Thorgall Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Planowana 13.01 warka#22 Sour Ale z czarną porzeczką i aronią Słody: Pale Ale 3,5 kg Pszeniczny 1 kg Płatki orkiszowe 0.5 kg Chmiel: Sorachi Ace 10g Zacieranie: 30 min 68`C +5 ml kwasu mlekowego 30 min 72`C Wysładzanie: 5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego Gotowanie: 60 min Sorachi Ace 10g Drożdże: FM 52 gęstwa Fermentacja:Do fermetacji trafiło 24 litry 12 blg. 17.01 Na fermentacje cichą dodane 2,5kg czarnej porzeczki i 300g aroni. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Napowietrzanie brzeczki level ekspert. Za namową kolegi z forum,postanowiłem bardziej przykładać się do napowietrzania brzeczki. Wygodniejszy i mam nadzieję,że efektywniejszy sposób od machania fermentorem.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Możesz trzepaczkę i blender też zastosować Ale Ten sposób do prezentujesz też dobry będzie no i łatwo zdezynfekować to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Sour ale #22 rozlany do butelek z dodatkiem 100g cukru, dwie skrzyneczki wyszły. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 11 godzin temu, Thorgall napisał: Sour ale #22 rozlany do butelek z dodatkiem 100g cukru, dwie skrzyneczki wyszły Wiesz, że jedna butelczyna dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 4 minuty temu, Gawron napisał: Wiesz, że jedna butelczyna dla mnie. Mówisz i maszodłożone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 35 minut temu, Thorgall napisał: Mówisz i maszodłożone. Tylko ostatnio coś mi nie po drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) 10.02.2018 warka#23 Coffee Single Trapist z Kardamonem 12BLG Słody: Pilzneński 3 kg Monachijski 0.5 kg Abbey 0.25 kg Coffee CM 0,25 kg Kardamon 5 ziarna Chmiel: Magnum 10g EKG 20g Zacieranie: 30 min 67`C 30 min 72`C Wysładzanie: 5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego Gotowanie: 60 min Magnum 10g 20 min EKG 10g 5 min EKG 10g + Ziarna kardamonu Drożdże: FM 25 Klasztora medytacja starter litr Fermentacja:Do fermentacji poszło 19litrów brzeczki 12 Brix Brzeczka schłodzona do 17C,temperatura w pomieszczeniu 20C.Drożdże ruszyły po 9godz. 17.02 Przelane na cichą przy 0,9 blg. 18.02 Dodane 150g kawy w ziarnach. 22.02 Butelkowanie z użyciem 120g cukru,kawa kiepskiej jakości dała jakąś taką fasole w zapachu. Poczekamy z dwa miesiące zobaczymy co wyjdzie 26.03 Lekka poprawa. Edytowane 26 Marca 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) 17.02.2018 warka#24 Belgian Stout 17,2 Brix Słody: Pale Ale 5 kg Monachijski 0,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Czekoladowy 1200 0,2 kg Carafa III spec 0,25 kg Specjal B 0,25 kg Jęczmień palony 0,1 kg Chmiel: Magnum 20g EKG 30g Zacieranie: 30 min 67`C 30 min 72`C Wysładzanie: 5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego Gotowanie: 60 min Magnum 20g 20 min EKG 30g Drożdże: FM 25 Klasztora medytacja gęstwa Fermentacja:Do fermentacji trafiło 23 litry 17,2 brix zadane 200ml rzadkiej gęstwy.Fermentacja w 20C 05.03 Butelkowanie z 80g cukru. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) 27.02.2018 warka#25 Belgian Ris 27 Brix 120 IBU Słody: Pale Ale 10 kg Caraaroma 1 kg Pszeniczny 0,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Jęczmień palony 0,6 kg Czekoladowy 1200 0,5 kg Carafa 3 spec 0,25 kg Carafa 2 spec 0,25 kg Chmiel: Magnum 50g Citra 50g Zacieranie:Na dwa razy po połowie zasypu. 30 min 65`C 30 min 72`C Wysładzanie:.Każda partia wysłodzona 5 litrami wody.Uzyskałem 30 litrów brzeczki 21Brix. Gotowanie:120 minut 60 min Magnum 50g + 50g Citra. Drożdże: FM 25 Klasztora medytacja gęstwa. Fermentacja:Uzyskałem 21 litrów 27 Brix.Piwo zlane na drożdże po Belgian Stout#24.Po dwóch dniach piwo poszło na spacer przy 21 litrach w fermentorze 13.03 Przelany na cichą przy 7,6 Blg z dodatkiem 50g kostki dębowaj ,macerowanej w Bourbonie (kostka +500ml Bourbonu). 