kamaro Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Witam całą brać piwowarską Mam jedno pytanie czy ktoś miał taki problem z nieszczelnym fermentatorem , ja dopiero sie zorientowałęm po 5 dniach ze piwo nie pracuje okazało sie ze uszczelka się podwinęła , po usunięciu usterki piwo bardzo wolno pracuj jeden bulgot na 2 minuty , nie widziałem jak przebiegała fermentacja na burzliwej moje pytanie czy piwo sie mogło zepsuć jak miało dostęp do powietrza cały czas ? pozdrawiam smakoszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Nie musisz się bać, podczas fermentacji burzliwej wytwarza się tzw. "poduszka CO2", która skutecznie chroni piwo przed dostępem powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Uszczelka rurki fermentacyjnej? Fermentujące piwo produkuje CO2 które wypycha powietrze, bez względu na to jak szczelny/ nieszczelny jest pojemnik. Nie bój Żaby - zaskrzeczała łagodnie Żaba. - Nie bój smoka - podchwyciły smoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Niektórzy specjalnie uchylają wieko, podczas fermentacji burzliwej jest wydzielane tyle gazu, że nie powinno nic złego dostać się do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaro Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Oki dzięki wiec jestem spokojniejszy, bo szkoda by było mojej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Tak na przyszłość,nie fermentator,tylko fermentor:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Tak na przyszłość,nie fermentator,tylko fermentor:-) https://pl.wiktionary.org/wiki/fermentator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Tak na przyszłość,nie fermentator,tylko fermentor:-) https://pl.wiktionary.org/wiki/fermentator Tak,wikipedia i wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Tak na przyszłość,nie fermentator,tylko fermentor:-) https://pl.wiktionary.org/wiki/fermentator Tak,wikipedia i wszystko jasne. ale żeś się uparł... https://pl.glosbe.com/pl/en/fermentator http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/bioreaktor;3877874.html http://synonim.net/synonim/fermentator http://sjp.pl/fermentator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Ale to już było https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=102503 Edytowane 24 Października 2016 przez Marcin_K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaro Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ludzie,,,,, po co ta kłótnia każdy wie o co biega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Na jedną wypowiedź się przyłączę Moje komentarze z pewnego vlogu na yt [w zasadzie to ich fragmenty]1.- respiracja -> respirator (bo przeprowadzający respirację)- akceleracja -> akcelerator (bo przeprowadzający akcelerację)Z powyższego: fermentacja -> fermentator - coś, co przeprowadza fermentację. Wbrew pewnemu vlogerowi, za którym wielu powtarza, to nawet nie jest człowiek zajmujący się fermentacją, a raczej chodziłoby o drożdże. Na "wiadro fermentacyjne" jak najbardziej wypada mówić "fermentor" (ot dla rozróżnienia) 2.Fermentor - "upolszczona" (specjalnie nie piszę "spolszczona") wersja angielskiego "fermenter", które zresztą często przyjmuje brzmienie zbliżone do polskiej wersji (z różnym nasileniem w różnych wersjach języka angielskiego). Tutaj droga ewolucji jest banalnie prosta: "[to] ferment" -> "frementer". Podobnie jak: "[to] react" -> "reactor", ten przykład również uzasadnia używanie fermentora dla pojemnika, a ferementatora dla "środka fermentującego brzeczkę", gdyż w języku polskim mamy "reaktor", czyli wyraźne zapożyczenie nazwy dla pojemnika do przeprowadzania reakcji, ale "reagent" (inaczej "odczynnik"), czyli środek reagujący.Co ważne, angielszczyzna posłuży się zarówno słowem "reactor", jak i "fermenter" do opisania tak pojemnika, jak i środka, choć słowo "reagent" w niej występuje (nie ma za to słowa "fermentent"). Rozgraniczenie tych terminów występuje jedynie w języku polskim, który zapożycza z angielskiego nazwy dla pojemników, a nazwy odpowiednich środków "tworzy samodzielnie".Już całkiem osobno: po co za poprawne słowo uznawano by "fermentor", gdyby "fermentator" było tym właściwym dla pojemnika? [A propos arhumentowania z użyciem SJP http://sjp.pl/fermentor ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 A tak naprawdę to o co Ci chodzi i komu to potrzebne? To forum lingwistyczne? kamaro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ach Ci humaniści, roboty nima to tu się spełniają. kamaro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 A tak naprawdę to o co Ci chodzi i komu to potrzebne? To forum lingwistyczne? Jak forum nie jest lingwistyczne to nie można już pisać poprawnie? Wpisz sobie w wyszukiwarkę, kilka razy już była dyskusja podobna do powyższej. Forum jest o piwie, i sprawy związane z nazewnictwem stosowanym w branży jak najbardziej mogą tu być. kamaro i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Można i trzeba pisać poprawnie. Ale udowadnianie na siłę swoich teorii i powtarzanie tych samych dyskusji o niczym po raz kolejny, do tego wywody na pół strony ma sens?Coś wnosi do pytania autora? Sam napisałeś, że było już wiele razy wałkowane i nadal są używane obydwie formy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 W ramach kompromisu proponuje wiadro, co Panowie na to? A jeszcze ad rem: sam na burzliwej klade tylko luzno dekiel na wierzch. Raz mi sie juz zachcialo zamykac wiaderko na szczelnie (z rurka w celach testowych) podczas fermentacji pszeniczniaka. "Rzygi" drozdzowe zbieralem w promieniu pol metra Wiec spokojna czapka, ja bedzie przykryte - wystarczy. Grunt zeby nic nie nawpadalo. A tak jak powyzej ktos juz wspomnial - warstwa CO2 nad fermentujaca brzeczka nie dopusci tlenu. @Zasada: tymi zabami i smokami ju mejd maj dej Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Proponuje zmienić nazwę wątku na Nieszczelny Reaktor Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk kamaro i jkx6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 przez cały okres fermentacji w wiadrze mam je rozszczelnione - nie używam rurek, nie przelewam na cichą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Mój fermentetatetor również rozszczelniony, a jak przestaje mocno pracować to zamykam i upuszczam co jakiś czas gazu jak już pokrywa za mocno wydęta. Napisałbym "wywalcie te rurki", ale nie chcę wszczynać zamieszek. kamaro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się