Enethion Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Coście się czepili tej miarki do cukru. Bo są tak miarodajnym sposobem na nagazowanie piwa, że jak człowiek ma pecha to dobrze odfermentowane piwo z ich użyciem może zmienić się w granaty. Można gdzieś jeszcze w ogóle kupić garnki 30-40l z Olkusza? Po bankructwie Emalia Olkusz S.A. cholernie ciężko cokolwiek znaleźć. Tych olkuskich dawno już nie widziałem, a szkoda. Trzeba szukać po olx, allegro i podobnych. Problem w tym, że jak ktoś je ma, to raczej nie oddaje (moi rodzice do dziś używają garnków, które dostali od swoich rodziców), a jak oddaje, to różnie może być z ich stanem technicznym. Taśmy z fabryk Emalii już wystartowały pod nową marką (Traditional Polish Style ), ale ich jakość jest gorsza niż większości chińskich produktów (co się dziwić, jak zarząd idzie po kosztach żeby tylko sobie kieszenie napchać - zresztą ludzie, którzy stali za Emalią). Sam przymierzam się do zakupu 30l z Elo-Pol. Miałem okazję zobaczyć na miejscu w sklepie, do którego dawałem link, wygląda solidnie. Trzeba by się skontaktować ze sklepem i zapytać, czy takie duże garnki też wysyłają (to mały rodzinny "sklepik", może być różnie, ale spróbować warto - wyprzedają stary stan magazynów Emalii i sprowadzają kilka nowych produktów). Jak byłem tam w weekend, to były jeszcze garnki 40l (chyba), 30l nie widziałem, ale może akurat nie donieśli z magazynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Bo są tak miarodajnym sposobem na nagazowanie piwa, że jak człowiek ma pecha to dobrze odfermentowane piwo z ich użyciem może zmienić się w granaty. chyba nie pecha, tylko nie ma wyobraźni To, że napisali na miarce 0,5 to nie koniecznie znaczy, że zawsze trzeba sypać tą miarką do butelek 0,5. A swoją drogą niby dlaczego to "dobrze odfermentowane piwo" po dodaniu cukru ta miarką ma stać się granatem? Czyżby miarka w trakcie użytkowania aż tak zwiększała swoją pojemność? Podaj uzasadnienie, co by dla potomnych pozostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Powody mogą być różne A to ktoś użył cukru pudru do 5 butelek, bo miał resztkę, a w reszcie użył gruboziarnistego (akurat tutaj pewnie te pierwsze 5 butelek byłoby bardziej ryzykowne), a tu ktoś zaniedbał i wziął "czubatą", bo "co się niby stanie?". Do nieszczęścia wystarczy chwila nieuwagi ^_^A jak już nawet stwierdzimy, że "to, że napisali na miarce 0,5 to nie koniecznie znaczy, że zawsze trzeba sypać tą miarką do butelek 0,5", będziemy ostrożni i na pierwszy rzut oka wszystko pójdzie dobrze, to zawsze zostaje kwestia tego, że nagazowanie pewnie i tak wyjdzie nierównomierne. Generalnie lepiej od razu zacząć robić syrop i dodawać przed rozlewem - wygodniej i pracy nawet mniej niż z miarkami, które ponoć mają ułatwiać pracę. Bartek Śliwiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 dobrze odfermentowane piwo z ich użyciem może zmienić się w granaty. Jeszcze mi się nie zdarzyło abym przesypał miarką cukier. Natomiast powiedzmy że piwo wg. mnie dofermentowane, może bez przesady że granaty ale uciekało z butelki bo niedofermentowane. I wiem że to to było przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 A ten garnek stalowy z grubszym dnem to jaki polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Zależy ile chcesz przeznaczyć na garnek oraz jakie wybicie planujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Warki chce robić około 20l więc pewnie garnek 30l starczy. Co znaczy "jakie wybicie planujesz"? Wysłane z mojego MX5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Co znaczy "jakie wybicie planujesz"? a proszę bardzo http://www.wiki.piwo.org/Wybicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Powtarzam pytanie: ile pieniędzy zamierzasz przeznaczyć na garnek? Bo od tego dużo zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) Nie wiem. Patrzyłem na allegro ale tam są w większości emalie. Koszt do 140zł. Nie wiem ile taki stalowy dobry powinien kosztować. Do 250zł kupię gdzieś? Czy raczej drożej będzie. Edytowane 13 Października 2016 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Za 250 