karollom Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Witam! Chce zrobić warkę 20l słody: Pale Ale 4.5kg Wiedeński: 0.5kg Karmel 30ebc : 0.2kg Mam taki pomysł na chmielenie tu najbardziej zależy mi na opinii doświadczonych: 60' - Chinook 20g 30' - Chinook 20g 5' - Citra 15g. Amarillo15g 0' - Citra 15g Amarillo15g Chłodzenie w wannie Na zimno po 30g z każdego Celuje w około 55 ibu Zacieranie po angielsku 65 stopni i mash out drożdże US-05 Proszę o opinię uwagi i sugestie Edytowane 18 Października 2016 przez karollom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Niby ok ale to taka skromniejsza AIPA będzie, taka do grilla, nie żadna bomba chmielowa Edytowane 18 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 to warto by było zwiększyć chmielenie rozumiem? Czasy są ok? zależy mi na goryczce rzędu 55-60 ibu, aby każdy to łyknął bez problemu i było pijalne. zwiększyć po 10g na 60 i 30? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Ja bym to na aromat podkręcił x1.5 (zimno i 0'), reszta ok, chociaż w sumie to też zależy jak masz opanowaną fermentację, jak to pierwsze warki, to może rzeczywiście zrobić tak jak planujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Ja bym to na aromat podkręcił x1.5 (zimno i 0'), reszta ok, chociaż w sumie to też zależy jak masz opanowaną fermentację, jak to pierwsze warki, to może rzeczywiście zrobić tak jak planujesz. były 3 ale bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Mam podobne pytanie. To ma być AIPA z ekstraktów. Mój pomysł na chmielenie jest taki (proszę o opinie): 60' - Chinook 50g 30' - Cascade 35g 0' - Cascade 15g 0' - Citra 15g + 35g Citra na cichą Programik Piwowar 1.2 pokazuje, że goryczka osiągnie poziom około 66 IBU (średnia z obu wyliczanych metod Tinseth i Rager) Edytowane 31 Października 2016 przez Rampowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Mam podobne pytanie. To ma być AIPA z ekstraktów. Mój pomysł na chmielenie jest taki (proszę o opinie): 60' - Chinook 50g 30' - Cascade 35g 0' - Cascade 15g 0' - Citra 15g + 35g Citra na cichą Programik Piwowar 1.2 pokazuje, że goryczka osiągnie poziom około 66 IBU (średnia z obu wyliczanych metod Tinseth i Rager) Jakie blg i ile litrów planujesz uzyskac?Bo wychodzi grubo ponad 100 ibu. Edytowane 31 Października 2016 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Plan jest taki: brzeczka 20 litrów, 15 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 No coś lekko przedobrzyłeś z goryczką, bo będzie więcej niż 66 ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 No coś lekko przedobrzyłeś z goryczką, bo będzie więcej niż 66 ibu. Pomyliłem wartości czasowe w programie. W kolumnie "Minuta dodania" zacząłem od 60', a powinienem od 0' (odwrotna kolejność). Plan chmielenia po korekcie: 60' - Chinook 30g 30' - Cascade 35g 0' - Cascade 15g 0' - Citra 15g + 35g Citra na cichą Wynik w programie: 67,5 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Mam podobne pytanie. To ma być AIPA z ekstraktów. Mój pomysł na chmielenie jest taki (proszę o opinie): 60' - Chinook 50g 30' - Cascade 35g 0' - Cascade 15g 0' - Citra 15g + 35g Citra na cichą Programik Piwowar 1.2 pokazuje, że goryczka osiągnie poziom około 66 IBU (średnia z obu wyliczanych metod Tinseth i Rager) Z samego Chinooka będziesz miał ponad 80 IBU. Ja bym znacząco zmniejszył ilość chmielu na 60' (20 max 25g), odpuścił 30' i dał kompozycje chmielowe na 15' i 0' oraz na zimno. Chinooka warto dodać też do chmielenia na aromat. Mam wrażenie że jest troszkę niedoceniany, a szkoda. Edit: Szkoda potencjału aromatycznego Cascade'a, żeby go pół godziny gotować. Edytowane 31 Października 2016 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Receptura po korekcie: To ma być AIPA 15 Blg z ekstraktów (2 x ekstrakt słodowy niechmielony w syropie PALE ALE 1,7kg). Objętość brzeczki 20 litrów, czas gotowania 60 minut.Mój pomysł na chmielenie jest taki:60' - Simcoe 30g15' - Cascade 15g 15' - Citra 15g0' - Cascade 15g0' - Citra 15g+ 30g Citra na cichą Z góry dziękuję za opinie bardziej doświadczonych Edytowane 1 Listopada 2016 przez Rampowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Mój pomysł na chmielenie jest taki: W ile IBU celujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Mój pomysł na chmielenie jest taki: W ile IBU celujesz? Na samej górze jest, 55. Chmielenie wydaje się ok. Powinieneś uzyskać goryczkę zbliżoną do 55. