telek Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Jak co roku, we wrześniu 2017 roku, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych zorganizuje VII Konkurs Piw Domowych „Porter Bałtycki – Piwowarski Skarb Polski”.Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD.Wyniki Konkursu będą liczone do klasyfikacji Pucharu PSPD.Zapraszamy do udziału, jak co roku przewidujemy atrakcyjne nagrody. Edytowane 27 Lipca 2017 przez telek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwochłon Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Fajnie byłoby, gdyby obok głownej kategorii pojawiły się w konkursie kategorie obejmujące różne wariacje na temat tego stylu, np. porter z dodatkiem suski sechlońskiej czy innych owoców, porter imperialny, może cofee baltic porter albo podobne. Ostatnio zasmakowałem w porterach z dodatkiem suski sechlońskiej i mam dylemat, czy uwarzyć w tym sezonie porter na konkurs czy do własnej konsumpcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Krzysiu - ja najpierw warzę co mi smakuje, a jak coś się uda na konkurs to w drugiej kolejności. Dlatego nie wysyłam ostatnio piw na konkursy. Tylko 2 w tym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwochłon Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 U mnie też własne potrzeby mają zazwyczaj priorytet i większość moich warek nie pasuje do konkursów, ale czasem udaje się połączyć jedno z drugim. W tym roku nie wysłałem swojego portera do Cieszyna, bo nie oparłem się pokusie doprawienia go suską sechlońską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Nawiązując do tego wysyłania na konkursy tego, co się ma (oczywiście najlepszego). Czy jest gdzieś na forum zestawienie konkursów nie wg dat czy miejsca ale właśnie wg stylów? Łatwo byłoby sprawdzić czy są może pozycje zgodne z bieżącymi zasobami w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Nawiązując do tego wysyłania na konkursy tego, co się ma (oczywiście najlepszego). Czy jest gdzieś na forum zestawienie konkursów nie wg dat czy miejsca ale właśnie wg stylów? Łatwo byłoby sprawdzić czy są może pozycje zgodne z bieżącymi zasobami w piwnicy. Było w zeszłym roku: http://www.piwo.org/topic/14999-kategorie-konkurs%C3%B3w-piw-domowych-2015/ Trzebawłożyć ogrom czasu żeby utrzymać prowadzenie czegoś takiego i zebrać wszystko z konkursów. Jak ktoś chętny to do dzieła, ja już dwa lata z rzędu coś podobnego robiłem, ale czasu na śledzenie każdego konkursu i przez rozrost tych konkursów do kilkudziesięciu zaniedbałem strasznie ten dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Był taki temat, brakowało go w 2016 roku, więc będzie w 2017: http://www.piwo.org/topic/21795-kategorie-konkurs%C3%B3w-piw-domowych-2017/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Skoro pojawiły się poniższe wątpliwości oraz postulaty, NAJPRAWDOPODOBNIEJ czarną kategorią przyszłorocznego III Flisackiego Konkursu Piw Domowych organizowanego przez Kujawsko-Pomorski Oddział Terenowy PSPD będzie wariacja na temat Portera Bałtyckiego (dodatki - beczka, śliwka suszona / wędzona, słody dymione), tak by był dolniakiem i wpisywał sie w historyczną konwencję stylu (więc dodatek np. soku malinowego raczej odpada ), a nie był smoked porterem czy spicy porterem. A tak z ciekawości, bo nigdzie nie znalazłem regulaminu, czy to ma być w 100% zgodny ze stylem Porter Bałtycki, czy wysyłacie też jakieś "wariacje na temat stylu" ? Chodzi mi na przykład o dodatki - beczka, przyprawy, słody dymione .... Fajnie byłoby, gdyby obok głownej kategorii pojawiły się w konkursie kategorie obejmujące różne wariacje na temat tego stylu, np. porter z dodatkiem suski sechlońskiej czy innych owoców, porter imperialny, może cofee baltic porter albo podobne. Ostatnio zasmakowałem w porterach z dodatkiem suski sechlońskiej i mam dylemat, czy uwarzyć