Jump to content

Żytnie Apa niskoalkoholowe


sermon01

Recommended Posts

Wiadomo- pierwowzorem ma być kormoran 1 na 100 który posmakował mojej zonie, a że jest karmiąca to chciałbym jej coś takie uwarzyć. Z chmieleniem sobie poradzę natomiast jak wygladałby taki zasyp na 20l warki, żeby wyszło jakoś 6blg- 1kg pale ale i 1kg żytniego czy trochę więcej pale ale a mniej żyta- zeby lepiej filtrować. Może ktoś coś podobnego uczynił?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Łopata w ruch.

 

Też chcę uwarzyć coś w tym typie. Taki sobie przepis umyśliłem na 10l

0.5kg Pale Ale (36%)

0.4kg Żytni (28%)

0.2kg CaraPils (14%)

0.2kg Colorado Honig(14%)

0.1kg Dark Crystal 210 EBC (7%)

 

planowe 7.3blg, chmielenie na ~24IBU, na aromat Citra, Cascade i Mosaic. Zacieranie w 72stopniach. Drożdże pewnie S-04

 

W sumie to żeby mieć ponizej 1.5% abv z 7.4blg to powinno zejść zaledwie do 4.5, czyli odfermentowanie 38%, ale będę zadowolony z 2% przy odfermentowaniu 52%

Pytanie co z ilością karmelowych słodów. Często jest powtarzane, żeby nie przekraczać 10%, ale może przy tak lekkim piwie większy udział będzie ok. Są w dużej ilości CaraPils i Honig, takie niby karmelowe, ale nie tak bardzo ;)

 

Zastanawiam się też nad modyfikacją wody. Niby jest to APA -  styl chmielowy, czyli teoretycznie powinna być przewaga siarczanów. Ale może właśnie podbić chlorki które uwydatniają słód, żeby piwo nie było wodniste?

Link to comment
Share on other sites

Ze swojego doświadczenia powiem tak, robiłem dwukrotnie taką warkę z następujących słodów (warka 20l):

  • 1,5kg słód żytni (Viking malt)
  • 1,5kg słód pilzneński (Viking malt)
  • 0,25kg słód karmelowy 30 (Viking malt)
  • 0,15kg Carapils (Weyermann)

Gdybym ponownie robił tą warkę, to dałbym więcej karmelowych. Tak więc spróbuj, będziesz miał wiedzę na przyszłość :D Jak planujesz chmielić?

Link to comment
Share on other sites

Na goryczkę dam jakiś niski %AA, bo bezpieczniej się dozuje, a przy takim ekstrakcie nie chcę przesadzić. Na aromat na 10min. 5g Citra i 10g Cascade, po wyłączeniu palników 3x10g Citra, Cascade, Mosaic. Chyba że źle pamiętam co mam w zamrażarce to wymyślę inaczej ;)  Planowo 24IBU, chyba będzie dość na taki ekstrakt.

Chmiele z zeszłego roku, więc się trochę zastanawiam czy nie czekać aż będą nowe. Ale w sumie mam nieotwarte paczki cały czas trzymane w zamrażarce, a to i tak ma być eksperyment. Jak wyjdzie to potem powtórzę na świeżych.

Link to comment
Share on other sites

Mogę polecić, 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11,2* (OG 1,0439)
  • Końcowe blg: 4,6* (FG 1,0177)
  • Alkohol objętościowo: 3,4%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Strzegom Żytni - (9 EBC, 78,4%)
  2. 1kg Strzegom Pale Ale - (5,5 EBC, 19,6%)
  3. 0,1kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70,9 EBC, 2%)
  4. 20g Amarillo 9,2AA (17,6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Cascade 5,5AA (10,1IBU) granulat - Gotowanie 30min
  6. 30g Willamette 5,5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  7. 10g Amarillo 9,2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  8. 10g Cascade 5,5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  9. 10g Willamette 5,5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  10. 1tsp Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  11. Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 2017-10-09

 

Edited by pingwin71
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jak to ja, popytałem, a potem zrobiłem po swojemu.

