Browar_Kaczka Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Robiłem w zeszłym sezonie BW w podobnym zasypie (22l / 26 blg) i dodawałem na cichą płatki dębowe po burbonie (25g). Uważam to za bardzo dobry pomysł. Piwo wyszło mocno aromatyczne... po roku aromat burbonu jest nadal silny a piwo jeszcze lepsze. Generalnie przy takiej gęstości i US-05 uzbrój się w cierpliwość...mi piwo fermentowało równy miesiąc. Potem kolejne 3 tygodnie na cichej. Z 26 piwo zeszło mi finalnie do 7 co teoretycznie daje 12% alkoholu, który o dziwo jest niemal niewyczuwalny w smaku...co nie zmienia faktu, że ostro trzepie czachę:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 OK, profilaktycznie 10-20% więcej, ale nie 7 razy więcej EDIT no chyba, że mi coś źle liczy ten kalkulator http://screenshooter...2810427/sovqvcl Uważam że przy tak mocnym piwie przesadzona ilość gęstwy nie zaszkodzi, natomiast zbyt mała ilość może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 co nie zmienia faktu, że ostro trzepie czachę:-) w końcu wypicie takiej buteleczki 0,5l to jak strzelenie nieco ponad trzech pięćdziesiątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 OK, profilaktycznie 10-20% więcej, ale nie 7 razy więcej EDIT no chyba, że mi coś źle liczy ten kalkulator http://screenshooter...2810427/sovqvcl Uważam że przy tak mocnym piwie przesadzona ilość gęstwy nie zaszkodzi, natomiast zbyt mała ilość może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy. Niestety ale zaszkodzi. Zbyt duża ilość drożdży powoduje, że nie mogą się one namnożyć w odpowiedni sposób (w trakcie namnażania powstają związki dające profil piwa), a przez to szybko umierają (pierwsze pokolenie nie jest dostosowane do warunków). Poza tym przy dużej ilości gęstwy drożdże szybko startują i mocno podnoszą temperaturę brzeczki. Może się skończyć to na tym, że piwo będzie niedofermentowane, bo zjedzą część cukrów szybko, ale sporo zostawią, bo umrą. Jeden raz dodałem za dużo gęstwy. Skończyło się na pięknym aldehydzie (vide niedofermentowane piwo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Po zakończonej fermentacji na pewno napiszę jakie są moje spostrzeżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Gotowanie: 90 min Chmiele: Chinook 25 g 60 min Chinook 10 g 45 min Amarillo 10 g 30 min Amarillo 10 g 15 min Cascade 10 g 15 min Whirlpool: Amarillo 15 g Cascade 25 g Na zimno: Chinook 15 g 7 dni Amarillo 15 g Cascade 15 g Chciałbym zmniejszyć ilość chmielu o 50g(150 na 11L ABW wydaje mi się za dużo), ale wiąże się to z rezygnacją z jednego chmielu. Który najlepiej odjąć: Chinook, Amarillo, Cascade. A może jakaś podmiana lub single hop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Ilość chmielu jest ok, jak na ABW. Jakbym już musiał usuwać do 100g, to chyba Chinooka bym wyrzucił ale to tylko kwestia moich preferencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Po 12 dniach piwo zeszło z 27,5 Blg na 7,5 Blg co dało alk. 10,3 % Jutro planowane zlanie piwa na cichą, więcej szczegółów w moich zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Po 12 dniach piwo zeszło z 27,5 Blg na 7,5 Blg co dało alk. 10,3 % Jutro planowane zlanie piwa na cichą, więcej szczegółów w moich zapiskach. Po 13 dniach takiego mocarza chcesz zlewać? Czy to nie za wcześnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Jak liczyłeś alkohol? Nie wyszło coś za mało? Kalk, którym ja się posługuję, w "trybie" liczenia dla mocnych piw wypluł wynik 13.14% abv, w normalnym trybie (podobno mniej dokładny dla wyższych og) wskazuje na 11.49%abv. Używam brewersfriend. Ciekawi mnie to bo u mnie BW zeszło niemal identycznie i wszystkim mówię, że ma około 13% Edytowane 29 