Dr2 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 liczyłem że może jednak... żeby tatuś mógł rozpieszczać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Znasz to z autopsji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Znasz to z autopsji? ano, pomimo, że potomstwo już dawno pouciekało z domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Gratulacje! profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Piłem kiedyś genialnego witbiera od znajomego. Nie wiem czy będzie stylowy, ale od dawna robie juz piwa głównie pod siebie, a nie wg stylow. Także dzisiaj witbier wg receptury vip'a Receptura troszkę zmieniona bo slodu pszenicznego miałem tylko 300g. Okazało sie, że cały worek (25kg) słodu pszenicznego to słód jęczmienny. Dzięki MEP! 16.09.2016 #64 Witbier Styl: Witbier 12 Blg 31 litrów 61% - wydajność Zasyp: 62% - Pilzneński MEP - 4,00 kg 18% - płatki pszenne pełnoziarniste - 1,20 kg 7,5% - Płatki owsiane - 0,50 kg 7,5%- Mąka pszenna* - 0,50 kg 5% - Pszeniczny MEP - 0,30 kg *miała być pszenica niesłodowana, ale zapomniałem zabrać z domu rodzinnego, dodałem więc mąkę i chciałem uzyć pełnoziarnistej ale pod ręka była tylko zwykła więc dodałem około 80g jakiś otrąb etc... Zacieranie: Surowce niesłodowane gotowałem około 10min, zostawiłem w garze zaciernym na całą noc, zacierałem rano. 66C | 45min 72C | 30min mash out 78C Chmielenie: Chmieliłem 33l o gęstości 11blg 60 min - citra'15 - 10g 10min - 80g skórki z cytrusów (mix pomarańczy, grejpfrutów i cytryn w stosunku 3:1:0,5) +11g kolendry z kamisa (pokruszonej wałkiem) + 30 kulek jałowca (zmiażdżone) 3 min - 80g skórki z cytrusów (mix pomarańczy, grejpfrutów i cytryn w stosunku 3:1:0,5) +11g kolendry z kamisa (pokruszonej wałkiem) + 30 kulek jałowca (zmiażdżone) Wyszło: 31l o gęstości 12 BLG Fermentacja: Starter 1.5l - FM20 namnożone w pseudo starterze (wstrząsany słoik przez 48h) fermentacja w 19C przez 2-3 dni później podniosę do 20C. Generalnie jak zamawiam w marxam-brewing drożdże z fm to przychodzą b świeże (3-4 dni od produkcji) więc nie robię starterów i zadaje bezpośrednio z fiolki do brzeczki max 11blg i max 20 litrów. Dzisiaj coś poszło nie tak i drożdże były jeszcze w dacie ale już ponad miesięczne więc musiałem na szybko ratowac się pseudo starterem. Dzisiaj powstał też stół do kuchni! Edytowane 16 Września 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Receptura troszkę zmieniona bo slodu pszenicznego miałem tylko 300g. Okazało sie, że cały worek (25kg) słodu pszenicznego to słód jęczmienny. Dzięki MEP! Hahaha To widzę, że nie tylko ja z nimi przygody mam A tak wszyscy chwalą ich.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Najprawdziwsza prawda jest taka że: zamówiłem 3x 25kg pilzneńskiego oraz 1x 25kg pszenicznego paczka przyszła nawet nie sprawdzałem dostałem telefon że sie pomylili i że wysłali mi 2x pszeniczny oraz 2x pilzneński na workach rzeczywiście wygląda że pomyłka, ale to nic... prezenty lubię dostawać niefart chciał że jako ostatni otworzyłem drugi worek pszenicznego, który jednak okazał się pilzneńskim czyli zamówilem dobrze, przysłali dobrze tylko ktoś opisał źle worki. Ale defakto złego słowa powiedziec nie mogę, pare razy sie pomylili ale i worek słodu za free w prezencie dostałem. Teraz przy nast zamówieniu też mam sie o jakiś gift upomnieć... Edytowane 16 Września 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Chyba mieszczę się w ramy nowego mętnego stylu zza hameryki! Na zdjęcie rabarbarowe! Jest Megaaa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Wczoraj posadzilem 4 sadzonki chmielu! Nie wiem jakie bo nie było oznaczeń ale któreś z tych: Lubelski, Marynka, Sybilla, Iunga, Magnum, Perle Jak pojawi się szyszka będzie łatwiej ocenić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) Wczoraj powstała warka #56 APA 100% pilznenski MEP (ale smakuje po rozgryzieniu jak pale ale), 10 blg, 110 l, drożdże US-05, chmielone citra i amarillo '15 Edytowane 6 Października 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 No to sezon trzeba zacząć haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Zabutelkowalem dzisiaj risa wersję z sierpnia zeszłego roku, nr warki #60. Niestety odfermentowanie większe niż planowałem ale cóż zobaczymy co z tego będzie za rok. Z 22,5 Blg zeszło do 4 może 5, pomimo tego jest dość pełne ale wytrawne od alkoholu w smaku czuć teksture podobną do piw z płatkami owsianymi. W najbliższym czasie planuje zrobić coś lekkiego, sesyjnego z niewielką ilością alko tak do 3% max. Mam dużo chmieli z hameryki w zamrażalniku więc jest w czym wybierać. Na pewno powtórzę w tym roku rabarbarowe, było naprawdę genialne! Będzie też nowa wersja harcerskiego i myślę że to będzie tyle na ten rok, alko schodzi teraz u mnie dużo mniej więc i bardziej potrzebuje czegoś lekkiego by się orzeźwić w lato. Achoj Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Maja 2017 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Dawno mnie tu nie było #65 American Light Ale Styl: NN 11 Blg 45 litrów Zasyp: 89% - Pale Ale MEP - 8,00 kg 5,5 % - Monachijski I - 0,50 kg 5,5% - Karmelowy 30 - 0,50 kg Zacieranie: 72----->67C | 60min 72C | 15min mash outu Chmielenie:Chmieliłem 35l brzeczki 45 min - nic 10 min - Citra'15 i Amarillo'15 - na oko tak po 70-80g każdego 5 min - Citra'15 i Amarillo'15 - na oko tak po 70-80g każdego 0 min - Citra'15 i Amarillo'15 - po 100g chłodziłem w wannie Po gotowaniu wyszło około 30 litrów 17BLG dodatkowo dolałem 15l wody z butelki, nie zmierzylem gęstości... ale wychodzi że gdzies jest 11 blgFermentacja: Podzelone na 2 wiadra, zadane: 2x US-05 Dodatkowo jak będzie czas dodam do jednego wiadra kompot z rabarbaru Do jednego wiadra powędrowało 0,7 litra soku z rabarbaru, (sok wyciśniety wyciskarką wolnoobrotową oraz spasteryzowany w słoiku) Edytowane 16 Lipca 2017 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Dobrze że wróciłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 A dzięki, co prawda chęci, pomysły i zapał do warzenia są, gorzej z czasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Skąd ja to znam, tyle pomysłów a tak mało czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Wycisnąłem sok z 1,5 kg rabarbaru, wyszło około 0,7l wrzuciłem do słoika, spasteryzowałem to i w domu dolałem do jednego wiadra warki #65! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Elo! Czasu na robienia piwa niestety dalej nie ma... Remont nowego domu zabiera mi 110% wolnego czasu. Na szczęście są butelki mocnych piw na zimowe wieczory! Właśnie popijam Warkę #60 czyli Ris i powiem szczerze że całkiem zacny trunek mi wyszedł Może w wakacje będzie czas na coś lekkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 W dniu 30.08.2016 o 22:13, profik napisał: Ależ cudownie pachnie 'summer ale' na dzikich drożdzach!! Piękny aromat kolendry i kwiatków, nie mogę się doczekać kiedy spróbuję W końcu się doczekałem, a moze bardziej znalazłem chęci, czas i siłę na to by to zabutelkować. Siedziało sobie spokojnie w piwnicy, dojrzewało, rozwijało się lacto lub inne ustrojstwo, ale byłem cierpliwy oj bardzo bo jeszcze nigdy nie trzymałem piwa 2 i pół roku na cichej. Wyszło dziwnie puste, dosc mdłe w smaku, gorzkie ale na końcu taka wysuszająca goryczka. Zobaczymy co będzie po nagazowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Nawet nie wiem od czego zacząć żeby wam wszystko opowiedzieć. W skrócie można powiedzieć, że wróciłem. Na szczęście nigdy tak naprawdę nie odszedłem daleko. Miałem naprawdę dużo pracy o której też chciałbym wam opowiedzieć ale od początku. Jest październik 2017 roku, kupuje dom z 1950 roku... Nawet nie sądziłem że tak dużo w nim będę poprawiał co niestety przełożyło się na chroniczny brak czasu. Remont rozpocząłem w grudniu i tak dzień po dniu czas leciał, to odwodnienie, to kopanie w sutenerach, wymiana okien, montaż rekuperacji ocieplenie wełna oraz sucha zabudowa, później płytki, malowanie, ocieplenie... To tak w skrócie ??? nastepnie przeprowadzka oraz jeszcze więcej pracy by to wszystko poukładać do kupy. Dzisiaj dzięki mojej naprawdę ciężkiej pracy oraz pomocy kilku wspaniałych ludzi mogę powiedzieć, że wykonało się i z ręką na sercu obiecuje to sobie ze w koncu mam czas na wrażenie piwa ?? A jeśli o piwie mowa to aktualnie pije prawie piecioletniego risa który naprawdę smakuje zacnie No więc panowie jeszcze w tym roku czas poskładać sprzęt od nowa i można ruszać na podbój nowych przepisow... Edytowane 7 Listopada 2019 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Sukcesów w nowym domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 W ogóle jest ogromny plus przeprowadzki gdyż mam zamontowany piec gazowy z zasobnikiem który mogę każdej chwili ustawić nawet na 80 stopni Celsjusza więc wodę do wysładzania mam prosto z kranu w nieograniczonej ilości ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 27 Października Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października Witam po dłuższej kilkuletniej przerwie.... Sprzęt dawno temu już znalazł nowego właściciela więc jakiś podstawowy zestaw będę musiał skompletować na nowo. Mam w planach maksymalnie kilka warek w najbliższych kilku miesiącach. Na pierwszy rzut pójdzie American IPA która chyba najbardziej mi smakowała z mocniej chmielonych moich piw. Następne piwo to Scotch Ale / Wee heave które wg mnie było najlepszym moim piwem dotychczas. Mam jeszcze ochotę powtórzyć malinowe które też było genialne ale to może po nowym roku by było gotowe na grila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się