Yannick Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Cześć, Jestem od niedawna piwowarem domowym i sporo wiedzy zasięgnąłem z tego forum, za co w pierwszych słowach dziękuję. Może i ja coś do tej ogólnej wiedzy wniosę. Zacieram w wiadrze (fermentorze) z kranikiem przepłukując słód wodą podgrzewaną w kadzi warzelnej (system wzorowany w dużej mierze na Brutus 10). Po kilku warkach oplot z węża przestał spełniać swoje zadanie i zacząłem szukać alternatywy. Fałszywe dno lub sito szczelinowe wydawało się koniecznością. Przeszukując różne sklepy trafiłem na Aliexpress i https://www.aliexpress.com/item/Beer-Brewing-Hopbacks-False-Bottom-25cm-9-8-inch-Diameter-Kettle-Screens-with-3-8-barb/32529498927.html?spm=2114.01010208.3.122.czMY0P&ws_ab_test=searchweb201556_10,searchweb201602_1_10065_10068_112_10069_110_111_10017_109_108_10060_10061_10062_10057_10056_10055_10037_10054_301_10033_10059_10032_10058_10073_10070_10052_10053_10050_10051,searchweb201603_4&btsid=b3be4804-9ef7-4d3e-8069-25978fbdb912 Cena wydaje się atrakcyjna, idea także ciekawa, do tego znalazłem nieliczne co prawda, ale jednak wzmianki na forach anglojęzycznych, że patent z wypukłym dnem działa. Poniżej zdjęcia tego co przyszło z Chin, testy za jakiś czas. Pozdrawiam, Y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 To jest do filtracji chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) Heh, ciekawa sprawa, ja zrobiłem coś bardzo podobnego do wspomagania filtracji (zakładam to nad wężykiem aby się nie zatykał). Nawet pisałem o tym kilka dni temu Z takim samym sitem będziesz raczej miał mocno mętną brzeczkę Edytowane 13 Września 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Trochę mnie dziwi kombinowanie z dostawami z dalekiego wschodu,cena nie jest powalająco mała. Na naszym rynku można kupić dno szczelinowe za 120zł http://piwniczka.org/falszywe-dno-315cm15mm-nierdzewka-p-397.html lub pokombinować coś samemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 A mnie ciekawi czemu wężyk przestał spelniac swoje zadanie. U mnie moj wężyk ma ponad 100 warek a zadanie ciagle spełnia ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Swój oplot mam od początku przygody z piwowarstwem, przeżył nawet wkręcenie w mieszadło i nadal działa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yannick Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) A mnie ciekawi czemu wężyk przestał spelniac swoje zadanie. U mnie moj wężyk ma ponad 100 warek a zadanie ciagle spełnia ok Może przestał to za duże słowo, po prostu przy wicie z dużą ilością płatków się zatkał, a przy metodzie, którą stosuję to rozwala cały proces. Zniechęcił mnie to może lepsze określenie Dodatkowa trudność wynika z tego, że kranik mam dość wysoko zamontowany i nie odsącza dostatecznie młóta. Nie wyrzucam wężyka na wszelki wypadek Edytowane 13 Września 2016 przez Yannick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Z wężykiem to jest tak, że czasem się po prostu przytka, tak bez powodu. U mnie praktycznie przy każdej warce się zacina, ale wystarczy "naciąć młóto", ewentualnie zamieszać i jest gitara Podejrzewam, że twój wąż jest w pełni sprawny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Trochę mnie dziwi kombinowanie z dostawami z dalekiego wschodu,cena nie jest powalająco mała. Wiesz co, nie wiem, czy to działa, ale jeśli działa to dla mnie 76 złotych (z przesyłką) to jednak mniej niż 120 zł (plus przesyłka, zapemne nie mniej niż 15 zł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Tym FD możesz uzyskać klarowny filtrat, nadaje się świetnie do filtracji przy zacieraniu. Przejechałem na nim prawie 30 warek, poszło dalej w nowe ręce i z tego co wiem dobrze się sprawuje. Pasuje też do zwykłego wiadra 30l, ja używałem go w takim coolerze: Edytowane 14 Września 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yannick Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Jestem po testach i American Wheat z połową słodu pszennego poszedł gładko. Na razie chińskie FD zostaje jako podstawowy element browaru Pozdrawiam, Y. Edytowane 25 Września 2016 przez Yannick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zim Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Zastanawiam się nad tym fd. Jak przefiltrowało kolejne warki? Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Zastanawiam się nad tym fd. Jak przefiltrowało kolejne warki? Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? Przyłączę się do pytania Edytowane 14 Listopada 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? Czy mój posty wyżej napisałem jakoś nieczytelnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? Czy mój posty wyżej napisałem jakoś nieczytelnie ? Tak pogrubiłem, w razie jakbyś przeoczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Widać jestem za mało wiarygodny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Tego nie mówię, ale dodatkowa opinia nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Nie licz na wiele innych opinii bo raczej mało kto ich używa. Mogę chyba napisać, że w PL to jako prekursor stosowałem to FD (od jesieni 2014) - wcześniej chyba nie widziałem u nikogo tego lub nikt się nie chwalił a przeglądałem swego czasu większość forum. Mogę zatem też napisać, że chyba nikt nie trzasnął na nim tyle warek co ja (~30) - chyba, że kolega któremu później je sprzedałem (na forum się nie udziela). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Od dwudziestu warek zacieram w coolerze i filtruję przez fałszywe dno. Korzystanie z tych narzędzi bardzo realnie przełożyło się na czas i przyjemność całego procesu zacierania Nie wyobrażam sobie już powrotu do wężyka z oplotu, ani do regularnego zacierania w garze (no chyba, że weizena ). Fałszywe dno polecam bezdyskusyjnie. Edytowane 14 Listopada 2016 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Odświeżę i podłączę się pod temat. Rozumiem, że mogę włożyć fałszywe dno do garnka, zacierać normalnie, a potem filtrować …? (w garnku zamontuję zawór do spuszczania brzeczki) Do tej pory z gara przelewałem do fermentatora i przez oplot filtrowałem, ale z fałszywym dnem zaoszczędź trochę czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Rozumiem, że mogę włożyć fałszywe dno do garnka, zacierać normalnie, a potem filtrować …? Ja takim sposobem uwarzyłem już kilka tysięcy litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 A bez mieszadła nie przypali się to co przedostanie się przez FD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Nie dodałem, że warze na kuchence gazowej, mieszanie łyżką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Ja warzę w kadzi zrobionej z kega z fałszywym dnem, mieszam ręcznie, grzeję na taborecie gazowym. Mnie się nie przypala. Uściślę jeszcze, moje FD nie jest takie jak z pierwszego posta, jest ze szczelinami 0,7mm. Edytowane 23 Lutego 2017 przez Erikos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Okazało się, że mam dostęp do miedzi, czy można zrobić z blach miedzianej fałszywe dno - miedź jest dużo łatwiejsza w obróbce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się