Gość pitupitu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) O tu: http://www.nutrivita...nia-skrobi.html I Norbert też niech poczyta. Edytowane 11 Lutego 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 O tu: http://www.nutrivita...nia-skrobi.html I Norbert też niech poczyta. Norbert przeczytał Norbert zadaje pytanie, zadane wcześniej Pytanie : czy rozmawiamy o skrobi - cząstce kilkanaście -kilkadziesiąt um czy o skrobi ZAWARTEJ W CZĄSTCE ZIARNA ( ŚRUCIE) ? jeżeli o skrobi -śrucie rozdrobnionej do 200 um to się zgadzam wystarczy 1 minuta w 69 st C i cała skrobia jest skleikowana Człowieku, się ośmieszasz, jak reszta, podając takie dane jesteś tylko teoretykiem, człowiekiem może i mądrym ale pomijającym inne zmienne determinujące złożoność procesu szkoda czasu i zaśmiecania dobremu człowiekowi tematu na rzeczy z natury wiadome temp kleikowania skrobi ziemniaczanej 68 stc mówi 6 latek tato twój eksperyment się nie udał, gotujesz te ziemniaki już 3 godziny w temperaturze 68 stC i są nadal surowe tfuuuu :lol: :lol: :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Człowieku, się ośmieszasz, jak reszta, podając takie dane jesteś tylko teoretykiem, człowiekiem może i mądrym ale pomijającym inne zmienne determinujące złożoność procesu szkoda czasu i zaśmiecania dobremu człowiekowi tematu na rzeczy z natury wiadome A tak normalnie się nie da wytłumaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Spokojnie, chętnie użyczę Wam miejsca w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Wydzielę jutro Wtrąciłem się, bo nie przepadam za stylem Norberta (bnp) jeśli chodzi o dyskusje. Ma ogromną wiedzę, ale nieraz nie za dobrze idzie jej przekazywanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Nie wiem czy jest co wydzielać, z mojej strony to wszystko, nie zamierzam dyskutowac na tym poziomie. Sorki za offa w wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Człowieku, się ośmieszasz, jak reszta, podając takie dane jesteś tylko teoretykiem, człowiekiem może i mądrym ale pomijającym inne zmienne determinujące złożoność procesu szkoda czasu i zaśmiecania dobremu człowiekowi tematu na rzeczy z natury wiadome A tak normalnie się nie da wytłumaczyć? no widocznie się nie da człowiek normalny zrozumie ale mądry to już potrzebuje przykładu @elroy nie łamię regulaminu, nie wyzywam od złodziei, czasami w sposób ironiczny próbuję wytłumaczyć pewne rzeczy, bo to działa zobacz mały przykład koles z uparciem twierdzi że skrobia gryczana kleikuje w 69 i się nie myli, tylko gdybym powiedział ładnie że ta sytuacja nie jest odzwierciedleniem w piwowarstwie domowym to grono czytelników przyklaskała by popartymi naukowymi doniesieniami kolegi fidoangel a tak admin się włączył do dyskusji i user będzie wiedział że coś nie tak i komu tu wierzyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Nie wiem czy jest co wydzielać, z mojej strony to wszystko, nie zamierzam dyskutowac na tym poziomie. Sorki za offa w wątku. możemy porozmawiać normalnie proponuję się odnieść do mojego pytania o kleikowanie skrobi w zależności od rozmiarów cząstki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ja się włączam tylko i wyłącznie dlatego, że odbiór Twoich postów jest niestety dość różnie odbierany. Może ta wspomniana ironia nie zawsze trafia? Może warto popracować nad sposobem przekazywania informacji? Przerabialiśmy to przecież Norbert ze sto razy w ciągu ostatnich lat, dlatego sugeruję przeniesienie tego tematu i mam nadzieję, że w dżentelmeński sposób dojdziecie do sedna sprawy. Ale to jutro, bo z telefonu średnio mam jak. Na tą chwilę zostawmy sprawę. Erikos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 no jasne słowo Szefa jest jak najbardziej dla mnie zrozumiałe, dla tego też koledze fidoangel zaproponowałem dyskusję w normalnym tonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Warka 112 POLSKI POTRÓJNY Pilzneński Strzegom- 3x 7kg Wiedeński Strzegom- 3x 1kg Marynka szyszka- 3x60g, 60 minut Lubelski szyszka- 3x100g, 0 minut Mech- 3x5g, 20 minut (moczenie 30 minut) Zasyp w 52°C 10 minut, odbiór dekoktu, reszta grzanie do 62 stopni- 15 minut dekokt powoli do wrzenia, 15 minut w 100°C Powrót dekoktu, 72°C- 40 minut. Wygrzew w 78°C Wynik to 120 litrów 12,5 Blg, zadane bavarian lager. Trzy warki, jedna za drugą, z chłodzeniem i zadaniem drożdży, w niecałe 13 godzin. Edytowane 16 Lutego 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Warka 113 ŻYTO LAGER 3,5 kg żyta z 10 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 20 minut. Po 16 godzinach połączone z 20 litrami wody 30°C i 5 kg słodu pilzneńskiego Strzegom. W 10 minut do 50°C- 10 minut 62°C- 30 minut 72°C- 30 minut 80°C- 10 minut Marynka szyszka 50 gram 60 minut Lubelski szyszka 100 gram 0 minut Mech 5 gram 0 minut Wyszło ponad 40 litrów 12 Blg, zadane bavarian lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Warka 114 OWIES LAGER 3,5 kg owsa bezłupinowego,50 gram otrębów z 10 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 20 minut. Po 16 godzinach połączone z 20 litrami wody 52°C i 5 kg słodu pilzneńskiego Strzegom. 