Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

O tu:

 

http://www.nutrivita...nia-skrobi.html

 

I Norbert też niech poczyta.

 

Norbert przeczytał

 

Norbert zadaje pytanie, zadane wcześniej

 

Pytanie : czy rozmawiamy o skrobi - cząstce kilkanaście -kilkadziesiąt um czy o skrobi ZAWARTEJ W CZĄSTCE ZIARNA ( ŚRUCIE) ?

jeżeli o skrobi -śrucie rozdrobnionej do 200 um to się zgadzam wystarczy 1 minuta w 69 st C i cała skrobia jest skleikowana

 

Człowieku, się ośmieszasz, jak reszta, podając takie dane :lol:

 

jesteś tylko teoretykiem, człowiekiem może i mądrym ale pomijającym inne zmienne determinujące złożoność procesu

szkoda czasu i zaśmiecania dobremu człowiekowi tematu na rzeczy z natury wiadome

 

temp kleikowania skrobi ziemniaczanej 68 stc :)

mówi 6 latek

tato twój eksperyment się nie udał, gotujesz te ziemniaki już 3 godziny w temperaturze 68 stC i są nadal surowe tfuuuu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Człowieku, się ośmieszasz, jak reszta, podając takie dane :lol:

jesteś tylko teoretykiem, człowiekiem może i mądrym ale pomijającym inne zmienne determinujące złożoność procesu

 

szkoda czasu i zaśmiecania dobremu człowiekowi tematu na rzeczy z natury wiadome

 

A tak normalnie się nie da wytłumaczyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Człowieku, się ośmieszasz, jak reszta, podając takie dane :lol:

jesteś tylko teoretykiem, człowiekiem może i mądrym ale pomijającym inne zmienne determinujące złożoność procesu

 

szkoda czasu i zaśmiecania dobremu człowiekowi tematu na rzeczy z natury wiadome

 

A tak normalnie się nie da wytłumaczyć?

 

no widocznie się nie da

 

człowiek normalny zrozumie ale mądry to już potrzebuje przykładu

 

@elroy

nie łamię regulaminu, nie wyzywam od złodziei, czasami w sposób ironiczny próbuję wytłumaczyć pewne rzeczy, bo to działa

zobacz mały przykład

koles z uparciem twierdzi że skrobia gryczana kleikuje w 69 i się nie myli, tylko gdybym powiedział ładnie że ta sytuacja nie jest odzwierciedleniem w piwowarstwie domowym to grono czytelników przyklaskała by popartymi naukowymi doniesieniami kolegi fidoangel

a tak admin się włączył do dyskusji i user będzie wiedział że coś nie tak

 

i komu tu wierzyć ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy jest co wydzielać, z mojej strony to wszystko, nie zamierzam dyskutowac na tym poziomie.

Sorki za offa w wątku.

 

możemy porozmawiać normalnie

proponuję się odnieść do mojego pytania o kleikowanie skrobi w zależności od rozmiarów cząstki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja się włączam tylko i wyłącznie dlatego, że odbiór Twoich postów jest niestety dość różnie odbierany. Może ta wspomniana ironia nie zawsze trafia? Może warto popracować nad sposobem przekazywania informacji? Przerabialiśmy to przecież Norbert ze sto razy w ciągu ostatnich lat, dlatego sugeruję przeniesienie tego tematu i mam nadzieję, że w dżentelmeński sposób dojdziecie do sedna sprawy. Ale to jutro, bo z telefonu średnio mam jak. Na tą chwilę zostawmy sprawę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 112 POLSKI POTRÓJNY

 

Pilzneński Strzegom- 3x 7kg

Wiedeński Strzegom- 3x 1kg

 

 

Marynka szyszka- 3x60g, 60 minut

Lubelski szyszka- 3x100g, 0 minut

Mech- 3x5g, 20 minut (moczenie 30 minut)

 

Zasyp w 52°C 10 minut, odbiór dekoktu, reszta grzanie do 62 stopni- 15 minut

dekokt powoli do wrzenia, 15 minut w 100°C

Powrót dekoktu, 72°C- 40 minut.

Wygrzew w 78°C

 

Wynik to 120 litrów 12,5 Blg, zadane bavarian lager.

 

Trzy warki, jedna za drugą, z chłodzeniem i zadaniem drożdży, w niecałe 13 godzin.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 113 ŻYTO LAGER

 

3,5 kg żyta z 10 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 20 minut.

 

Po 16 godzinach połączone z 20 litrami wody 30°C i 5 kg słodu pilzneńskiego Strzegom.

 

W 10 minut do 50°C- 10 minut

62°C- 30 minut

72°C- 30 minut

80°C- 10 minut

 

Marynka szyszka 50 gram 60 minut

Lubelski szyszka 100 gram 0 minut

Mech 5 gram 0 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 12 Blg, zadane bavarian lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 114 OWIES LAGER

 

3,5 kg owsa bezłupinowego,50 gram otrębów z 10 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 20 minut.

 

Po 16 godzinach połączone z 20 litrami wody 52°C i 5 kg słodu pilzneńskiego Strzegom.

 

52°C- 10 minut

62°C- 30 minut

72°C- 30 minut

80°C- 10 minut

 

Marynka szyszka 40 gram 60 minut

Lubelski szyszka 100 gram 0 minut

Mech 5 gram 20 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 13,5 Blg, zadane bavarian lager.

