Igorrodz Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 filtracja przy takim zasypie może być problematyczna. Zapewne - i dlatego zmniejszę ilość słodu pszenicznego a zwiększę jęczmiennego, 60-65% do 35%-40%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 filtracja przy takim zasypie może być problematyczna. Zapewne - i dlatego zmniejszę ilość słodu pszenicznego a zwiększę jęczmiennego, 60-65% do 35%-40%. http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)Strzel sobie coś takiego, na FM41 wyjdzie super. Po co kombinować jak prostota wygrywa konkursy. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Tak w kwestii organizacyjnej dział "receptury autorskie" jest po to aby podzielić się swoimi sprawdzonymi, najczęściej wielokrotnie warzonymi i dopracowanymi piwami z innymi użytkownikami forum, zainspirować innych czy też pochwalić się czymś co bardzo fajnie wyszło. Jeżeli układasz recepturę, masz wątpliwości czy pytania skorzystaj raczej z działu "receptury" http://www.piwo.org/forum/24-receptury/ redlum i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr901004 Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Co sądzicie o tym przepisie? Pozdrawiam Piotrek ?https://brewness.com/pl/recipe/pszeniczne-48/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 28 minut temu, Piotr901004 napisał: Co sądzicie o tym przepisie? Pozdrawiam Piotrek ?https://brewness.com/pl/recipe/pszeniczne-48/view Przepis jak przepis (dosyć standardowy, i dobrze), i tak fermentacja najważniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr901004 Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 4 minuty temu, dziedzicpruski napisał: Przepis jak przepis (dosyć standardowy, i dobrze), i tak fermentacja najważniejsza. Bym chciał tak pokierować fermentacją burzliwą by suma temperatur wynosiła 30°C. Zadanie drożdży w temperaturze 12°C i powoli podnosić do 18°C. Zadając drożdże do brzeczki o niskiej temperaturze wywołujemy u nich szok temperaturowy, dzięki czemu drożdże zaczynają produkować większe ilości octanu izoamylu odpowiedzialnego za aromat bananowy w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Nie wczuwałem się tak w to mocno nigdy w tem., standardowo robię w dolnym przedziale , robię dożo pszennych na tych drożdżach i banany (owoce) są zawsze, gorzej z gozdzikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr901004 Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 1 minutę temu, dziedzicpruski napisał: Nie wczuwałem się tak w to mocno nigdy w tem., standardowo robię w dolnym przedziale , robię dożo pszennych na tych drożdżach i banany (owoce) są zawsze, gorzej z gozdzikami. Powiedz mi czy starter z dwóch fiołek tych drożdży wystarczy na 50l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 23 minuty temu, Piotr901004 napisał: Powiedz mi czy starter z dwóch fiołek tych drożdży wystarczy na 50l? Pewnie wystarczy i z jednej, byleby był odpowiedniej wielkości, nie używam kalkulatorów, jak robię na około 25L to mam mniej wiece 1-1,5 L starter i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr901004 Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 4 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Pewnie wystarczy i z jednej, byleby był odpowiedniej wielkości, nie używam kalkulatorów, jak robię na około 25L to mam mniej wiece 1-1,5 L starter i jest ok. Dziękuję pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się