karollom Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Witam! Chce zrobić warkę 20l słody: Pale Ale 4.5kg Wiedeński: 0.5kg Karmel 30ebc : 0.2kg Mam taki pomysł na chmielenie tu najbardziej zależy mi na opinii doświadczonych: 60' - Chinook 20g 30' - Chinook 20g 5' - Citra 15g. Amarillo15g 0' - Citra 15g Amarillo15g Chłodzenie w wannie Na zimno po 30g z każdego Celuje w około 55 ibu Zacieranie po angielsku 65 stopni i mash out drożdże US-05 Proszę o opinię uwagi i sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 A ja proszę nie duplikować tematów: http://www.piwo.org/topic/22118-aipa-czy-w-dobrym-kierunku/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 początkowo tam napisałem, ale stwierdziłem, że tu jest większe zainteresowanie ;] sr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Dla mnie np. Amarillo A.D. 2015 ma beznadziejny zapach, nie umiem określić co jest nie tak, ale nie robi szału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 A ja wręcz przeciwnie uważam, chmieliłem na zimno i na 0' amarillo białą ipa i uważam że piwo ma świetny aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Tyle chmielu ja dodaję na samą goryczkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Tzn ile dajesz? On ma zamiar użyć 160g na całą warke. Tyle dajesz a goryczke przy warce 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min A ile takich warek masz za sobą, jeśli można zapytać? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Na 20 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 czyli robisz warke ponad 150 ibu? przy plato w okolicach 14? chyba bym nie upił.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 z takiej ilości slodu to zrobisz zapewne ape z 12 blg. Dołoż 1 kg pale ale wyjdzie 14:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Moja ostatnia warka z dużą ilością Amarillo 2015 na zimno miała spoko aromat, średnio intensywny, ale przyjemny. nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Możesz przestać, teraz już moda przeszła na New England. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Ogólnie lubię piwa mocno goryczkowe, początkowe warki były robione 20 L, z taką właśnie ilością chmielu na goryczkę, piwa raczej mocne 15-27 BLG, teraz w sobotę będę warzył ok 200L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Ogólnie lubię piwa mocno goryczkowe, początkowe warki były robione 20 L, z taką właśnie ilością chmielu na goryczkę, piwa raczej mocne 15-27 BLG, teraz w sobotę będę warzył ok 200L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 szerokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 ? ? ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Tyle chmielu ja dodaję na samą goryczkę...Sobie to możesz nawet dawać pięć kilo chmielu, tylko nie udzielaj takich "rad" nowicjuszowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Sobie to możesz nawet dawać pięć kilo chmielu Nie napisałem, że tyle chmielu ma dać więc zachowaj sobie swoje przemyślenia i uszczypliwości dla swojej starej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Versaar Opublikowano 21 Października 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Apeluję o nie odpisywanie na posty wyżej wymienionego użytkownika, niech troll z głodu zdechnie, szkoda nerwów needmorehops, dirk gently, Bartek Śliwiński i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 W efekcie wyszło 20 litrów prawie 17 blg więc byłem zaskoczony wydajnością. W związku z czym podniosłem dawki chmielu zadałem drożdzę i fermentacja po 18 godzinach ruszyła w najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się