zbynekkk Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Warka 103 Brzozowe Z dn. 29.04.2013 Plzneński 5,5 kg Monachijski 2 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Carahell 0,3 kg Perle szyszka 50 g- 60 minut Tradition szyszka 30 g- 30 minut Hersbrucker szyszka 50 g- 0 minut Mech- 15 minut 20 litrów oskoły 53°C zasyp 50°C- 10 minut 64°C- 75 minut 76°C- 10 minut Wysładzanie oskołą do objętości 46 litrów. Wyszło ponad 40 litrów 10,5 Blg, zadane S 04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Warka 104 Brzozowe 2 Z dn. 30.04.2013 Plzneński 5,5 kg Monachijski 2 0,3 kg Monachijski Strzegom 0,2 kg Pszeniczny 0,5 kg Carahell 0,3 kg Magnum szyszka 30 g- 60 minut Taurus szyszka 10 g- 30 minut Taurus szyszka 50 g- 0 minut Mech- 15 minut 20 litrów oskoły 53°C zasyp 50°C- 40 minut 65°C- 60 minut 76°C- 10 minut Wysładzanie oskołą do objętości 46 litrów. Wyszło ponad 40 litrów 10,8 Blg, zadane T54. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Warka 105 Plzneński 5,5 kg Monachijski Strzegom 1 kg Taurus szyszka 40 g- 60 minut Perle szyszka 75 g- 0 minut Mech- 15 minut 33°C- 60 minut 62°C- 45 minut 72°C- 35 minut 76°C- 10 minut Wyszło ponad 40 litrów 11 Blg, zadane S04. Już ładnie fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Warka 106 Plzneński 5 kg Monachijski Strzegom 2 kg Carahell 0,5 kg Taurus szyszka 40 g- 60 minut Lubelski szyszka 70 g- 0 minut Mech- 15 minut 31°C- 70 minut 63°C- 40 minut 72°C- 50 minut 76°C- 10 minut Wyszło ponad 40 litrów 10,5 Blg, zadane S04. Oj chyba mi wyjdzie z kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Cześć ;-) Jesteś pewien zasypu warki 105? Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Myślę że tak, coś nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 masz kalibrowany areometr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Ostatnio mierzę refraktometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Warka 107 Przebudzenie Pilzneński Strzegom- 8kg Magnum szyszka- 40 g- 60 minut Tradition szyszka- 30 g- 20 minut Perle szyszka- 100 g- 0 minut Mech- 10 g- 20 minut Kwas mlekowy 80%- 10 ml (woda do wysładzania, po osmozie) Zasyp w 30 litrów wody (po osmozie, zmineralizowana) 56°C 53°C- po 30 minutach dekokt - powoli (20 min) do 100°C- 20 minut zwrot dekoktu 62°C-po 30 minutach dekokt - powoli (10 min) do 100°C- 20 minut zwrot dekoktu 73°C- 30 minut 78°C- 10 minut Wynik to 40 litrów 12 Blg, zadane bavarian lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Warka 108 KUKURYDZA LAGER Kukurydza- 3,5kg- zasyp w 10 litrów wody 40°C z 1ml upłynniającego. Grzanie do 100°C- 30 minut. W czasie gdy kukurydza osiągnęła 100°C zasyp pozostałych słodów w 52°C- 30 minut. Pilzneński Strzegom- 5kg Carahell- 0,2kg Karmelowy 300- 0,1kg Połączeni zacierów 63°C- 20 minut i odebranie dekoktu, 72°C-10 minut , grzanie do 100°C- 15 minut. Powrót dekoktu 67°C- 50 minut. Wygrzew w 78°C Tradition 82g- 60 minut Hersbrucker 90g- 0 minut Wyszło ponad 40 litrów 13,5Blg, zadane bavarian lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Kukurydza- 3,5kg Prawie 40% - niemało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 To jakiś eksperyment ? Ktoś zdaje się robił piwo z ekstraktem kukurydzianym i było raczej słabo pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Ktoś zdaje się robił piwo z ekstraktem kukurydzianym i było raczej słabo pijalne Kojarzy mi się, że Józek, ale chyba był zadowolony, przynajmniej na początku - o czym tu Edytowane 25 Stycznia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 To ma być eksperymentalna seria piw dolnej fermentacji, z dosyć dużym dodatkiem zbóż niesłodowanych. W