markus383 Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Witajcie. Zdarzyło się Wam przy produkcji piwa bardzo małe odfermentowanie podczas pierwszego tygodnia fermentacji burzliwej? Mi zeszło z 14 blg do 11 blg przez 10 dni, co daje 1,5% alco. Straszliwie mało. Zresztą fermentacja burzliwa nie była wcale burzliwa, odbywała się bardzo spokojnie. Mogę zrobić coś, żeby to poprawić? Drożdże S-33, fermentacja w 18-19 °C. Pozdrawiam, Mateusz. Edytowane 25 Września 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Zasyp, zacieranie itp. podaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 błąd pomiaru ? która to twoja warka ? jak temperatura brzeczki jak drożdże dodałeś, uwadniałeś je? jak tak w ilu stopniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) Wyglądało to następująco. "1# Coconut Milk Stout - ~ 8-10 L - 14 blg: Według BeerSmitha 2 - 14 blg, 21 IBU, 75 EBC, alc. 6,4% - nie podoba mi się ten alkohol Zasyp: - Pale Ale - 1,2 kg - Monachijski typ I - 0,25 kg - Karmelowy 150 - 0,15 kg - Czekoladowy jasny - 0,15 kg - Jęczmień prażony - 0,15 kg - płatki owsiane - 0,15 kg - płatki jęczmienne - 0,15 kg - laktoza - 0,35 kg - płatki kokosowe - 400 g (200g na fermentację burzliwą + 200g na fermentację cichą) Zacieranie - 8L wody : jednotemperaturowe - 64-66°C - 60 min na ostatnie 10 min dodałem płatki owsiane i jęczmienne mashout - 72°C Filtracja: wysładzanie 1,5L wrzątku (?) Chmielenie: Lubelski - 15 g - 60 min Lubelski - 10 g - 10 min Chłodzenie: wstawiłem do chłodnego pomieszczenia i czekałem, czekałem, czekałem...... ok. 4 godzin. Dodałem też 1,5L wody mineralnej, aby obniżyć gęstość do przepisowej 14 a także szybciej schłodzić. Drożdże: Fermentis Safbrew S-33(całe opakowanie) dodane przy temperaturze 23°C Fermentacja przebiega bardzo spokojnie. Planuję jednak zostawić na fermentacji "burzliwej" przez 10 dni. Następnie przeleję do fermentora 15 L i dodam kolejne 200 g wiórków kokosowych. Przykry zapach gotowanych warzyw przykryły drożdże i wiórki kokosowe i w związku z tym nie czuć już tak mocno albo w ogóle zapachu warzyw. Czekam na to co będzie później. Piwo z założenia ma być fest kokosowe." Jest to moja pierwsza w życiu warka. Zacząłem od zacierania, bez bawienia się w ekstrakty. Drożdże zakupiłem koło maja i od tamtej pory, podobnie jak chmiel, trzymałem w lodówce. Na 9-10 h przed uwodnieniem wyjąłem je i trzymałem w temperaturze domowej, czyli około 23°C. Zadałem je wtedy, gdy "wychodziły" ze szklanki. Edytowane 26 Września 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Mi S33 też kiepsko odfermentowały. Z 12 BLG zeszło do 5. Fermentacja w okolicach 19-20 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 S-33 są chyba najmniej schodzącymi drożdżami jakie stosowałem ale to odfermentowanie jest ekstremalnie niskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) Na to wygląda, że to moja ostatnia przygoda z tymi drożdżami Lubię piwa niezbyt alkoholowe a słodsze, ale bez przesady Może do niedzieli coś odfermentują, bo jeśli już nie, to idzie w butle i do piwnicy. Edytowane 26 Września 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Płatki owsiane i jęczmienne zacierałeś tylko 10min.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Na to wygląda, że to moja ostatnia przygoda z tymi drożdżami Lubię piwa niezbyt alkoholowe a słodsze, ale bez przesady Może do niedzieli coś odfermentują, bo jeśli już nie, to idzie w butle i do piwnicy. Próbowałeś to piwo? Czym robiłeś pomiar ekstraktu w trakcie fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Może stare dobre pobujanie fermentorem pomoże pobudzić drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Płatki tylko na ostatnie 10 min, tak jak dostałem w przepisie ze sklepu. Próbowałem piwo. Alkoholu nie czuję bardzo, smak jest bardzo w porządku. Pomiar robiłem Ballingometrem - spławikiem. Co do bujania to przez cały czas bujałem raz albo dwa razy dziennie. Teraz przeniosłem do 22-23°C i bujam kilka razy dziennie. Zostaje chyba tylko czekać. Chociaż nie liczę, że coś zejdzie. Następnym razem do wędzonego porteru pójdą S-05 a dla SH S-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 tylko do portera to daj ze 2-3 torebki ,no chyba że znowu z 8-10l będziesz robił mi S33 z 12-13 do 2-3 schodziły albo coś źle zrobiłeś, ubiłeś drożdże, pytałem w ilu stopniach uwadniałeś i w ilu dałeś do wiadra albo coś źle mierzysz, sprawdzałeś na wodzie 20C czy jest zero, czy kartka w środku nie lata ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Porter też będzie malutki. Liczę na maks. 15L, na pewno nie więcej. Uwadniałem w temp. ok. 23°C i w takiej samej zadałem, a po tym jak pojawiły się bąbelki w rurce fermentacyjnej przeniosłem do 19°C. No cóż, nic już z tym nie zrobię. Być może trafiłem na felerną partię drożdży albo za blisko terminu ważności były. Będzie prawie bezalkoholowy Stout Kokosowy - takiego w Polsce chyba jeszcze nie było Mam nadzieję, że kolejne warzenie wyjdzie w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 nie ma co się spieszyć z rozlewem że by granatów nie było, coś tam powoli może dojadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Dzis mierzyłem blg splawikiem i pokazało 7,5-8 blg. Przez tydzień na cichej. Mieszalem kilka razy dziennie wiadrem i moze to pomogło? Butelkowanie przesunie się do piątku. Moze jeszcze coś zejdzie. Wyszło tłuste jak cholera. Wszystko dookoła jest tłuste. Prędko takiego piwka nie zrobię, a jeśli to z maceratem wiórków, a nie wiórkami "świeżymi". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Jak piwo przy 11blg smakowało dobrze to musi być błąd pomiaru, bo przy takim odfermentowaniu to musi być słodki, brzeczkowy ulepek. Strasznie kombinatorskie piwo jak na pierwszą warkę tak na marginesie. Edytowane 30 Września 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Kombinowane to wiem, ale zakochałem się w piwie pitym w JaBeerWocky. Nie widziałem go w sprzedaży, więc chciałem zrobić sobie sam Kolejne będą już bez dziwnych dodatków, ewentualnie porter z dodatkiem szczapek dębowych(30 letnie drewno ) moczone w whisky 60% zrobionej ze słodu wiedeńskiego. Mam póki co dwie niewielkie szczapki i nie wiem czy będą wyczuwalne, nawet w małej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Piwo zeszło do 7,5 blg i stoi od 2-3 dnia. Rozumiem, że można już butelkować? Jutro chciałem to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 350g laktozy na 10l to daje jakieś 2blg. A więc odfermentowane z 12 do 5.5 - to i tak słabo bo to tylko 54% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się