 

Zlałem przy okazji kukurydzę, spróbowałem. Powiem tak, gdyby nie było tak mocno nachmielone, to by smakowało prawie jak tyskie. ;) ;)

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 115 PORTER BAŁTYCKI

 

Pilzneński Souflet 7kg

Wiedeński Strzegom 2kg

Monachijski Strzegom 1 kg

Karmelowy ciemny Strzegom 05kg

Czekoladowy jasny 0,5kg

Czekoladowy ciemny 0,2kg

Barwiący 0,1kg

Carafa1 0,1kg

Jęczmień palony 0,1kg

 

Słody jasne, karmelowe i czekoladowe zasyp w 52 stopnie. Palone zalane zimną wodą i dodane w 78stopniach.

 

52°C- 15 minut

65°C- 40 minut

72°C- 30 minut

78°C- 10 minut

 

Magnum szyszka 30g- 60 minut

Perle szyszka 30g- 20 minut

Perle szyszka 30g- 0 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 17,5 Blg. Zadane bavarian lager.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 116 MOCARNY PORTER BAŁTYCKI

 

Pilzneński Souflet 7kg

Wiedeński Strzegom 2kg

Monachijski Strzegom 1 kg

Karmelowy ciemny Strzegom 05kg

Czekoladowy jasny 0,5kg

Czekoladowy ciemny 0,2kg

Barwiący 0,1kg

Carafa1 0,1kg

Jęczmień palony 0,1kg

 

Do wody zaciernej poszło10 litrów cienkusza 5Blg z warki 115

 

Słody jasne, karmelowe i czekoladowe zasyp w 52 stopnie. Palone zalane zimną wodą i dodane w 78stopniach.

 

52°C- 15 minut

65°C- 30 minut

72°C- 30 minut

78°C- 10 minut

 

45 litrów brzeczki, po zagotowaniu, pozostawione na świeczce na 10 godzin. Rano uzupełniłem odparowaną wodę około 12 litrami cienkusza.

 

Magnum szyszka 30g- 60 minut

Hersbrucker szyszka 35g- 20 minut

Perle szyszka 30g- 0 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 22 Blg. Zadane bavarian lager. 25 litrów poszło do plastiku, a reszta dopełniła stożek w którym siedziała warka 115.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 117 PSZNCA LAGER

 

3kg pszenicy z 10 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 20 minut.

 

Po 16 godzinach połączone z 20 litrami wody 52°C i 5 kg słodu pilzneńskiego Strzegom.

 

52°C- 25 minut

62°C- 40 minut

72°C- 30 minut

80°C- 10 minut

 

Marynka szyszka 40 gram 60 minut

Marynka szyszka 25 gam 15 minut

Lubelski szyszka 50 gram 0 minut

Mech 10 gram 15 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 12 Blg, zadane bavarian lager.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 118 PROSO LAGER

 

3kg kaszy jaglanej z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 20 minut.

 

Po 16 godzinach połączone z 20 litrami wody 30°C i 5 kg słodu pilzneńskiego Soufflet . Grzanie do 52 stopni.

 

52°C- 25 minut

62°C- 45 minut

72°C- 30 minut

80°C- 10 minut

 

Magnm szyszka 50 gram 60 minut

Perle szyszka 100 gram 0 minut

Mech 10 gram 15 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 12,5 Blg, zadane bavarian lager. I na tym chyba zakończę zabawę z lagerami w tym sezonie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lubię mocną goryczkę w lagerach. Tak w górnych granicach pilznera niemieckiego. A że magnum trochę już zleżałe, myślę że nie będzie aż tak źle. Zwłaszcza że w ryżu, http://www.piwo.org/topic/2217-domowy-browar-zbynka-przedstawia/page__st__160?do=findComment&comment=259446 to magnum gdzieś mi się zapodziało.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 119 BRZOZA ALE

 

10 litów wody, 18 lirów oskoły w 52°C połączone z 7 kg słodu pilzneńskiego Soufflet .

 

52°C- 10 minut

62°C- 40 minut

72°C- 25 minut

80°C- 10 minut

 

Hersbrucker szyszka 50 gram 60 minut

Hersbrucker szyszka 75 gram 0 minut

Mech 10 gram 15 minut

 

Wyszło dobre 40 litrów 12,3 Blg, zadane CV 12 Ale Yeast

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 120 Brzozowe

 

7 kg słodu pilzneńskiego Soufflet

Jako woda zacierna i do wysładzania, poszła w całości oskoła.

 

52°C- 15 minut

65°C- 45 minut

72°C- 20 minut

80°C- 10 minut

 

Magnum szyszka 50 gram 60 minut

Lubelski szyszka 100 gram 0 minut

Mech 10 gram 15 minut

 

Wyszło 40 litrów 13,5 Blg, zadane bavarian lager.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 121 Brzozowe

 

7 kg słodu pilzneńskiego Soufflet

Jako woda zacierna i do wysładzania, poszła w całości oskoła.

 

52°C- 20 minut

62°C- 40 minut

72°C- 40 minut

80°C- 10 minut

 

Magnum szyszka 50 gram 60 minut

Perle szyszka 190 gram 0 minut

Mech 10 gram 15 minut

 

Wyszło 40 litrów 13 Blg, zadane bavarian lager.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.