markus383 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Witam znów Mam masę pytań ostatnio. Dziś męczy mnie pytanie - czy da się zrobić domowym sposobem piwo typu Guiness? Tu zależy mi na piance. Może nie nagazowywanie piwa lub minimalne nagazowanie (0,5-1 g cukru na 0,5L) dałoby podobny efekt? Niestety instalacją z azotem nie dysponuję, a w pompy nie chcę inwestować na początku przygody z piwowarstwem domowym. Pozdrawiam, Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Aeropress podobno daje fajny efekt. Edytowane 1 Listopada 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Zwykła strzykawka z igłą,wciągasz mało nagazowane piwo i wstrzykujesz na powrót do szklanki, masz pianę jak na ginesie i efekt kaskadowy,warunek mało nagazowane piwo. jkx6 i markus383 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Fajnie brzmi ten pomysł ze strzykawką. 100 ml kosztuje 3 zł, wiec też bardzo tanio. Muszę zapytać w aptece, czy mają większe. Jeśli nie to wleję na dwa razy, a 300 ml prosto z butelki. Na sobotę postaram się kupić milkstouta z Tenczynka i przetestuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Mała wystarczy, byle jaka,duże jest bez sensu,nie masz nabrać całego piwa tylko z 1-2 cm3,nawet pare mm wystarczy jak jest więcej gazu. Wlewasz całe piwo do szklanki, potem wykonujesz operację ze strzykawką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Markus, jeśli możesz to nakręć filmik z tej operacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Jasne Wrzucę w sobotę bardzo późnym wieczorem, akurat będę miał dwie dodatkowe ręce. Edytowane 1 Listopada 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. dziedzicpruski Opublikowano 1 Listopada 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) tutaj dla przykładu, trochę za dużo gazu kolo miał w piwie. Edytowane 1 Listopada 2016 przez dziedzicpruski jkx6, Smul&Sons, markus383 i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 A zmienia to teksturę piwa czy chodzi wyłącznie o bajer z pianą? Trochę nie wierzę, że azot rozpuści się w odpowiedniej ilości aby mieć wpływ na teksturę. Dawno nie piłem Guinessa ale próbowałem Czarnej Wołgi z pompy to właśnie o taką teksturę mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Wstrzykując końcówka strzykawki jest w piwie czy lekko nad powierzchnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 O_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Wstrzykiwanie,ilość, co jest w strzykawce(powietrze wymieszane z piwem,czy same piwo),z góry,czy "z pod wody" zależy od stopnia nagazowania ,co do tekstury,jak zaczekasz jakiś czas aż bąbelki się uspokoją piwo jest zawsze takie samo,z azotem czy bez, ja tam nie widzę specjalnej różnicy,większa różnice robi jakość piwa i nagazowanie,niskie smietanowatośc dłużnej się utrzymuje,migracja bableków jest wolniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Zrobiłem eksperyment na piwie z mojej pierwszej warki, gdzie otrzymanie ładnej piany jest niemożliwe. Jednak ładna piana jest możliwa Dzięki Dziedzicpruski za pomysł. Rewelacja. Filmu nie kręciłem, bo nie spodziewałem się efektu. Na piwie bez tłustych dodatków efekt będzie bombowy. Czekam do soboty na piwo z Tenczynka i coś nakręcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Próbowałem wywołać piankę na moim piwie z kokosem, na którym na piankę nie było szans Niestety nie miałem ręki kręcić bezpośrednio. Efekt jak na filmie poniżej https://youtu.be/4EGE3qu46OU Edytowane 8 Listopada 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Załadowałeś pewnie z góry, stąd te duże bąble, spróbuj nabrać piwa i wpuścić z powrotem bez wyciągania igły, powinna być ładniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Podepnę się z pytaniem o pianę w Guiness'ie. Mam instalację: keg, standardowy kran do wyszynku oraz butlę z mieszanką azot+CO2. Niestety przy standardowym kranie nie jestem w stanie uzyskać takiej piany i takiego nagazowania jak oryginalny Guiness. Podobno do wyszynku Guiness'a używany jest jakiś inny, dedykowany kran, który przy wyszynku powoduje większe napowietrzenie piwa. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się