Października 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Po 12 dniach piwo zeszło z 27,5 Blg na 7,5 Blg co dało alk. 10,3 % Jutro planowane zlanie piwa na cichą, więcej szczegółów w moich zapiskach. Po 13 dniach takiego mocarza chcesz zlewać? Czy to nie za wcześnie? Piwo zostanie dzisiaj zlane na cichą. Cichą planuje prowadzić przez 1 miesiąc, stopniowo chmieląc na zimno i po tygodniu dodam wiórki dębowe whisky wcześniej macerowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Jak liczyłeś alkohol? Nie wyszło coś za mało? Kalk, którym ja się posługuję, w "trybie" liczenia dla mocnych piw wypluł wynik 13.14% abv, w normalnym trybie (podobno mniej dokładny dla wyższych og) wskazuje na 11.49%abv. Używam brewersfriend. Ciekawi mnie to bo u mnie BW zeszło niemal identycznie i wszystkim mówię, że ma około 13% Obliczenia robiłem według wzoru BLG początkowe - BLG końcowe% alk. [obj.] = --------------------------------- 1,938 Edytowane 30 Października 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Dla piw powyżej 20 blg dzielimy przez ok. 1,6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Obliczenia robiłem według wzoru Dla piw powyżej 20 blg dzielimy przez ok. 1,6. OK wg BS2 to piwo ma ok. 12% alko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Dzisiaj rozlałem ABW, piwo leżakowało przez miesiąc z płatkami dębowymi. W aromacie i smaku wyczuwalna wanillia, piwo zapowiada się bardzo dobre. Do zabutelkowania użyłem glukozy + łyżka świeżej gęstwy. Końcowa gęstość 7,5 Blg. Dokładna receptura w moich zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Jak liczyłeś alkohol? Nie wyszło coś za mało? Kalk, którym ja się posługuję, w "trybie" liczenia dla mocnych piw wypluł wynik 13.14% abv, w normalnym trybie (podobno mniej dokładny dla wyższych og) wskazuje na 11.49%abv. Używam brewersfriend. Ciekawi mnie to bo u mnie BW zeszło niemal identycznie i wszystkim mówię, że ma około 13% Obliczenia robiłem według wzoru BLG początkowe - BLG końcowe % alk. [obj.] = --------------------------------- 1,938 Ten wzór jest do bani jeśli chodzi o kocne piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymn Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Co ostatecznie wyszło? Zainteresował mnie twój przepis, jako że sam planuję uwarzyć BW;) Zmienił byś coś w tej chwili? Edytowane 8 Marca 2017 przez szymn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
premislav Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Podbijam. Jak ostatecznie wyszło? W najbliższym czasie planuję uwarzyć coś podobnego. Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymn Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Warzyłem przeszło rok temu. Receptruę zrobiłem swoją, adaptując pewne części od kolegi autora tego wątku. Po ponad pół roku leżakowania wyszło dobrze. Bardzo dobrze... Skromnie przyznam, że bije na głowę wszystkie kraftowe barleywine jakie miałem przyjemność pić, aczkolwiek jest zbliżony do De Molen Bommen & Granaten. Mój przepis poniżej (po szczegóły zapraszam na priv bo nie wszystko tam zmieściłem:)https://brewness.com/pl/recipe/american-barley-wine-bba-v1/view Niezależna recencja z lokalnego depozytu niżej https://www.piwo.org/forums/topic/21291-piwny-depozyt-radzionków/?page=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Tak informacyjnie właściwie żeby inni nie popełnili tego błędu związanego z zakładanym odparowaniem podczas gotowania Z brzeczki po wysłodzeniu wyszło 14,5 litrów o 20,5 Blg, po 70 minutach gotowania wyszło finalnie 7,5 litra o 33 Blg. Po 2 miesiącach fermentacji drożdżami US-05 zeszło do 14 Blg. W smaku dobre ale niestety ulepek... pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się