Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem kiedyś (zapewne na form) że na starter jest lepsza brzeczka o wartości 5°Blg :)

tak tylko wtedy starter miał sens trzeba by zrobić go w połowie fermentora. Ogółem nie powinno się przekraczać 10 Blg bo wtedy zaczyna iść ubocznie też fermentacja i powstaje alkohol, ale to nic strasznego bo jak się cukier skończy to drożdże sobie ten alkohol dalej przerobią na biomasę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Czytałem kiedyś (zapewne na form) że na starter jest lepsza brzeczka o wartości 5°Blg :)

tak tylko wtedy starter miał sens trzeba by zrobić go w połowie fermentora.

Jaśniej Wiktor jaśniej, ja po zawodówce :)

Chodzi o to że starter z brzeczki 5 blg powinien mieć obojętność 15 l?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak się cukier skończy to drożdże sobie ten alkohol dalej przerobią na biomasę :)

Wiktor, podaj mi proszę jak one to zrobią? Bardzo mnie interesuje szlak przemiany etanolu w komórkach drożdży :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe, czy różnica będzie zauważalna?

Mam jeszcze zapasy glukozy i jak się skończą więcej już kupować glukozy nie będę. Dubell zawiera cukier karmelizowany. Na taki eksperyment powinienem wybrać piwo robione wyłącznie ze słodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 56 Weizen

Zasyp

-pszeniczny - 2,2kg.

- pilzeński - 2,0

Zacieranie

- 44°C 20 '

- 56°C 10 '

- 64°C 20 '

- 72°C 40 '

- 76°C 10 '

Chmielenie 60 '

- 25 g Sybilla - 60 '

Fermentacja

- WB-06 gęstwa

Wyszło 26L 11 °Blg,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 57 Lager prawie jak Dortmunder 25 10 2011

Zasyp

-pilzeński Litovel - 6,0 kg

- monachijski Litovel - 2,2 kg

- Carapils - 0,8 kg

Zacieranie

- 52°C 10 '

- 62°C 40 '

- 68°C 20 '

- 72°C 30 ' - 76°C filtracja

Chmielenie 60 '

w 5' - 30g Junga granulat

w 5' - 30g Sybilla granulat

w 50' - 40g Perle granulat

Fermentacja

- Wyeast 2000 Budvar Lager gęstwa

Wyszło 44L 14 °Blg,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 58 IRA

Zasyp

-Pilzeński Litovel - 5,5 kg

- Monachijski Litovel - 2,2 kg

- Carared - 1 kg

- palony jęczmień - 0,1 kg dodany na koniec zacierania

Zacieranie

25 L wody

- 54°C 10 '

- 68°C 1,5 h

- 72°C 30 ' - 76°C filtracja

Chmielenie 60 '

w 5' - 40g Junga granulat 2010 po 20' trochę wykipiało i uciekło na kafalki

w 30' - 30g Perle granulat 2010

w 55' - 40g Lubelski granulat 2010

Fermentacja

- Wyeast 1084 Irish Ale starter 2L z gęstwy I zbiór Dzięki Wielkie Pucek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 59 STOUT

zasyp:

- słód Pilzeński Litovel 6,4 kg,

- słód Carafa Typ II 0,2 kg,

- słód czekoladowy 0,2 kg

- jeczmien palony 0,45 kg,

- płatki jeczmienne błyskawiczne 0,9 kg,

Zacieranie

20 L wody

słód jasny i płatki 55°C 10'

68°C - 80'

72°C - 20'

po negatywnej próbie jodowej dodaje śrutę słodu ciemnego i jęczmienia palonego

78°C filtracja

Chmielenie 60 minut

5 ' 20g Junga (granulat),

40 ' 20g Junga (granulat)

50 ' ? 2 łyżeczki mchu Irlandzkiego

Fermentacja

- Wyeast 1084 Irish Ale gęstwa 2 zbiór

Wyszło 45L 12 °Blg, oraz 2 L rezerwy

Celowałem w 11 °Blg na 11 11 2011

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 60 Koelsch

Zasyp:

słód pilzneński Litovel 4,00 kg

słód monachijski Litovel 0,66 kg

Zacieranie

50°C - 10'

62°C - 45'

72°C - 45'

78°C - Filtracja

Chmielenie 75'

w 15' - 20g Sybilla, granulat 6,2% alfa-kw.

w 50' - 18g Halertau Tradicion, granulat 5,3% alfa-kw.

w 72' ? 20g Halertau Tradicion, granulat 5,3% alfa-kw.

Fermentacja

Wyeast German Ale 1007 Gęstwa od koleżanki Duduś wielkie dzięki Marzena

Uzyskałem 26 L i 12,5 °Blg oraz 1 L rezerwy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.