                godz 21.00 , następneg dnia rano fermentacja trwała w najlepsze.Zapach w fermentora słodki(miodowy?) truskawka,trochę jakby banan.

                        13.07 Piwo zlałem na cichą i dodałem 5 kg zamrożonych wiśni.

                        27.07 Rozlew do butelek.Piwo odfermentowało do 0,7 Blg jest mega wiśnia,pachnie w całej kuchni.Dodałem 75g cukru na 17 litrów piwa.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.