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Moim zdaniem może być chociaż od siebie dodałbym nieco więcej na cichą. Tak ze 2-3x więcej. Edytowane 1 Listopada 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) To ma być AIPA 15 Blg z ekstraktów (2 x ekstrakt słodowy niechmielony w syropie PALE ALE 1,7kg). Z dwóch puszek od Bruntala czy WESa nie da rady 15BLG a co najwyżej 12BLG wychodzi (wg Brewness.com). Dorzuć jeszcze ekstraktu płynnego lub suchego. Tu masz link, możesz sam policzyć -> http://brewness.com/ Edytowane 1 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Celuje w przedział 55-65 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 To ma być AIPA 15 Blg z ekstraktów (2 x ekstrakt słodowy niechmielony w syropie PALE ALE 1,7kg). Z dwóch puszek od Bruntala czy WESa nie da rady 15BLG a co najwyżej 12BLG wychodzi (wg Brewness.com). Dorzuć jeszcze ekstraktu płynnego lub suchego. Tu masz link, możesz sam policzyć -> http://brewness.com/ Przeliczyłem na stronce brewness.com i wyszło mi, że do 15BLG brakuje mi około 800g cukrów. Chmielenie powinno dać 51 IBU Zmartwił mnie jednak podawany tam balans goryczy, wyszła mi wartość 0,82 bardzo gorzkie. Powinienem się obawiać, że piwo wyjdzie za gorzkie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 To ma być AIPA 15 Blg z ekstraktów (2 x ekstrakt słodowy niechmielony w syropie PALE ALE 1,7kg). Z dwóch puszek od Bruntala czy WESa nie da rady 15BLG a co najwyżej 12BLG wychodzi (wg Brewness.com). Dorzuć jeszcze ekstraktu płynnego lub suchego. Tu masz link, możesz sam policzyć -> http://brewness.com/ Przeliczyłem na stronce brewness.com i wyszło mi, że do 15BLG brakuje mi około 800g cukrów. Chmielenie powinno dać 51 IBU Zmartwił mnie jednak podawany tam balans goryczy, wyszła mi wartość 0,82 bardzo gorzkie. Powinienem się obawiać, że piwo wyjdzie za gorzkie??? Ja bym się nie przejmował takimi wartościami z programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Powinienem się obawiać, że piwo wyjdzie za gorzkie??? Kwestia zacierania... eeee... zaraz, zaraz, Ty warzysz z ekstraktów - dorzuć suchego ekstraktu słodowego, nie dodawaj zwykłego cukru bo możesz mieć posmak bimbrowy. Poza tym podczas wysładzania... eeee... jakiego wysładzania, przeciez to ekstrakty... Moim zdaniem zwykły cukier tylko do refermentacji w butelkach a podczas warzenia ekstrakt płynny lub suchy, sugeruję je.Ale to Twoje piwo, zrobisz jak zechcesz - sam wypijesz to, co nawarzyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Ale to Twoje piwo, zrobisz jak zechcesz - sam wypijesz to, co nawarzyłeś Hehe zabrzmiało jak groźba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Jaka groźba? Wiadomo, że wypijesz. Inna możliwość że rozdasz lub sprzedasz a w ostateczności, czego nie życzę, że pójdzie w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Zmartwił mnie jednak podawany tam balans goryczy, wyszła mi wartość 0,82 bardzo gorzkie. Powinienem się obawiać, że piwo wyjdzie za gorzkie??? 0.82 to nie jest wysokie nachmielenie jak na AIPA. 1.15 to by było wysokie. 0.8 to jest tak średnio dla angielskiego bittera. AIPA jest bardzo gorzka z natury, i tyle. Edytowane 3 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Goryczka może być po części przykryta pewną dozą słodowości - a tej nie oddają żadne wskaźniki bo to odczucie subiektywne na języku.Znam człowieka, dla których goryczkowe piwo zaczyna się od 60IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 dla większości fanów ipa'ów pewnie tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się