maniacz Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Hejka, Mam w planach w tą sobotę (pojutrze) uwarzenie Dubbla i jak się okazało niestety nie dysponuję jednym z kluczowych składników do tego typu piwa a mianowicie cukrem kandyzowanym. O ile jego kryształową postać podejrzewam byłbym w stanie dostać, to zdobycie cukru kandyzowanego płynnego w okolicach Bielska-Białej tudzież Górnego Śląska graniczy z cudem. Dzwoniłem już do sklepu Dori (homebrewing.pl) ale niestety nie mają akurat na stanie. Natomiast znalazłem coś co się zwie: Melasa z buraka cukrowego np. tu http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-buraka-cukrowego-450g-d854.htm w związku z czym mam pytanie, czy ma ktoś jakieś doświadczenie z tego typu składnikiem? Czy można płynny cukier kandyzowany zastąpić tego typu melasą w belgijskim Dubblu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Kup pożywkę DAP i kilo cukru i sobie sam zrób cukier kandyzowany. Na forum jest kilkanaście przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Możesz też zamówić teraz, piwo uwarzyć w sobotę, a dodać do fermentora jak już przyjdzie. Edytowane 22 Września 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniacz Opublikowano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Możesz też zamówić teraz, piwo uwarzyć w sobotę, a dodać do fermentora jak już przyjdzie. Miałem w planach dodanie go na 15min przed końcem gotowania. Kup pożywkę DAP i kilo cukru i sobie sam zrób cukier kandyzowany. Na forum jest kilkanaście przepisów. Brak czasu, nie mówiąc już o termometrze o odpowiednim zakresie pomiarowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Miałem w planach dodanie go na 15min przed końcem gotowania. Ale go nie masz To możesz: 1. Uwarzyć dubbla później, a w sobotę inny styl 2. Zrobić wg mojej propozycji 3. Zrobić w ogóle bez cukru, albo dodać tylko zwykły dla wytrawności 4. Zrobić z jakimś nietypowym dodatkiem (np. tą melasą) Jak zrobisz z tą melasą, to zdaj relację później jak to wyszło piwo. Edytowane 22 Września 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 melasa może być fajna, fajny ma smak i aromat do tego dużo minerałów i witamin,jest bardzo zdrowa tylko nie wiem jak z odfermentowaniem tego używam do zanęt na ryby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Używałem muscovado i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwnymar Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Melasa trzcinowa w zależności od rodzaju zawiera od 50%-70% fermentowalnych cukrów. Warto używać wyłącznie melasy trzcinowej bo buraczana ma okropny aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniacz Opublikowano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Wareczka już bulka. Ostatecznie do gara na 15min przed końcem gotowania poszła melasa z trzciny cukrowej http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-trzciny-cukrowej-BIO-450g-d1189.htm Dam znać jak wyszło gdy coś otworzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Wareczka już bulka. Ostatecznie do gara na 15min przed końcem gotowania poszła melasa z trzciny cukrowej http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-trzciny-cukrowej-BIO-450g-d1189.htm Dam znać jak wyszło gdy coś otworzę. O to na pewno daj znać co wnosi Melasa, bo na forum ten składnik jest pomijalny przez wszystkich, a od dawna się już zastanawiam co daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwnymar Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Melasa ma bardzo intensywny aromat, jak dałeś cały słoik to na pewno będzie bardzo wyczuwalna. Pewnie wyjdzie takie rumowe piwko;)Daj znać jaki wyszedł efekt końcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Czy próbował ktoś użyć miodu zamiast cukru kandyzowanego w dubblu? Oczywiście na etapie fermentacji. Kwestię wierności stylowi pomijam (choć może nie do końca), ciekawi mnie efekt i wrażenia końcowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwnymar Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 I jak wyszło piwko z ta melasą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniacz Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Piwko wyszło rewelacyjnie, w aromacie obecne wyraźnie nuty suszonych śliwek i rodzynek. Generalnie polecam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Ile dałeś i jakiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Przecie jest napisane jakiej - z trzciny cukrowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) racja. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się