Więc uwarzyłem mniej więcej, z zasypem jak podałem na początku.150g pale ale mi brakło to dosypałem monacha, i crystala się sypło 11g wiecej ;)

Wyszło mi tego 11l 7.2brix => 7°P

6 dni fermentuje i teraz jest 4.8brix, czyli 3.28°P i 2.06%abv. Zobaczymy za 2 dni czy już tak zostanie. Jeśli tak, to klarowanie, herbatka chmielowa i rozlew: 8-9l; dam w kega, a resztę w butelki, refermentując brzeczką odzyskaną z chmielin, żeby nie rozwadniać, ani nie zwiększać abv.

A dzisiaj chyba zrobię milk stouta 8°P z płatkami żytnimi.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

jakieś nowości z tego eksperymentu? chciałbym zrobić najlepiej odwzorowanie piwa z Kormorana 1 na 100. z tego co pamiętam a piłem je dawno temu jest tam dodatek niesłodowany w postaci ryżu? Pomoże ktoś w stworzeniu receptury pod kątem pełności w smaku ale maks 2% po refermentacji cukrem w butelkach? Chmielenie i goryczkę mogę dorobić sam, zastanawiam się nad zasypem. Planuję fermentację na US-05

Link to comment
Share on other sites

2% po refermentacji cukrem moze byc ciezkie do zrobienia. 

Jezeli nie boisz sie ciezkiego wysladzania to duzo zyta, platki i karmele zeby zrobic brzeczke 6-7blg. 

Do tego zacieranie w temperaturze rzedu 74-75 stopni, nie za dlugie. 

No i najwazniejsze jakies leniwe drozdze. 

 

A i ryz napewno nie da Ci nic dobrego w niskoalkoholowym piwie. 

Ryz zwieksza wytrawnosc, a chyba nie chcesz 2% wody o piwnym posmaku. 

 

Link to comment
Share on other sites

Wyżej opisane piwo już dawno rozpite. Z efektu byłem bardzo zadowolony.

Mimo wyższego odfermentowania, piwo było mniej wodniste w smaku niż 1na100. z 7blg zeszło do 3, co daje jakieś 2.1% abv. Większość dałem w keg, kilka butelek refermentowałem brzeczką odzyskaną z chmielin, więc bez podnoszenia abv ani rozwadniania. Wada jest taka, że przy tak niskim odfermentowaniu potrzeba dość dużo rezerwy. Przed rozlewem dodałem herbatki chmielowej - 15g chmielu wrzucone do wody o temp 70stopni w kubku termicznym i trzymane chyba 2 dni.

Lepiej chyba użyć słabiej odfermentowujących drożdży, ja robiłem na S-04. Jeżeli bardzo nie chcesz przekroczyć granicy 2%, myślę, ze możesz trochę zmniejszyć baling i dodać  jakiś karmel, chociaż u mnie już stanowiły 35%, ale większość to bardzo jasne, CaraPils i Honig. Może Dark Crystal zmienić na coś lżejszego ale więcej?

Tutaj przepis i przebieg fermentacji.

https://brewness.com/pl/batch/10867/view

 

Nie wydaje mi się, żeby u Kormorana były jakieś niesłodowane. Gdzieś trafiłem na stwierdzenie, że niesłodowana pszenica zwiększa pełnię(?). Ogółem chyba prędzej pszenica niż ryż, więcej białek też powinno dobrze działać.

Link to comment
Share on other sites

ok dzięki za odpowiedzi. z tego co doczytałem na stronie browaru Kormoran to faktycznie nie ma tam dodatków niesłodowanych. nie wiem co mi się ubzdurało. oryginał ma skład:

 

woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słody żytnie (jasne i ciemne), słód pszeniczny, chmiel (Citra, Lubelski, Marynka, Sybilla), drożdże górnej fermentacji.

 

może dorzucę do przepisu jeszcze słód pszeniczny, zatrę na słodko i zobaczymy co z tego wyjdzie. dzięki za inspirację

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mogą już nie pamiętać ;)

 

Ja przypadkiem robię coś podobnego - robiąc Irish Red Ale zalałem ponownie słód pełną porcją wody 78C, 
zamieszałem (termos), poczekałem pół godziny i odfiltrowałem. Wyszło coś lepszego niż czysta woda - 5blg :)

Teraz schodzi poniżej 2.5blg i smakuje obiecująco. Z obliczeń wynika około 1.5% alko...

Rozlewał będę za około tydzień może...

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.