w tym sezonie porter na konkurs czy do własnej konsumpcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Jest oficjalne potwierdzenie: http://www.piwo.org/topic/23768-xxi-2017-iii-flisacki-konkurs-piw-domowych/ Zapraszamy do udziału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Tydzień temu doprecyzowałem termin konkursu, teraz kolejna garść informacji: 1. Konkurs zostanie przeprowadzony w Browarze Zamkowym Cieszyn podczas Brackiej Jesieni 2. Nagrodami w Konkursie są: Za I miejsce: - 25 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Lubelski i Marynka po 3 x 30 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 - 3 szt, ufundowane przez Browamatora - 25 kg słodu Viking Malt (+ koszty transportu – przesyłane poprzez TwójBrowar, którzy będą "podpinać" określoną ilość słodów do kont zwycięzców i pokrywać koszt standardowej wysyłki kurierem (1 paczki, więc można u nich co nieco domówić)) ufundowane przez Viking Malt - Autorski słód prażony 280 – 340 EBC od Browaru Kormoran - Bezprzewodowy termometr do żywności od Centrum Warzenia Domowego Piwa „Piwo Piweczko” Za II miejsce: - 15 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Marynka i Lubelski po 3 x 30 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 - 2 szt, ufundowane przez Browamatora - 10 kg słodu Viking Malt (+ koszty transportu – przesyłane poprzez TwójBrowar, którzy będą "podpinać" określoną ilość słodów do kont zwycięzców i pokrywać koszt standardowej wysyłki kurierem (1 paczki, więc można u nich co nieco domówić)) ufundowane przez Viking Malt - Autorski słód prażony 280 – 340 EBC od Browaru Kormoran Za III miejsce: - 5 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Marynka i Lubslski po 3 x 30 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 - 1 szt, ufundowane przez Browamatora - 5 kg słodu Viking Malt (+ koszty transportu – przesyłane poprzez TwójBrowar, którzy będą "podpinać" określoną ilość słodów do kont zwycięzców i pokrywać koszt standardowej wysyłki kurierem (1 paczki, więc można u nich co nieco domówić)) ufundowane przez Viking Malt - Autorski słód prażony 280 – 340 EBC od Browaru Kormoran 3. Dokładne dane dotyczące przesyłania piw na Konkurs zostaną podane w przyszłym tygodniu 4. Koszt zgłoszenia piwa do konkursu (wpisowe) wynosi: - Dla piwowarów niebędących członkami PSPD: 20 zł - Dla członków PSPD: 15 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 W załączeniu Regulamin Konkursu. Piwowarów domowych raz jeszcze zapraszamy do uczestnictwa, a sponsorom dziekujemy za artakcyjne nagrody. Regulamin Bracki KPD 2017.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Pytanie organizacyjne - można wysłać piwa na pilsa i porter w jednej paczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Oczywiście, że tak - zgłaszasz wtedy na tym samym formularzu (jest założna jedna ankieta / baza danych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Mogą być zalakowane butelki? Tylko takie mi zostały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Skoro nie masz innych to tak - sędziowie i tak nie mają do nich wglądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Witam. Czy będą podane na forum listy startujących w porterze i pilsie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Czy ktoś dostał jakieś potwierdzenie dotarcia przesyłki i wpłaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar domowy Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 No właśnie nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Kontaktowaliśmy się z osobami których piwa miały opóźnienia (jedna osoba wypełniła arkusz zgłoszeniowy, ale przed wysyłką otworzyła butelkę, spróbowała i zdecydowała że nie jest to piwo konkursowe - szacunek dla tej osoby, jako sędzia dziękuję i żałuję, że nie wszyscy są tak krytyczni względem piw które wysyłają) lub uległy