zbylon Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Czy zalecane jest przechowywanie drożdży płynnych w lodówce ?? Moje zamówienie przyszło kiedy nie było mnie w domu i paczka leżała dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. Po prostu zapomniałem o tym. Wczoraj wieczorem wsadziłem drożdże do lodówki. Czy wszystko będzie w porządku ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Nic strasznego nie powinno się stać. Zrób starter i sprawdź jak smakuje płyn znad drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Mam w planie zrobienie wittbiera (już będzie to mój drugi witt), ale wpierw robię takie "chyba Ale" Tych płynnych drożdży użyję jakoś na początku marca. Czy do tego czasu powinny leżeć w lodówce ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Mam w planie zrobienie wittbiera (już będzie to mój drugi witt), ale wpierw robię takie "chyba Ale" Tych płynnych drożdży użyję jakoś na początku marca. Czy do tego czasu powinny leżeć w lodówce ?? Zdecydowanie tak Zrób starter z tych drożdży przed użyciem, jeśli drożdże podejmą pracę to znaczy, że wszystko z nimi w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Czy zalecane jest przechowywanie drożdży płynnych w lodówce ?? Moje zamówienie przyszło kiedy nie było mnie w domu i paczka leżała dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. Po prostu zapomniałem o tym. Wczoraj wieczorem wsadziłem drożdże do lodówki. Czy wszystko będzie w porządku ?? A jakie drożdże kupiłeś? Wyeast czy White Labs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Konkretnie Wyeast 3944 Belgian Witbier 50 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Konkretnie Wyeast 3944 Belgian Witbier 50 ml A Wyeast. To zobaczysz jak szybko pęcznieje saszetka. Jeśli saszetka będzie pęczniała dłużej niż tydzień musisz rozważyć opcję podwójnego startera. Czyli zaczynasz od małego startera tak z 100-200 ml, a później dopiero do 1 - 2 litrowego. Jeśli napęcznieje w mniej niż 24h to używaj jakby nic z nią się nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Na początku stycznia zamawiałem niewielką paczuszkę w Browamatorze, w tym saszetkę Wyest 3068 Weihenstephan Weizen. Przyszły oczywiście zamarznięte na kość. Odmroziłem i tego samego dnia zestartowałem - saszetka pęczniała jedną dobę! (data produkcji październik 2009). Zrobiłem starter i uwarzyłem klasycznego weizena. Odfermentowanie prawidłowe, młode piwo wyborne. W dodatku przed rokiem miałem dosyć podobną historię z Wyest 1028 London Ale. Wniosek: Wyesty są chyba "pancerne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Mam takie pytanie: mam dwie fiolki white labs jedna do koelscha a druga weizena, z każdej chce przygotować starter, czy można dodać do brzeczki startera połowę fiolki a reszte zakręcić i odstawić do lodówki? Jeśli tak to jakie środki czystości należy przedsięwziąć? Myślałem o wypłukaniu zakrętki i końcówki fiolki spirytusem przed ponownym zamknięciem ale czy to wystarczy? Ile takie otworzone drożdże mogą stać w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Mam takie pytanie: mam dwie fiolki white labs jedna do koelscha a druga weizena, z każdej chce przygotować starter, czy można dodać do brzeczki startera połowę fiolki a reszte zakręcić i odstawić do lodówki? Jeśli tak to jakie środki czystości należy przedsięwziąć? Myślałem o wypłukaniu zakrętki i końcówki fiolki spirytusem przed ponownym zamknięciem ale czy to wystarczy? Ile takie otworzone drożdże mogą stać w lodówce? Dobry pomysł, choć ja odkręciłbym, wlał połowę do startera i zamknął i tyle. A drożdże, to chyba tak jak gęstwa drożdżowa może stać długo w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 ja bym to wszystko robił przy zapalonym palniku i opalił brzegi fiolki i nakrętkę przed i po otwarciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Opalać plastikową fiolkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 moim zdaniem wystarczy wstrząsnąć , odkręcić wlać odp. ilość nie dotykając palcami drożdży lub nawet krawędzi fiolki zakręcić , i do lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Przetrzeć krawędź fiolki spirytusem nie zawadzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Można i trzeba opalać plastikowe fiolki, przecież przez te 3 sekundy się nie roztopi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 nie wyżarzać, tylko na chwile umieścić w płomieniu palnika. Tak się robi w laboratoriach ze szkłem tworzywem, a nawet a korkami z waty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Przepraszam za zabawę w archeologa, ale nie chcę dublować tematów. Mam w lodówce drożdże White Labs - British Ale i Dry English Ale. Pierwsze z sierpnia, drugie z czerwca 2012. Trzymam je od zakupu w lodówce w ~7oC. Oryginalnie zapakowane, nieotwierane. Pytanie: czy coś z nich jeszcze będzie? Jak długo można trzymać płynne drożdże w lodówce? I tak będę z nich w razie czego starter robił, to sprawdzę, czy żyją, ale jestem ciekaw czy mogę się na ich użycie zapatrywać z optymizmem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 raz ruszą,raz nie,zrób starter i wszystko się pojaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Starter obowiązkowo i to może nawet w dwóch etapach, ale myślę, że jak je masz zamiar zużyć w miarę szybko to powinny ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Ile w lodówce może spędzić zrobiony starter? Czy po 12h zlać z nad drożdży płyn czy zostawić z płynem i przed zadaniem go zlać? Jakoś później trzeba rozbujać ten starter na nowo np. po tygodniu stania w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Drożdże ze startera to po prostu gęstwa. Może stać długo ale lepiej jej użyć jak najszybciej. Płyn zlej przed zadaniem. W dzień warzenia zlej prawie cały płyn i daj gęstwie się ogrzać do temp. brzeczki. Nic nie trzeba bujać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się