bielok Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Cześć Wyszło 43L 16 °Blg, 2L- 16 °Blg rezerwy do refermentacji oraz 1L- 12°Blg na starter Czytałem kiedyś (zapewne na form) że na starter jest lepsza brzeczka o wartości 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Czytałem kiedyś (zapewne na form) że na starter jest lepsza brzeczka o wartości 5°Blg tak tylko wtedy starter miał sens trzeba by zrobić go w połowie fermentora. Ogółem nie powinno się przekraczać 10 Blg bo wtedy zaczyna iść ubocznie też fermentacja i powstaje alkohol, ale to nic strasznego bo jak się cukier skończy to drożdże sobie ten alkohol dalej przerobią na biomasę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Cześć Czytałem kiedyś (zapewne na form) że na starter jest lepsza brzeczka o wartości 5°Blg tak tylko wtedy starter miał sens trzeba by zrobić go w połowie fermentora. Jaśniej Wiktor jaśniej, ja po zawodówce Chodzi o to że starter z brzeczki 5 blg powinien mieć obojętność 15 l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 jak się cukier skończy to drożdże sobie ten alkohol dalej przerobią na biomasę Wiktor, podaj mi proszę jak one to zrobią? Bardzo mnie interesuje szlak przemiany etanolu w komórkach drożdży :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Ciekawe, czy różnica będzie zauważalna? Mam jeszcze zapasy glukozy i jak się skończą więcej już kupować glukozy nie będę. Dubell zawiera cukier karmelizowany. Na taki eksperyment powinienem wybrać piwo robione wyłącznie ze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 # nr 55 Dubell vol 2 przelany na cichą 4 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 # nr 56 Weizen Zasyp -pszeniczny - 2,2kg. - pilzeński - 2,0 Zacieranie - 44°C 20 ' - 56°C 10 ' - 64°C 20 ' - 72°C 40 ' - 76°C 10 ' Chmielenie 60 ' - 25 g Sybilla - 60 ' Fermentacja - WB-06 gęstwa Wyszło 26L 11 °Blg, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 - 25 g Sybilla - 60 ' Gorzki będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Nie strasz bo go wyleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Ja daję podobne ilości tylko, że Perle i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 # nr 56 Weizen przelany na cichą 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 # nr 55 Dubell vol 2 zabutelkowany z dodatkiem 2 L rezerwy i 60g cukru wyszło 87 flaszek 0,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 # nr 56 Weizen przelany do Kega, reszta w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 zbrojenie trwa ;-) aż miło popatrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 # nr 57 Lager prawie jak Dortmunder 25 10 2011 Zasyp -pilzeński Litovel - 6,0 kg - monachijski Litovel - 2,2 kg - Carapils - 0,8 kg Zacieranie - 52°C 10 ' - 62°C 40 ' - 68°C 20 ' - 72°C 30 ' - 76°C filtracja Chmielenie 60 ' w 5' - 30g Junga granulat w 5' - 30g Sybilla granulat w 50' - 40g Perle granulat Fermentacja - Wyeast 2000 Budvar Lager gęstwa Wyszło 44L 14 °Blg, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Cześć # 50: Amerykańskie ale Muszę przyznać że wyjątkowo dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Cześć # 50: Amerykańskie ale Muszę przyznać że wyjątkowo dobre piwo To magia Amerykańskich chmieli Cieszę się że smakowało. Mam jeszcze pełny Keg tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 # nr 58 IRA Zasyp -Pilzeński Litovel - 5,5 kg - Monachijski Litovel - 2,2 kg - Carared - 1 kg - palony jęczmień - 0,1 kg dodany na koniec zacierania Zacieranie 25 L wody - 54°C 10 ' - 68°C 1,5 h - 72°C 30 ' - 76°C filtracja Chmielenie 60 ' w 5' - 40g Junga granulat 2010 po 20' trochę wykipiało i uciekło na kafalki w 30' - 30g Perle granulat 2010 w 55' - 40g Lubelski granulat 2010 Fermentacja - Wyeast 1084 Irish Ale starter 2L z gęstwy I zbiór Dzięki Wielkie Pucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Wyszło 43L 14 °Blg, oraz 2 L rezerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) Zbieracze gęstwy meldują swoją gotowość zajęcia miejsca w kolejce Edytowane 31 Października 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 # nr 57 Lage przelany na cichą 3°Blg. Kłopot z tymi W 2000 Budvar Lager. Pianka utrzymuje się na powierzchni do końca burzliwej. Sporo drożdży przedostało się na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Warka nr 59 STOUT zasyp: - słód Pilzeński Litovel 6,4 kg, - słód Carafa Typ II 0,2 kg, - słód czekoladowy 0,2 kg - jeczmien palony 0,45 kg, - płatki jeczmienne błyskawiczne 0,9 kg, Zacieranie 20 L wody słód jasny i płatki 55°C 10' 68°C - 80' 72°C - 20' po negatywnej próbie jodowej dodaje śrutę słodu ciemnego i jęczmienia palonego 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 ' 20g Junga (granulat), 40 ' 20g Junga (granulat) 50 ' ? 2 łyżeczki mchu Irlandzkiego Fermentacja - Wyeast 1084 Irish Ale gęstwa 2 zbiór Wyszło 45L 12 °Blg, oraz 2 L rezerwy Celowałem w 11 °Blg na 11 11 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 # nr 58 IRA - przelana na cichą 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 # nr 60 Koelsch Zasyp: słód pilzneński Litovel 4,00 kg słód monachijski Litovel 0,66 kg Zacieranie 50°C - 10' 62°C - 45' 72°C - 45' 78°C - Filtracja Chmielenie 75' w 15' - 20g Sybilla, granulat 6,2% alfa-kw. w 50' - 18g Halertau Tradicion, granulat 5,3% alfa-kw. w 72' ? 20g Halertau Tradicion, granulat 5,3% alfa-kw. Fermentacja Wyeast German Ale 1007 Gęstwa od koleżanki Duduś wielkie dzięki Marzena Uzyskałem 26 L i 12,5 °Blg oraz 1 L rezerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 No to Krzysiu chyba się zapiszę na buteleczkę a tak swoją drogą ja kolscha robię z dodatkiem pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się