52°C- 10 minut 62°C- 30 minut 72°C- 30 minut 80°C- 10 minut Marynka szyszka 40 gram 60 minut Lubelski szyszka 100 gram 0 minut Mech 5 gram 20 minut Wyszło ponad 40 litrów 13,5 Blg, zadane bavarian lager. Zlałem przy okazji kukurydzę, spróbowałem. Powiem tak, gdyby nie było tak mocno nachmielone, to by smakowało prawie jak tyskie. ;) Edytowane 3 Marca 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Warka 115 PORTER BAŁTYCKI Pilzneński Souflet 7kg Wiedeński Strzegom 2kg Monachijski Strzegom 1 kg Karmelowy ciemny Strzegom 05kg Czekoladowy jasny 0,5kg Czekoladowy ciemny 0,2kg Barwiący 0,1kg Carafa1 0,1kg Jęczmień palony 0,1kg Słody jasne, karmelowe i czekoladowe zasyp w 52 stopnie. Palone zalane zimną wodą i dodane w 78stopniach. 52°C- 15 minut 65°C- 40 minut 72°C- 30 minut 78°C- 10 minut Magnum szyszka 30g- 60 minut Perle szyszka 30g- 20 minut Perle szyszka 30g- 0 minut Wyszło ponad 40 litrów 17,5 Blg. Zadane bavarian lager. Edytowane 10 Marca 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Warka 116 MOCARNY PORTER BAŁTYCKI Pilzneński Souflet 7kg Wiedeński Strzegom 2kg Monachijski Strzegom 1 kg Karmelowy ciemny Strzegom 05kg Czekoladowy jasny 0,5kg Czekoladowy ciemny 0,2kg Barwiący 0,1kg Carafa1 0,1kg Jęczmień palony 0,1kg Do wody zaciernej poszło10 litrów cienkusza 5Blg z warki 115 Słody jasne, karmelowe i czekoladowe zasyp w 52 stopnie. Palone zalane zimną wodą i dodane w 78stopniach. 52°C- 15 minut 65°C- 30 minut 72°C- 30 minut 78°C- 10 minut 45 litrów brzeczki, po zagotowaniu, pozostawione na świeczce na 10 godzin. Rano uzupełniłem odparowaną wodę około 12 litrami cienkusza. Magnum szyszka 30g- 60 minut Hersbrucker szyszka 35g- 20 minut Perle szyszka 30g- 0 minut Wyszło ponad 40 litrów 22 Blg. Zadane bavarian lager. 25 litrów poszło do plastiku, a reszta dopełniła stożek w którym siedziała warka 115. Edytowane 10 Marca 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Warka 117 PSZNCA LAGER 3kg pszenicy z 10 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 20 minut. Po 16 godzinach połączone z 20 litrami wody 52°C i 5 kg słodu pilzneńskiego Strzegom. 52°C- 25 minut 62°C- 40 minut 72°C- 30 minut 80°C- 10 minut Marynka szyszka 40 gram 60 minut Marynka szyszka 25 gam 15 minut Lubelski szyszka 50 gram 0 minut Mech 10 gram 15 minut Wyszło ponad 40 litrów 12 Blg, zadane bavarian lager. Edytowane 16 Marca 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Warka 118 PROSO LAGER 3kg kaszy jaglanej z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 20 minut. Po 16 godzinach połączone z 20 litrami wody 30°C i 5 kg słodu pilzneńskiego Soufflet . Grzanie do 52 stopni. 52°C- 25 minut 62°C- 45 minut 72°C- 30 minut 80°C- 10 minut Magnm szyszka 50 gram 60 minut Perle szyszka 100 gram 0 minut Mech 10 gram 15 minut Wyszło ponad 40 litrów 12,5 Blg, zadane bavarian lager. I na tym chyba zakończę zabawę z lagerami w tym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Taka ilość Magnum chyba zabije wszelkie subtelności wynikające z dodatku prosa. Szkoda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Lubię mocną goryczkę w lagerach. Tak w górnych granicach pilznera niemieckiego. A że magnum trochę już zleżałe, myślę że nie będzie aż tak źle. Zwłaszcza że w ryżu, http://www.piwo.org/topic/2217-domowy-browar-zbynka-przedstawia/page__st__160?do=findComment&comment=259446 to magnum gdzieś mi się zapodziało. Edytowane 24 Marca 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Warka 119 BRZOZA ALE 10 litów wody, 18 lirów oskoły w 52°C połączone z 7 kg słodu pilzneńskiego Soufflet . 52°C- 10 minut 62°C- 40 minut 72°C- 25 minut 80°C- 10 minut Hersbrucker szyszka 50 gram 60 minut Hersbrucker szyszka 75 gram 0 minut Mech 10 gram 15 minut Wyszło dobre 40 litrów 12,3 Blg, zadane CV 12 Ale Yeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 CV 12 Ale Yeast co to za drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 120 Brzozowe 7 kg słodu pilzneńskiego Soufflet Jako woda zacierna i do wysładzania, poszła w całości oskoła. 52°C- 15 minut 65°C- 45 minut 72°C- 20 minut 80°C- 10 minut Magnum szyszka 50 gram 60 minut Lubelski szyszka 100 gram 0 minut Mech 10 gram 15 minut Wyszło 40 litrów 13,5 Blg, zadane bavarian lager. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 121 Brzozowe 7 kg słodu pilzneńskiego Soufflet Jako woda zacierna i do wysładzania, poszła w całości oskoła. 52°C- 20 minut 62°C- 40 minut 72°C- 40 minut 80°C- 10 minut Magnum szyszka 50 gram 60 minut Perle szyszka 190 gram 0 minut Mech 10 gram 15 minut Wyszło 40 litrów 13 Blg, zadane bavarian lager. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedź.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 A wybacz, jakoś mi uciekło. Ale co się odwlecze, to nie http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=355 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się