Antrymir Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Kiedy wykonywać kleikowanie. Warzę teraz piwo z udziałem płatków owsianych. Będę zacierał "na lenia" w około 73 stopniach, czy muszę je skleikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Owsiane ekspresowe nie, owsiane zwykłe tak. EDIT: na opakowaniach chyba zwykle jest napisane "błyskawiczne" o tych których nie trzeba kleikować. Edytowane 21 Października 2016 przez marek- Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) W teorii temperatura kleikowania owsa to 53-59st więc nie trzeba go kleikować bo zacier ma wyższą temperaturę. W praktyce wielu piwowarów Ci powie, że i tak kleikuje. W zasadzie decyzja należy do Ciebie. Jak nie zrobisz to i tak będzie raczej dobrze, szczególnie, że pewnie udział tego owsa to nie więcej niż 10-15%. Mnie jest lżej na duszy jak przeprowadzę to kleikowanie Edytowane 21 Października 2016 przez udarr dsrkoblues 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 A co Ty tak wysoko zacierasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antrymir Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 A co Ty tak wysoko zacierasz? Świąteczne warzę i chciałbym, żeby było możliwie słodkie i niezbyt alkoholowe. A co, za wysoko? Jakieś wskazówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe. Zazwyczaj do zacierania "na słodko" wystarczą okolice 66-68°C. Ja unikałbym przekraczania 70°C Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe. rozumiem, że kolega raczej teoretyzuje bo jak w każdej teorii widzę tu miejscami wielką przesadę . To co podkreśliłem to wg mnie utopia A w temacie: wg mnie przy zacieraniu w 73°C faktycznie dostaniemy piwo w stylu "ulepek", ale jak kto woli. Ja chcąc otrzymać piwo z dużą ilością ciała, zacierałbym na lenia w 67-68°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Tak, to było silne teoretyzowanie połączone z hiperbolą Ale miało nieść dość jasną wiadomość "nie przeginaj, za dużo ciała nic dobrego nie przyniesie" Muszę na przyszłość pamiętać, że na forum czuwa Dr2 i wytknie przesadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 że na forum czuwa Dr2 i wytknie przesadę no to teraz dodatkowo wyszło na to żem czujny GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi