Culter Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Cześć, Piszę w ramach ciekawostki. Ostatnio natknąłem się na interesujący wynalazek: https://www.morebeer.com/products/oxygen-absorbing-bottle-caps-100.html Są to kapsele pochłaniające tlen z przestrzeni nad piwem. Wydaje się ciekawe do kapslownia piw, które muszą poleżeć trochę dłużej lub intensywnie chmielowych (coś mi się obiło, że tlen działa niekorzystne na trwałość chmielowych aromatów). Z tego co wyczytałem, to jak w każdym przypadku - są ludzie, którzy nie wyobrażają już sobie butelkowania zwykłymi kapslami (od teraz mogą spać spokojnie, nie martwiąc się już więcej o oksydację:-P) oraz po drugiej stronie piwowarzy twierdzący, że jest to pomysł bez najmniejszego sensu. Po pierwsze drożdże zużyją tlen w przestrzeni nad piwem (absorber na kapslu niepotrzebny w refermentowanym piwie), po drugie kapsle uzyskują aktywność po zwilżeniu, co utrudnia ich dezynfekcję z użyciem wody (nie mówiąc o środkach opartych o tlen) bez zużycia ich potencjału pochłaniania tlenu. Co o tym myślicie? - Mi to trochę podjeżdża farmazonem. Czy spotkaliście się z tym wynalazkiem na naszym rynku? - jeśli tak to przepraszam za niepotrzebny wątek. Edytowane 20 Września 2016 przez Culter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 A co w nich jest takiego co absorbuje akurat tlen a azot czy dwutlenek węgla zostawia? Po mojemu to zwykły marketingowy bełkot. Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Są różne związki absorbujące selektywnie tlen, zazwyczaj poprzez utlenienie takiego związku. https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_scavenger edit: Tu jakiś producent ale bez danych technicznych http://www.actega.com/ds/closure-compounds/applications/crown-corks/scavenger-compounds.html Edytowane 21 Września 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Jak widzę w przemyśle spożywczym nie jest to żadna nowość. http://www.multisorb.com/products-and-systems/freshplus-resin-oxygen-absorbing-resin-beverages/(ta firma ma wiele systemów pochłaniaczy tlenu) Tu napisali, że dla piwa (tyle że w PET) poziom tlenu spada poniżej 1ppm przez okres 90 dni. Może rzeczywiście to działa, byle nie trafić na oszustów sprzedających zwykłe kapsle po wyższej cenie. Edytowane 21 Września 2016 przez Culter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Ale po co, że się zapytam? Podczas rozlewu zawsze CO2 się wydziela. Zostawiając butelkę nakrytą kapslem słychać fajne pykanie. CO2 wypycha tlen. To nie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel332 Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 A przy domowym piwie to drożdże zjedzą tlen.poza tym ASadam ma racje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 CO2 jest gazem cięższym od powietrza więc teoretycznie tego warstwa powinna oddzielić piwo od tlenu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) CO2 jest gazem cięższym od powietrza więc teoretycznie tego warstwa powinna oddzielić piwo od tlenu? W pokoju też masz przy podłodze minimalną warstwę CO2, potem też małą argonu, następnie jest tlen, a gdzieś od pasa do sufitu azot Tak na poważnie to nie jest takie proste, układ dąży do zwiększenia entropii A w temacie, jakby polskie sklepy miały w ofercie (tylko w cenie porównywalnej do ceny w USA, a nie jakiś kosmos), to ja z chęcią bym spróbował. Edytowane 21 Września 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się