planach gryczane, ryżowe, owsiane, żytnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Spróbowałem z ok. 14% i na początku był mocno czuć kukurydzę, po czasie (ok miesiącu) wszystko się wytonowało i wyszło całkiem fajne Cream ale W moim przypadku piwo do powtórzenia w pełnym wymiarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 To ma być eksperymentalna seria piw dolnej fermentacji, z dosyć dużym dodatkiem zbóż niesłodowanych. W planach gryczane, ryżowe, owsiane, żytnie. A jaki jest cel tego eksperymentu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Szukam smaków, piw dla siebie. W piwach górnej fermentacji, swoich i cudzych nie znalazłem, więc czas poszukać w lagerach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Warka 109 VIENA LAGER Wiedeński Strzegom- 6kg Monachijski Strzegom- 1kg Karmelowy 300- 0,75kg Karmelowy czerwony- 0,5kg Magnum-35g, 60 minut Tradition-90g, 0 minut Mech- 10g, 20 minut Zasyp w 52°C 10 minut, dekokt 10 minut w 65°C, 10 minut 72°C, 15 minut w 100°C Powrót dekoktu, 20 minut w 64°C, dekokt do 100°C 15 minut, powrót 72°C- przerwa obiadowa 50 minut. Wygrzew w 78°C Wyszło pond 45 litrów 14Blg, zadane bavarian lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Warka 110 RYŻ LAGER Ryż w łusce- 3,5kg- zasyp w 10 litrów wody 80°C z 1ml upłynniającego. Grzanie do 100°C- 20 minut. W czasie gdy ryż osiągnął 100°C zasyp pozostałych słodów w 52°C- 15 minut. Pilzneński Słowacja- 5kg Połączenie zacierów 66°C- 15 minut i odebranie dekoktu, 72°C-10 minut , grzanie do 100°C- 15 minut. Powrót dekoktu 72°C- 30 minut. Wygrzew w 78°C Magnum szyszka 50g- 60 minut Perle szyszka 90g- 0 minut Wyszło ponad 40 litrów 12 Blg, zadane bavarian lager Edytowane 11 Lutego 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Warka 111 GRYKA LAGER Gryka- 3,5kg- zasyp w 10 litrów wody 80°C z 2ml upłynniającego. Grzanie do 100°C- 15 minut. W czasie gdy gryka osiągnęła 100°C zasyp pozostałych słodów w 52°C- 10 minut. Pilzneński Strzegom- 5kg Połączeni zacierów 66°C- 30 minut i odebranie dekoktu, 72°C-10 minut , grzanie do 100°C- 15 minut. Powrót dekoktu 72°C- 25 minut. Wygrzew w 78°C Marynka szyszka 50g- 60 minut Lubelski szyszka 100g- 0 minut Filtrowanie gryki to koszmar. Pszenica i żyto to pikuś. Wyszło ponad 40 litrów 15 Blg, zadane bavarian lager Edytowane 11 Lutego 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 koszmar, bo zrobiłeś błąd nie dając upłynnionej gryki do zacieru na białkową, zdenaturowane białka podgrzanych surowców niesłodowanych dają wysoką lepkość zacierów. dlatego konieczne jest zrobienie w takich sytuacjach przerwy białkowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Gryka kleikuje w 69°C to po co tak wysoko grzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Myślałem że pójdzie tak samo gładko jak z kukurydzą i ryżem. Myliłem się. Nie miałem pojęcia w jakiej temperaturze kleikuje gryka, uznałem że 100 stopni nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Gryka kleikuje w 69°C to po co tak wysoko grzałeś? ciekawe, może doprecyzujesz ? pisałeś o temp kleikowania ziaren skrobi gryczanej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 @fidoangel co innego temp kleikowania czystej skrobi a co innego kleikowanie śruty bardzo dobrze że gotowałeś, w takim układzie mamy do czynienia z wielkimi cząstkami ziarna gdzie temp 69 stc mozna sobie wsadzic miedzy bajki teoretyków. Dyfuzja wody, enzymów i temperatury jest zależna od gradacji cząstki i czasu maki mały przykład temp kleikowania skrobi pszennej to ~ 70 stC - upiecz sobie w tej temp chlebek - smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się