uszkodzeniu. Oznacza to, że jeśli ktoś wypełnił formularz zgłoszeniowy zakończony wygenerowaniem zgłoszenia i nie dostał pytań dodatkowych to jego piwo zostanie jutro poddane ocenie. Na tę chwilę mogę podać że zostało zgłoszone rekordowe 51 piw (właśnie weryfikuję stan faktyczny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 1 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 W sobotę od 16:00 zapraszamy na relację na żywo z ogłoszenia wyników VI Cieszyńskiego Konkursu Piw Domowych i Konkursu Piw Pracowniczych. Wszystko dzieje się podczas Bracka Jesień 2017 w Browar Zamkowy Cieszyn. Fan page: Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, 2.09, 16:00! :-) telek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 1 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Czy będzie dziś podana lista finalistów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 1 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 (edytowane) Na razie lista uczestników: Kamil Pasierbik Stanisław Mączka Radosław Bugiel Przemysław Domagalski Paweł Żywiecki Grzegorz Bandura Maciej Ciupke sławomir dudek Cezary Mikowski Tomasz Biskup Jacek Stachowski Zbigniew Czoszyk Andrzej Wójciak Krzysztof Bułat, Konrad Kmieciak JAN KRYSIAK Adam Chrostek Łukasz Nowak Dariusz Dul Piotr Czarny Janusz Oleksiuk Damian Kielanowski Zdzisław Szotek Kostas Bimtsas/Marcin Wałęcki Rafał Rychwalski Daniel Lempke Dorota Przybyłko Jarosław Przybyłko Aleksander Kowalczyk Dariusz Michalewicz Jan Niesłańczyk Leszek Jasiński Łukasz Ulatowski Wojciech Wenglorz Tomasz Gach Łukasz Śledziński Jan Oppelt Marcin Pająk Mariusz Urban Wojciech Purol Paweł Jagiełło Łukasz Pawlak Szymon Niebudek Michał Kordek Daniel Biernacki Tomasz Wiśniewski Kasia Jaworska / Michał Langier Mariusz Bystryk Janusz Švach Marcin Senderski Dariusz Czaja Bartosz Urbaniak Dziś uzupełnię jeszcze listę sędziów oceniających w elimiancjach, jutro finały. Edytowane 1 Września 2017 przez telek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 1 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Kontaktowaliśmy się z osobami których piwa miały opóźnienia (jedna osoba wypełniła arkusz zgłoszeniowy, ale przed wysyłką otworzyła butelkę, spróbowała i zdecydowała że nie jest to piwo konkursowe - szacunek dla tej osoby, jako sędzia dziękuję i żałuję, że nie wszyscy są tak krytyczni względem piw które wysyłają) lub uległy uszkodzeniu. Oznacza to, że jeśli ktoś wypełnił formularz zgłoszeniowy zakończony wygenerowaniem zgłoszenia i nie dostał pytań dodatkowych to jego piwo zostanie jutro poddane ocenie. Na tę chwilę mogę podać że zostało zgłoszone rekordowe 51 piw (właśnie weryfikuję stan faktyczny). Niestety, jednemu z uczestników DHL stłókł połowę piw (2 portery i 1 pilznera) i udawał, że wszystko jest ok - przepakowali w swoją kopertę, dodali oryginalny list przewozowy i dostarczyli jako dobrą paczkę (w jednym stylu). Dopiero weryfikacja "pod światło" i kontakt z piwowarem pozwolił wyjaśnić co się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 1 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Dwa zespoły jurorów składające się z: Andrzej Sadownik Andrzej Piątek Krzysztof Kaczmarek Piotr Wypych Artur Napiórkowski Przemysław Szczepańczyk Jan Gadomski Justyna Teliżyn działając równolegle wyłoniły finałowe piwa uwarzone przez: Paweł Żywiecki Zbigniew Czoszyk JAN KRYSIAK Piotr Czarny Damian Kielanowski Zdzisław Szotek Łukasz Ulatowski Mariusz Urban Łukasz Pawlak Kasia Jaworska / Michał Langier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Dla tych którzy nie oglądali relacji Alderana: 1 Piotr Czarny 40,40 2 Łukasz Ulatowski 3 Mariusz Urban 4 Kasia Jaworska / Michał Langier 5 JAN KRYSIAK 6 Łukasz Pawlak 7 Paweł Żywiecki 8 Damian Kielanowski 9 Zdzisław Szotek 10 Zbigniew Czoszyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi