Shamman Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Zaczynam dopiero proszę nie krzyczeć tylko grzecznie krzyczeć. Od jakiegoś czasu już się przymierzałem, ale wczoraj przy chyba 6 już heinekenie, postanowiłem spróbować samemu, zapaliło mi się w d***e a co za tym idzie, allegro, pac pac kup teraz bez większego rozeznania, to co mi się wydawało w porządku, potem trochę googla no i w końcu trafiłem tutaj. Teraz mi wstyd że tak późno. Zanim minął dzień do mnie w drodze jest już ten oto zestaw z Allegro: http://allegro.pl/item898975743_piwo_domowe_23litry_wszystko_co_potrzebne_butelki.html do tego kupiłem od razu drugi koncentrat (tak tu napisali) Stout, taki mi się spodobał. Zaraz potem doszedłem do tego że cukier jest be, nie wczytałem się do końca i zamiast ekstraktu kupiłem glukoze. Tu oto: http://allegro.pl/item898975784_dextrose_glukoza_krystaliczna_do_piwa_1kg.html No i oczywiście czymś to potem trzeba myć to i myk coś takiego: http://allegro.pl/item911091825_pirosiarczyn_sodu_srodek_dezynfekujacy_1kg.html Jestem z zawodu obecnie hydraulikiem (tak trochę śmiesznie z wykształcenia informatyk, pracuje jako hydraulik a utrzymuje się z handlu kotłami gazowymi) To tyle o mnie, potem się ładnie przedstawię, ale do senda w związku z tym że jestem hydraulikiem mam dostęp do różnych ciekawych hurtowni i fabryk produkcyjnych mam już 35 litrową bańkę do bimbru z kwasówki (z kwasówki jestem w stanie załatwić sporo przydatnych elementów jakby ktoś potrzebował) No i do tej bańki z kwasówki mam na górze koreczek, kranik na dole pół calowy, służyć to miało do bimbru no ale teraz będzie do piwka. To jest wszystko co na dzień dzisiejszy posiadam. Teraz moje przemyślenia po burzy mózgowej która trwała w nocy. Kapslownica. Po co mi idiocie plastikowe butelki jak nie chcę wcale takich i już zacząłem poszukiwania butelek. Pierwsze moje pytanie jest takie, czy ta kapslownica się nadaje?: http://allegro.pl/item907275291_kapslownica_dwuramienna_greta_100_kapsli_gratis.html Drugie pytanie jest takie czy polecacie szanowni specjaliści (z całym należytym szacunkiem, bez krzty sarkazmu) żeby jednak kupić ten ekstrakt słodowy zamiast cukru, (żeby nie śmierdziało jak bimber) czy pierwszy raz spróbować już z tą glukozą? Mam wielką chęć zagłębić się w temat piwowarstwa po same uszy, jednak nie chciałbym już na początku się zrazić, popełnić jakiś głupich błędów i bardzo proszę o wszelkiego typu rady. (cały dzień siedzę na forum i czytam, czytam, czytam). Nie spodziewam się dostać z gotowego koncentratu od razu cudownego piwa, ale mam nadzieje że posmakuje i zarazi mnie wystarczająco żebym się tym zajął. Jeżeli ktoś może mi coś doradzić co do mojego jutrzejszego początku warzenia to bardzo proszę. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za wszelką okazaną pomoc - Łukasz Mościński. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Zestaw zawiera wszystko co potrzebne do Brew-kita. Niepotrzebnie kupowałeś środek do dezynfkcji bo jest on już w zestawie. Nie oczekuj, że piwo z Brew-kita będzie ideałem. To jest tak jak z zupką chińską, idzie się na pewne kompromisy żeby było łatwo. Przelewanie do butelek PET ma tę wadę (lub zalete jak kto woli ), że lepiej wszystko wypić do 3 miesięcy od zabutelkowania. Kapslownica jest oczywiście bardzo dobra. Używa ją, jak podejrzewam, większość. Ekstrakt możesz oczywiście kupić, smak będzie lepszy a glukoze zostawić sobie do refermentacji w butelkach. Jeżeli masz już gar to może warto zacząc robić piwo z procesem zacierania? jest trochęwięcej pracy ale piwo wychodzi o niebo lepsze i nie ukrywajmy tańsze. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Na tym forum jest skarbnica wiedzy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Zestaw zawiera wszystko co potrzebne do Brew-kita. Niepotrzebnie kupowałeś środek do dezynfkcji bo jest on już w zestawie. Nie oczekuj, że piwo z Brew-kita będzie ideałem. To jest tak jak z zupką chińską, idzie się na pewne kompromisy żeby było łatwo. Przelewanie do butelek PET ma tę wadę (lub zalete jak kto woli ), że lepiej wszystko wypić do 3 miesięcy od zabutelkowania. Kapslownica jest oczywiście bardzo dobra. Używa ją, jak podejrzewam, większość. Ekstrakt możesz oczywiście kupić, smak będzie lepszy a glukoze zostawić sobie do refermentacji w butelkach. Jeżeli masz już gar to może warto zacząc robić piwo z procesem zacierania? jest trochęwięcej pracy ale piwo wychodzi o niebo lepsze i nie ukrywajmy tańsze. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Na tym forum jest skarbnica wiedzy Nic dadać nic ujać tylko zacieranie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Witam. Na dzień dobry proponuję poczytać WIKI i co do sprzętu Moje przemyślenia , a potem warzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
luke Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 fermentor by się jeszcze przydał (bez kranika). (...) (cały dzień siedzę na forum i czytam, czytam, czytam). kontynuuj i zacieraj a jak miała być bimbrownia, to produkcja whisky i piwa do pewnego momentu się pokrywają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Ja jeszcze poradzę odnośnie kapslownicy - Greta jest dobra na początek, ale z czasem się zużywa (potrafi ucinać szyjki). Więc jeśli na poważnie chcesz warzyć, to polecam kapslownicę GRIFO: http://www.homebrewing.pl/kapslownica-stolowa-grifo-heavy-duty-systemem-blokujacym-p-263.html Kapsluje się o niebo łatwiej i przyjemniej. Wg mnie tego brewkita zabutelkuj w plastik, a przy okazji zakupów na piwo zacierane weź sobie tę kapslownicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamman Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 Dziękuje bardzo za odpowiedzi. W takim razie jeszcze jedno pytanko,. jak będzie smakowało piwko w porównaniu przykładowo do heinekena z buteleczki? Bardzo lubie np. piwo Dunklel z Bierhalle w Warszawie, bywa ktoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Dziękuje bardzo za odpowiedzi. W takim razie jeszcze jedno pytanko,. jak będzie smakowało piwko w porównaniu przykładowo do heinekena z buteleczki? Bardzo lubie np. piwo Dunklel z Bierhalle w Warszawie, bywa ktoś? Na pewno będzie smakowało inaczej niz heineken. Czy lepiej czy gorzej sam sobie odpowiesz. Piwowarstwo domowe jest o tyle fajną zabawą, że możesz wyprodukować każde piwo w domu. I to nieraz o niebo lepsze. Są różne receptury na ciemne piwa i na pewno znajdziesz taką, która odpowiada smakowi Dunkela z bierhalle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamman Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 więc tak, podsumujmy, czy wszystko dobrze zrozumiałem o zacieraniu. Narazie spróbuje te 2 brewkity co kupiłem i w międzyczasie będę się zaopatrywał w rozsądniejszy sprzęt, więcej poczytam, więcej się dowiem, poprawcie mnie teraz jeżeli się myle. Jak chcę zacząć zacieranie, to potrzebuje duży gar, przepis np. ten: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Marcowe_%28Wspomnienie_wiosny%29,_Krzysztof_Fidler_%28Infam%29 kupuje wszystko co jest mi potrzebne, np. tu: http://www.homebrewing.pl/slody-jasne-c-7_39.html a potem postępuje według instrukcji (jak z pieczeniem ciasta?) i czary mary jest ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamman Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 Jeszcze jedno pytanko, tak czytam i czytam i coś mi się rzuciło w oczy, że te drożdże do European Lager który kupiłem są złe, i żeby robić 12 litrów nie 23, czy ktoś może mi coś powiedzieć na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Jeszcze jedno pytanko, tak czytam i czytam i coś mi się rzuciło w oczy, że te drożdże do European Lager który kupiłem są złe, i żeby robić 12 litrów nie 23, czy ktoś może mi coś powiedzieć na ten temat? Nie wiem co chodzi z dokupywaniem drożdży, ale tym brewkicie są one w komplecie. Niestety wcale nie dolnej fermentacji, jakby nazwa na to wskazywała, no ale taki to już marketing producentów. Jak zrobisz to piwo na 12 litrów, to może Ci nie smakować, bo będzie bardzo gorzkie. Ilość zawartej goryczki jest przewidziana na 20parę litrów. Zerknij też tutaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 a potem postępuje według instrukcji (jak z pieczeniem ciasta?) i czary mary jest ? Bardziej jak z gotowaniem zupy, a tak już poważnie, to chłopie poczytaj uważnie te linki, które podał Ci jejski i wtedy dowiesz się wszystkiego, a pytania będziesz zadawał dopiero tak przy n-tej warce z zacieraniem, jak oczywiście do tego czasu się nie zniechęcisz.Najpierw uwarz kilka warek z ekstraktów i jak już nabierzesz wprawy zajmiesz się zacieraniem.Powodzonka i wytrwałości Ci życzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gargh Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Ja się trochę boję, że wyrzucasz pieniądze w błoto... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamman Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 Dlaczego wyrzucam pieniądze? Nie wydaje mi się żebym kupił coś co może nie być mi potrzebne w ewentualnym dalszym etapie. Elroy, czytałem już od cholery i ciut ciut artykułów z wiki, ten co podałeś chyba ze 2 razy. Po prostu, czasem słowo "podręcznikowe" nie trafia tak do człowieka jak zdanie wyrażone przez kogoś. No nic, mam nadzieje, że szybko dostanę zestaw i uda się zrobić pierwszą warkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Dlaczego wyrzucam pieniądze? Nie wydaje mi się żebym kupił coś co może nie być mi potrzebne w ewentualnym dalszym etapie. Elroy, czytałem już od cholery i ciut ciut artykułów z wiki, ten co podałeś chyba ze 2 razy. Po prostu, czasem słowo "podręcznikowe" nie trafia tak do człowieka jak zdanie wyrażone przez kogoś. No nic, mam nadzieje, że szybko dostanę zestaw i uda się zrobić pierwszą warkę. A to rzecz jasna, po to jest właśnie forum Chwali się, że czytasz wiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now