kupisz 36 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) Naszą giełdę oglądałeś? http://www.piwo.org/topic/22016-garnek-z-nierdzewki-30l/?do=findComment&comment=414341 Taki ładny garnek kolega sprzedaje ;-) Ja kupiłem garnek emaliowany 40l za 150zł, teraz żałuję, bo mogłem jednak poświęcić więcej gotówki i kupić stalowy garnek z zamontowanym kranem, wygoda w użytkowaniu takiego garnka jest nieporównywalna. Edytowane 13 Października 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Nie szukałem na forum. Dzięki za link. A co daje kranik w takim garku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Po dokręceniu sracz węża możesz od razu filtrować i wysladzac bez przekładania zacieru do wiadra. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 To jest bardzo dobre rozwiązanie. Ile takie garnki z kranikiem kosztują. Tyle co na allegro widziałem koło 450zł czy taniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Za 250 kupisz 36 litrów A mógłbyś dać jakiś namiar na nową nierdzewkę w tej cenie? Bo ja nie znalazłem nic poniżej ~330 (z przesyłką). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 trochę podrożały ale http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-z-pokrywa-36-5l-solidny-i6551779952.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Mała aktualizacja zakupów 1. Garnek - 280zł http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-z-pokrywa-36-5l-solidny-i6551779952.html 2. Waga do 5kg - 37zł https://www.aliexpress.com/item/WEIHENG-2016-5000g-1g-5kg-Food-Diet-Postal-Kitchen-Digital-Scale-scales-balance-weight-weighting-LED/32718985439.html 3. Rurki fermentacyjne 2x - 8,34zł https://www.aliexpress.com/item/1pc-Beer-Fermentation-Wine-Making-Twin-Bubble-Grommet-Airlocks-Airlock-Homebrew-Air-Lock-with-Cap-High/32709723328.html 4. Termometry na fermentator 4x - 13,71zł ( to jeszcze nie dotarło ) https://www.aliexpress.com/item/Stick-On-Thermometer-Temperature-Gauge-Heater-Sticker-Aquarium-fish-tank-Glass/32719412691.html 5. Termometr cyfrowy - 23zł https://www.aliexpress.com/item/Multi-function-Digital-LCD-Display-Kitchen-Timer-Cooking-BBQ-Probe-Meat-Food-Thermometer-Accessories-250C-482F/32610283757.html 6. Refraktometr ze skalą brix do 32 - 50zł https://www.aliexpress.com/item/2016-Hot-New-Hand-Held-Brix-Refractometer-For-Sugar-Beer-Brix-Test-Optical-0-32-Brix/32611740131.html Koszt całkowity na razie około 414zł Jakby ktoś chciał zwrot 6% z aliexpresu za zakupy to tutaj jest mój link: https://www.planetplus.pl/rejestracja/18503/ Zakupów ciąg dalszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 O ja, a co to za waga że taka droga. http://allegro.pl/w10-waga-kuchenna-elektroniczna-do-5kg-lcd-wagi-i5100563032.htmlJa mam taką i sprawdza się super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Taka mi się spodobała Tak się zastanawiam czy do czegoś jest potrzebna waga o dokładności 0,01g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Nie ma sensu, 1g wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Tak się zastanawiam co mi brakuje oprócz: - chłodnica - dwa fermentory z podziałką, przeźroczyste z kranikami - wężyk do filtracji brzeczki - sitko z drobnymi oczkami lub dwa - kapslownica - pierwszy komplet słodów, chmielu, drożdzy na piwo Czy o czymś zapomniałem jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Witam. Swój nowy browar to jest tyle pytań i tyle odpowiedzi że szkoda to pisać. Każdy ci podpowie coś innego. Ja twierdzę ze tylko praktyka sama ci podpowie co ci jest potrzebne. Masz kasę to wszystko jasne. Nie masz cieniujesz jak większość na tym forum ( mam nadzieję że nikogo nie obraziłem). Nie jest sztuką kupić dobre np. narty i nie umieć na nich jeżdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Właśnie chodzi o to żeby nie kupować czegoś co mi nie będzie potrzebne. Wydaje mi się że jestem już na finiszu kompletowania, jednak mogłem o czymś zapomnieć. Jak zresztą każdy kto zaczyna zabawę z robieniem piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Mnie sie przydają strzykawki. Małe oraz setki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi