kordas Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 W każdym szanującym się konkursie organizator i sponsor wraz z najbliższą rodziną nie mogą brać udziału w konkursie. W każdym szanującym się konkursie zapewnione są dobre warunki do sędziowania, prowadzona jest dobra komunikacja z uczestnikami, profesjonalnie prowadzona jest recepcja piw, stoliki sędziowskie mają odpowiednią obsadę itp. W każdym konkursie jedynym ograniczeniem jest to, że nie można sędziować kategorii, w której się wystawia swoje piwo, wszystkie piwa są kodowane i polewane przez stewardów, więc nikt nie wie czyje piwo pije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 W każdym konkursie jedynym ograniczeniem jest to, że nie można sędziować kategorii, w której się wystawia swoje piwo, wena i pan Adam nie są sędziami. A jakie są wytyczne w stosunku do organizatorów i sponsorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) Też mnie to ciekawi bo chcę wystawić dwa lub trzy piwa w konkursie który organizować będę z ramienia naszego OT. Moje zdanie jest takie że nie ma przeciwwskazań - oczywiście bedzie dziwnie jak będzie trzeba sobie wręczyć nagrody Edytowane 3 Lipca 2017 przez FurioSan piwowar99 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Skoro jestaś taki dociekliwy to podaj Swoje dane. Skąd jesteś ? Przedstaw się. Anonimowo łatwiej pisać i atakować. Tak nawiasem pisząc całuski od RENATKI jeszcze nikt na tym forum tak dużo o niej nie pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Też mnie to ciekawi bo chcę wystawić dwa lub trzy piwa w konkursie który organizować będę z ramienia naszego OT. Moje zdanie jest takie że nie ma przeciwwskazań - oczywiście bedzie dziwnie jak będzie trzeba sobie wręczyć nagrody Ja mam wszystkie piwa, które są na konkursie, ale osobiście nie wysyłam nigdy na konkursy organizowane prze ŚO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Skoro jestaś taki dociekliwy to podaj Swoje dane Do tej pory, nigdy na tym forum, nie spotkałem się aby ktoś żądał podania swoich danych. Co to znaczy, że jestem dociekliwy? Anonimowo łatwiej pisać i atakować. Kogo ja atakuję? Kulturalnie pytam a organizatorowi puszczają nerwy. całuski od RENATKI Dziękuję, nie skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Rozumiem - ja sam zdecyduję w ostatniej chwili. W Mikołajkowym w tym roku wybitnie mi leżą kategorie i chętnie poznałabym poziom swoich piw na tle innych. Z innej strony to organizator ręczy za uczciwość konkursu więc jakiekolwiek przekręty to raczej wpisanie się na listę strzelców bramką samobójczą Można też wystawić piwo pod innym nazwiskiem i tym samym złamać regulamin ale to według mnie jest nie fair nawet w stosunku do wystawienia piwa we własnym konkursie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 FurioSan - sam zdecydujesz. Ja organizowałem wiele konkursów i wiem jak to wygląda. Kodowanie piw, ocena wszystko dzieje się anonimowo. Wiedzą to Ci którzy przy tym ciężko pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 piwowar99 Jeśli właśnie zaczynasz startować w konkursach, to rozumiem Twoje wątpliwości. Moim zdaniem jednak są 3 argumenty dopuszczające udział znajomych, sponsorów i rodziny: 1 - jesteśmy amatorami 2 - ocena piw jest anonimowa a sędziowie certyfikowani. 3 - mamy do siebie zaufanie, a znaczna część piwowarów zna organizatorów osobiście. Zaspokojenie własnego ego to chyba nie w tej dziedzinie, piwowarstwo domowe jest na tyle niszowe, że raczej nie stwarza takowych pokus. Jeśli w przyszłości zaczniemy bić się o miliony i sportowe samochody to faktycznie trzeba będzie zweryfikować regulaminy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Ja to wiem, Ty to wiesz ale napisać że to była ustawka to zaledwie kilka stuknięć w klawisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Kodowanie piw, ocena wszystko dzieje się anonimowo. Wiedzą to Ci którzy przy tym ciężko pracują. To dlaczego nie organizujecie konkursu tylko dla "waszego środowiska"? Wtedy nie będzie niedomówień. Sami będziecie kodować, sędziować, nagradzać się. Po co zawracacie dupę ludziom z poza środowiska? Mało Wam nagród? Musicie startować w konkursach organizowanych i sponsorowanych przez siebie? Czy pan Adam chce odebrać nagrodę sam od siebie? Czy żona organizatora musi startować w jego konkursie? Próżność.... Tu nie chodzi o uczciwość ale o przyzwoitość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) mamy do siebie zaufanie, a znaczna część piwowarów zna organizatorów osobiście. A ja nie mam do nikogo zaufania. Nawet dla samego siebie Edytowane 3 Lipca 2017 przez piwowar99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Kolego, rozwiązanie jest banalnie proste, nie startuj w konkursach których regulaminy Ci się nie podobają, zamiast szukać afery tam, gdzie jej nie ma. Natomiast w regulaminie przydałby się paragraf dot. podobnych sytuacji, żeby nie prowokować dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 No trudno skoro piszesz "NIE" dla PSPD