Swaróg Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Idzie jesien i postanowilem uwarzyc cos wedzonego. Niestety, na grodziskie nie mam co liczyc bo tam gdzie mieszkam nie ma dostepu doslodu pszenicznego dymionego wiec pomyslalem ze pokombinuje z tym tematem w inny sposob. Ocencie prosze czy ten projekt w ogole ma sens i czy aromaty beda do siebie prasowac.Smoked Pale Ale -23 litry2,8 kg Smoked (BestMaltz)2,3 kg Pils (BestMaltz)0,7 kg Munich (BestMaltz) Chmiele:Admiral - 5g - 60` Smaragd - 25 g -25` East Kant Goldings - 25g - 20` Zacieranie jednotemperaturowe - 64 stopni przez 75 minut + wygrzew - 10 minut Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Swaróg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 ok Co ok?? Takie chmielenie nazywasz ok? Chmielenie na smak i aromat powinno byc symboliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) I jest edit: To nie są amerykańce, to będzie symbolicznie, ja do grodzisza koło 150g niemców sypię i wędzonka na pierwszym planie dalej edit 2.0: I dlaczego chmiel na aromat i smak ma być symbolicznie, może piwowar chce dobrze nachmielonego rauchpilsa na górniakach? Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 I dlaczego chmiel na aromat i smak ma być symbolicznie, może piwowar chce dobrze nachmielonego rauchpilsa na górniakach? Bo wędzonka ma przykryć wszystko i nie ma sensu jej przeszkadzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Robiłem na bestmaltz rauchpilsa z zasypem 30% best wędzony a reszta pils, i wędzonka wyszła wyraźna ale nienachalna. Przy 100% będzie hardkor. Chmieliłbym tylko na 60', i ewentualnie ok 15g chmielu na 15-5'. Więcej nie ma sensu dawać - przy takiej wędzonce nie będzie tego chmielu za bardzo czuć, a jeśli będzie to będzie to nuta w tle, która będzie zaburzać wędzoność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Bo wędzonka ma przykryć wszystko i nie ma sensu jej przeszkadzać? Może piwowar chce piwo o dobrym balansie, a nie mega wędzone? Pytanie było przecież Ocencie prosze czy ten projekt w ogole ma sens i czy aromaty beda do siebie prasowac. jak oczywiście w zamyśle była mega wędzonka to warto wrzucić chmiel tylko na 60'. która będzie zaburzać wędzoność Widzę, że jest grupa przeciwników stylu rauchpils Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Toć przecież pisałem, że ja zrobiłem rauchpilsa na 30% tego słodu, i był zbalansowany. Przy 100% będzie mocno przegięta wędzonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Może piwowar chce piwo o dobrym balansie, a nie mega wędzone? Jak wyżej już Bart3q napisał: 100% zasypu wędzonego można nazwać różnie, ale nie balansem A co do wędzonek ogólnie to faktycznie smakują mi wędzone bocki i doppel bocki a pilsy czy pszenice (wliczając grodziskie) niekoniecznie - ale nie o tym. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zalezy mi na piwie w ktorym pierwsze skrzypce gra wedzonka a w drugim planie jest chmiel. Stad pytanie czy ziemno-przyprawowy EKG i Smaragd beda pasowac do slodu wedzonego. Co do zasypu, skoro ten wedzony od BestMalz jest tak intensywny to moze powinienem rozdrobnic go ze slodem monachijskim i pils ? tak 50 % i 50% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Chmiel powinien pasować, co do zasypu, możesz zrobić po 50% ale jak chcesz mocniej wędzone to zostaw jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Bestmaltz jest dosyć mocno wędzony. Przy 100% wydaje mi się, że przykryjesz cały chmiel. Moim zdaniem przy 30-40% Bestmaltza wędzonka wychodzi w sam raz. Chyba, że coś się zmieniło w tym słodzie, dawno go nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgadzam się z zasadą. Też nie chmielę wędzonek na aromat (jak już to na smak, może wtedy wyjść ciekawy aftertaste - najpierw wędzonka, a po niej w drugiej fali smak chmielu). Ale jeżeli kolega chce oczywiście może tak chmielić, piwo na pewno wyjdzie, w najgorszym razie po prostu wędzonka ukryje chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Biorac pod uwage wasze rady, zmienilem recepture. Jak to teraz wyglada ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Ok, chociaż pierwotna wersja bardziej mi się podobała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Przy wyparzaniu platkow debowych do mojego RISa zainteresowal mnie bardzo ciekawy sladkawo-dymny aromat tego dodatku. Zastanawiam sie czy by nie dodac 50g do Smoked Pale Ale. Co o tym sadzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Moim zdaniem bardziej pasowałoby to do jakiegoś bursztynowego lub czarnego piwa, ale możesz spróbować. W sumie na tym ta cała zabawa polega, zupełnie jak na studiach - warto wszystkiego spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Zlewam dzisiaj SPA na cichą. Platkow suma sumarum nie dodalem, nie pasowaly mi do do bukietu. W zapachu wędzonka z lekkimi estrami. W smaku kompot z suszu i troche dymu, ale nie bez przesady. Mysle ze nastepnym razem zrobie wersje 100% smoked bo chcialem wiecej wedzonosci w piwie (chociaz kto wie jak to bedzie po butelkowaniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się