26.03 Grubo:-)Potrzymam jeszcze 2 miesiące, w butelki i sprzedaje 50zł za 0,33.Trwają zapisy;-) 15.04 Zabutelkowane z 60g cukru do 58 butelek 0,33 l. Do kilku butelek dodałem po jednej kostce dębowej,zobaczę jaki efekt da leżakowanie z takim dodatkiem w butelce. Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 5 godzin temu, Thorgall napisał: Planowana 30.02.2018 No to niezłe plany! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 No to niezłe plany!Upsno to plan spalił na panewce.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Warka #25 Belgian Ris, przelana na cichą przy 7,6 Blg z dodatkiem 50g kostki dębowej średnio opiekanej.Kostka macerowana 2 tyg w Bourbonie,do fermentora trafiła razem z 500 ml Bourbonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 10.02.2018 warka#23 Coffee Single Trapist z Kardamonem 12BLG Słody: Pilzneński 3 kg Monachijski 0.5 kg Abbey 0.25 kg Coffee CM 0,25 kg Kardamon 5 ziarna Chmiel: Magnum 10g EKG 20g Zacieranie: 30 min 67`C 30 min 72`C Wysładzanie: 5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego Gotowanie: 60 min Magnum 10g 20 min EKG 10g 5 min EKG 10g + Ziarna kardamonu Drożdże: FM 25 Klasztora medytacja starter litr Fermentacja:Do fermentacji poszło 19litrów brzeczki 12 Brix Brzeczka schłodzona do 17C,temperatura w pomieszczeniu 20C.Drożdże ruszyły po 9godz. 17.02 Przelane na cichą przy 0,9 blg. 18.02 Dodane 150g kawy w ziarnach. 22.02 Butelkowanie z użyciem 120g cukru,kawa kiepskiej jakości dała jakąś taką fasole w zapachu. Poczekamy z dwa miesiące zobaczymy co wyjdzie.Cześć,Jak końcowy efekt tego piwka? Ułożyło się czy nadal fasola?Przyczyna to wg Ciebie słaba jakość kawy czy zbyt duża ilość?Fermentuje aktualnie ciemne belgijskie ale i mam zamiar dodać na cichą 120 g kawy w ziarnie.(dobrej jakości, Meksykańska, sredniopalona, niskokwasowa, świeżo palona)Możesz podzielić się jeszcze jakimiś radami dot. dodawania kawy? Jakieś protipy? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Ta "fasola" to taki zapach fusów od kawy.Wydaje mi się,że kawa dobrej jakości takich smaczków nie wniesie.Jeśli dodajesz całe ziarna 150g to dobra ilość,przy mielonej kawie zmniejszyłbym ilość.Dori dodawała 200g do FESa i była bardzo zadowolona z efektu ,zobacz na jej blogu. Zohan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Dnia 13.03.2018 o 17:48, Thorgall napisał: Warka #25 Belgian Ris, przelana na cichą przy 7,6 Blg z dodatkiem 50g kostki dębowej średnio opiekanej.Kostka macerowana 2 tyg w Bourbonie,do fermentora trafiła razem z 500 ml Bourbonu. Wlałeś całą flaszkę bourbonu do piwa? :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 10 minut temu, ATP napisał: Wlałeś całą flaszkę bourbonu do piwa? :o A kto mi zabroni?Uznałem,że beczka jednak oddaje trochę więcej alkoholu do piwa, niż te marne kilka mililitrów które wciągną płatki czy kostka.Alkohol w gotowym piwie wzrósł o ok 1% .Przy tak mocnym piwie 10 czy 11% nie robi różnicy.A charakter Bourbonu jest wyczuwalny już na tym etapie leżakowania.Za kilka miesięcy zobaczymy czy to był dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) 18.03.2018 warka#26 Niskoalkoholowe 7 blg Słody: Pilzneński 1kg Pszeniczny 1 kg Żytni 1 kg Łuska ryżowa 0,3kg Chmiel: Citra 35 g Galaxy 45 g Zacieranie: 60 min 70`C Wysładzanie: Do uzyskania 27 Litrów Chmielenie: Hop stand 75`C 30 min Citra 15g + Galaxy 20g Na zimno Citra 20g + Galaxy 25g Drożdże: S-04 Fermentacja:Uzyskałem 25 litrów 7 Brix, zaszczepione saszetką drożdży.Temperatura w piwnicy 14C. 24.03 Odfermentowało do 3.1 Blg co daje 2.1% alko+około 0,5% z refermentacji. 27.03 Dodałem na cichą 20g Citry i 25g Galaxy. 29.03 Rozlew do 40 butelek 0,5l i 6 butelek 0,33l. 12.04 Jestem bardzo zadowolony,piwo zagości na stałe w browarze. Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) 03.04.2018 warka#27 Amerykańska Pszenica 12 Blg Słody: Pilzneński 2,1 kg Pszeniczny 2,1 kg Chmiel: Citra 60 g Galaxy 60 g Centenial 60 g Zacieranie: 30 min 65`C-62`C podgrzanie 30 min 65C `C mash out Wysładzanie: Do uzyskania 24 Litrów Chmielenie: Hop stand 70`C 45 min Galaxy 60 g Zimno Citra 60 g,Centenial 60g dodałem jeszcze ok 5 g liści kaffiru. Drożdże: US-05 Fermentacja:Do fermentora trafiło 21 litrów brzeczki 12 brix,schłodzonej do 15C .Fermentacja w 15C otoczenia. 15.04 Przelane na cichą dodałem po 60g Citry i Centeniala plus 5g liści kaffiru. Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Zabrakło mi pszenicznego i zastępczo zamiast American Wheat taka oto wareczka powstała. 28.03.2018 warka#28 Smoked Pale Ale 12 Blg Słody: Wędzony bukiem CM 3 kg Monachijski I CM 1 kg Chmiel: IUNGA 20g Zacieranie: 30 min 62`C 30 min 72 `C Wysładzanie: Do uzyskania 25 Litrów Chmielenie: 60 min IUNGA 20g Drożdże: Gęstwa s-04 Fermentacja:19 litrów brzeczki przeniesione do 15C. 02.04 Odfermentowało do 2,1 blg. 11.04 Rozlane do butelek z 100g cukru. Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) 15.04.2018 warka#29 APA 12 Blg Słody: Pilzneński 3,5 kg Monachijski I 0,5 kg Cristal 0,2 kg Chmiel: IUNGA kilka granulek Mosaic 100 Chinook 50g Centenial 50g Zacieranie: 60 min 67`C Wysładzanie: Do uzyskania 23 Litrów Chmielenie: 60 min IUNGA kilka granulek Hop stand 40 min 70C, 100g Mosaic Na cich 50g Centenial,50g Chinook Drożdże: Gęstwa us-05 Fermentacja: Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Ostatnia warka przed przerwą letnią.Wracam do garów na jesień. 01.05.2018 warka#30 Hefeweizen12 Blg Słody: Pilzneński 2,3 kg Pszeniczny 2,3 kg Chmiel: IUNGA 15g Zacieranie: 30 min 64`C 30 min 72 C mashout Wysładzanie: Na raty:Spuściłem brzeczkę przednią i wysłodziłem 5 litrami wody.Uzyskałem 12 litrów 19Brix,dolałem 10 litrów wody. Chmielenie: 60 min IUNGA 15g Drożdże: Starter 0,9l -FM 41 Gwoździe i Banany Fermentacja:Do wiadra powędrowało 18 litrów 11,5 brix.Brzeczkę schłodziłem do 18C i zadałem drożdże.Fermentacja w 17C otoczenia. 25.06. Piwo wyszło bardzo goździkowe,starter pachniał fajnie bananem.Wydaje mi się,że zbyt duża różnica temperatur między brzeczką a starterem na tyle zestresował drożdże,że mamy co mamy. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Najnowszy nabytek browaru,ręczne śrutowanie to mordęga,wchodzimy na wyższy poziom. Oby piwa też weszły na poziom wyżejWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Ciepło się zrobiło,warzenia miało nie być a tu niespodzianka,jednak będzie.Postanowiłem pobawić się brettami,padło na WLP 650 brettanomyces bruxellensis.Z fiolki zapach niezbyt przyjemny,(w opisie ananas i owoce egzotyczne)"pachło" kwaśno i ogólnie nie ciekawie.Starter ruszył po około 50 godz,pojawił się zapach truskawekciekawe,podobno bretty potrafią z każdym pasażem dać inne efekty.Co do pierwszego piwa 100% brett,jeszcze się nie zdecydowałem na pewno będzie coś lekkiego z owocami(ananas,wiśnia,może porzeczka).Z całą pewnością nie będzie to jednorazowa przygoda,mam w planach kilka piw na tych drożdżach. Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) 28.06.2018 warka#31 Wild Fruit z Wisienką 12 Blg Słody: Pilzneński 2,5 kg Płatki orkiszowe 0,8 kg Monachijski I 0.5 kg Dodatki:Na cichą 5kg wiśni. Chmiel: IUNGA 15g Zacieranie: 30 min 64`C 30 min 72 C mashout Wysładzanie: Na raty: Chmielenie: 60 min IUNGA 20g Drożdże: Starter 1,5l WLP 650 brettanomyces bruxellensis Fermentacja:Burzliwa około miesiąca w 23`C.Cicha z owocami,myślę,że dwa tygodnie powinno wystarczyć. 28.06 Uzyskałem 16 litrów brzeczki,dziadowskie wysładzanie,dziadowski wynik:-).Drożdże zadane w 23C,poszedł cały starter 1,5l.Zadałem o godz 21.00 , następneg dnia rano fermentacja trwała w najlepsze.Zapach w fermentora słodki(miodowy?) truskawka,trochę jakby banan. 13.07 Piwo zlałem na cichą i dodałem 5 kg zamrożonych wiśni. 27.07 Rozlew do butelek.Piwo odfermentowało do 0,7 Blg jest mega wiśnia,pachnie w całej kuchni.Dodałem 75g cukru na 17 litrów piwa. Edytowane 28 Lipca 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się