to Twój wybór. Jest to ostatni post na ten temat z Tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Natomiast w regulaminie przydałby się paragraf dot. podobnych sytuacji, żeby nie prowokować dyskusji. Bardzo dziękuję, właśnie o to chodziło. O dokładny regulamin, nie tylko dla uczestników, ale dla organizatorów, sponsorów oraz sędziów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Kolego, rozwiązanie jest banalnie proste, nie startuj w konkursach których regulaminy Ci się nie podobają, zamiast szukać afery tam, gdzie jej nie ma. Natomiast w regulaminie przydałby się paragraf dot. podobnych sytuacji, żeby nie prowokować dyskusji. Ale jak byś chciał żeby ów punkt brzmiał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Ale jak byś chciał żeby ów punkt brzmiał? Wystarczy 1 zdanie o tym, kto może wystawić piwo (np. "browar domowy") i 1 zdanie o tym, kto jest wykluczony z rywalizacji (np. sędziowie danego stylu). W razie wątpliwości, na forum jest sporo regulaminów z innych konkursów, można zapożyczyć rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 A ja nie mam do nikogo zaufania. Nawet dla samego siebie Uuu bracie, na to nie poradzę. Chciałem być miły ale teraz polecam lekarza pierwszego kontaktu. Powodzenia w konkursie życzę, o ile w ogóle startujesz. pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Ale jak byś chciał żeby ów punkt brzmiał? Wystarczy 1 zdanie o tym, kto może wystawić piwo (np. "browar domowy") i 1 zdanie o tym, kto jest wykluczony z rywalizacji (np. sędziowie danego stylu). W razie wątpliwości, na forum jest sporo regulaminów z innych konkursów, można zapożyczyć rozwiązanie Znaczy o sędziach jest to oczywiste ale wykluczać organizatorów też się powinno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielu Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) Konkursy nie są dla środowiska, tylko dla każdego piwowara, a informacja o nich jest szeroko dostępna, nie tylko na stronach PSPD. Nie masz zaufania? Ok, nie musisz startować. Wytłumacz proszę jeszcze w jaki sposób zawraca Ci się dupę? Bo chyba nikt na siłę nie zgłosił Cię do konkursu wbrew Twojej woli . Czy się mylę? Kodowanie piw, ocena wszystko dzieje się anonimowo. Wiedzą to Ci którzy przy tym ciężko pracują. To dlaczego nie organizujecie konkursu tylko dla "waszego środowiska"? Wtedy nie będzie niedomówień. Sami będziecie kodować, sędziować, nagradzać się. Po co zawracacie dupę ludziom z poza środowiska? Edytowane 3 Lipca 2017 przez zielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Znaczy o sędziach jest to oczywiste ale wykluczać organizatorów też się powinno ? Nie, niech startują. Jasno sformułowany regulamin nie pozostawia wątpliwości -> może startować "browar domowy", nie mogą startować "sędziowie danego stylu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Chciałem być miły ale teraz polecam lekarza pierwszego kontaktu Bardzo dziękuje za poradę, skorzystam. Zawsze podziwiałem ludzi wierzących w siebie Proszę jeszcze o pomoc. Nie potrafię sobie przypomnieć konkursu, w którym właściciele firm homebrewing.pl, twój browar, centrum piwowarstwa czy browamator będąc sponsorami konkursu równocześnie brali w nim udział. Z góry dziękuję za podpowiedź. Ale jak byś chciał żeby ów punkt brzmiał? W formularzu zgłoszenia jest punkt,w którym oświadczasz, że nie jesteś spokrewniony z organizatorem, sponsorem i sędziami konkursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 W formularzu zgłoszenia jest punkt,w którym oświadczasz, że nie jesteś spokrewniony z organizatorem, sponsorem i sędziami konkursu. A ja nie mam do nikogo zaufania. Nawet dla samego siebie Chyba się troszkę zakręciłeś? Owszem można by uznać Twoją pierwotną dociekliwość za interesujące zagadnienie, ale... retoryka, której zaczynasz używać trąci już trollowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 wena i pan Adam nie są sędziami. A jakie są wytyczne w stosunku do organizatorów i sponsorów? To zależy od tego co organizator wykonuje osobiście, jeśli nie zajmuje się recepcją piw i ich kodowaniem, serwowaniem lub oceną to właściwie nie ma przeciwskazań. Chociaż jeśli ktoś nawet zajmuje się recepcją piw, to zawsze przed samym konkursem można jeszcze piwa przekodować. W wypadku sponsora to raczej kwestia tego, że jest to raczej niezręczna sytuacja - funduję nagrodę i w razie czego sam sobie ją wręczam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) W formularzu zgłoszenia jest punkt,w którym oświadczasz, że nie jesteś spokrewniony z organizatorem, sponsorem i sędziami konkursu. Czy nie jesteś spokrewniony z jakimkolwiek sędzią, stewardem, sponsorem, organizatorem, przyjmującym paczki, kodującym, czy nie jesteś kolegą kogokolwiek z powyższych, czy nie jesteś kolegą kogoś spokrewnionego z powyższymi, a najlepiej, na wszelki wypadek, czy nie mieszkasz zbyt blisko kogokolwiek z powyższych (a już na pewno nie w tej samej miejscowości) Edytowane 4 Lipca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi