Marek K. Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Ahoj! Panie i Panowie, rzućcie okiem na taki projekt piwa, które docelowo ma mieć ok. 1,5% alkoholu: Wielkość warki docelowo: 20 litrów Blg: 3,8 Zasyp 0,5 kg słodu monachijskiego 0,5 kg słodu karmelowego pszenicznego 0,5 kg słodu żytniego 3,5 l/kg do zacierania Zacieranie: 65 stopni 30 minut 72 stopnie 30 minut mashout 10 minut Gotowanie: 60 minut Chmielenie: 60 minut: Amarillo 15 gramów 20 minut: Amarillo 15 gramów 10 minut: Citra 10 gramów 5 minut: Citra 10 gramów, Cascade 15 gramów Whirlpool: Citra 10 gramów, Ahtanum 30 gramów (ok. 40 IBU) Na zimno: Ahtanum 30 gramów, Simcoe 30 gramów Drożdże: suchary, S-04 Będzie to miało ręce i nogi? Podejrzewam, że wyjdzie strasznie cienkie w smaku, ale trochę chodzi mi o zrobienie piwa "dla kierowców", wiecie generalnie o co chodzi. Zmienić coś w zacieraniu? W chmieleniu? Pozdrawiam! Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Marek K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Zacierałbym w 72°C Poczytaj o "piwie harcerskim" - tam stosowane jest zacieranie na słodko, pół na pół słód podstawowy i jasny karmelowy, filtracja bez wysładzania praktycznie, warzenie w połowie docelowej objętości i przed zadaniem drożdży rozcieńczenie wodą do właściwej objętości. Ja poszedłbym w tę stronę. edit: robiłem podobnie nisko ALE koholowe Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez zasada Marek K. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Jak dla mnie za duże IBU jak na 3,8°Blg, dla takiego piwa to raczej poniżej 30IBU celować. I jak pisał poprzednik zacierał bym tylko powyżej 72°C, a piwo zrobił trochę mocniejsze, tak z 6*lbg, powinieneś mieć odfermentowanie na poziomie max 50% co będzie koło 1,5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Panowie piliscie piwo noskoalkoholowe Zacieranie w 72C czy tylko tak "myślicie". Z doświadczenia nie polecam zacierac w 72C piw z niskim ekstraktem gdyż w gotowym piwie czuć bardzo wyraźnie posmak brzeczki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Panowie piliscie piwo noskoalkoholowe Zacieranie w 72C czy tylko tak "myślicie". Warzyłem tak dwa razy, za pierwszym razem wyszło gorzej, za drugim lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 W moim odczuciu lepiej wychodzą takie piwa Zacieranie w 68-69C xerks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Warzyłem niedawno takie piwo 4 blg. Zacierałem w 72 st i nie zauważyłem aromatu brzeczki. Co do goryczki to zgadzam się, że powinna być poniżej 30 ibu a nawet i 20. Moje miało 28 IBU i wyszło bardzo gorzkie, właściwie tak gorzkie w odbiorze jak IIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Panowie piliscie piwo noskoalkoholowe Zacieranie w 72C czy tylko tak "myślicie". Chociażby mój low alk bitter był zacierany w ten sposób, miałem go kiedyś na jakimś spotkaniu, był też w depozycie, żadnego posmaku "brzeczki" nie było, piwo takie nawet nie jest słodkie bo dekstryny są mało słodkie, ma tylko trochę takie nienaturalnie wysokie ciało (zwłaszcza w korelacji do niezbyt wysokich smaków słodowych ale to naprawdę szczególik sensoryczny), może przy jakimś niskim chmieleniu mogłoby być trochę mdłe ale od czego jest odpowiednie chmielenie (możesz trochę wyżej nachmielić i nie smakuje jak woda z chmielem) Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 To nie wiem, ja gdy zacząłem schodzić z ekstraktem przy apa i równocześnie postanowiłem zacierac bardziej na słodko by zniwelować wodnistosc pojawił się posmak który kojarzył mi się tylko z brzeczka, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 A nie zbiegło to się ze zmianą słodu albo schematu gotowania lub chłodzenia? Może to jakiś DMS wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się