ko_cur Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Przed chwilą miałem okazję spróbować "NaChmielOnej" z Browaru Nepmucen. Musze powiedzieć, że smak lekko mnie zaskoczył - w aromacie wyraźne nuty chmielowe, ale nie typowo piwne, a takie jakbym wąchał granulat. Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek coś robić w kierunku wytworzenia takiej wody? Edytowane 21 Listopada 2016 przez ko_cur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem Edytowane 21 Listopada 2016 przez YeahBunny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Skoro wyczuwalny jest granulat to użyjcie szyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem Ja z chęcią dowiem się w jaki sposób robisz tą wodę ? Pytam bo chciał bym testować aromaty poszczególnych chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Ja z chęcią dowiem się w jaki sposób robisz tą wodę ? Pytam bo chciał bym testować aromaty poszczególnych chmieli. Może lepiej spróbuj takiego eksperymentu: http://www.bertusbrewery.com/2013/03/dry-hopped-bud-light.htmlna pewno aromaty będą "bliższe prawdy" niż te w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Spoko wydaje się sensowne ale wciąż wydaje mi się że nachmielona od Nepomucena nie była robiona w ten sposób. pmc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Nawet nie piłem to się nie wypowiem ale to co można by zrobić to np. chmielić w ciepłej wodzie czy nawet gotować i następnie sztucznie nagazować a jak nie ma takiej możliwości to może wymieszać z wodą gazowaną, możliwości kombinowania wydaje się być całkiem dużo, dochodzą jeszcze jakieś dodatki. Jest z czym eksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Z tego co rozmawiałem z autorem receptury w Nepomucenie chmieli się wodę w odpowiednich temperaturach plus nagazowanie sztuczne. Chmielu idzie tyle co do normalnej AIPA Więc niestety metoda prób i błędów zostaje. Pewnie Jacer nie zdradzi przepisu ale może chociaż nakieruje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Ale poco ją w ogóle gazować? Wydaje mi się, że właśnie woda niegazowana bardziej by grała z chmielowym charakterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Woda + ekstrakt chmielowy i macie wode chmielona bez chmielenia. Te ekstrakty sa do dostania detalicznie i to najprostsza droga. http://simplyhops.co.uk/pha-hop-flavours/phar-classic-citrussy-1lt.html Mysle, ze niektore browary stosuja ekstrakty co moze byc tajemnica osiagniecia prosta droga swiezych, intensywnych aromatow (np dodanie esktraktu przed rozlewem zamiast chmielenia w tankach). Oczywiscie nie mowie ze Nepomucen tak robi - po prostu to jest opcja, ktora mi przychodzi na mysl. Nagazowanie sztuczne w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Woda + ekstrakt chmielowy i macie wode chmielona bez chmielenia. Te ekstrakty sa do dostania detalicznie i to najprostsza droga. http://simplyhops.co.uk/pha-hop-flavours/phar-classic-citrussy-1lt.html Mysle, ze niektore browary stosuja ekstrakty co moze byc tajemnica osiagniecia prosta droga swiezych, intensywnych aromatow (np dodanie esktraktu przed rozlewem zamiast chmielenia w tankach). Oczywiscie nie mowie ze Nepomucen tak robi - po prostu to jest opcja, ktora mi przychodzi na mysl. Nagazowanie sztuczne w kegu. Są już od dawna w TB: http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/1468-aromat-chmielowy-citra-10ml.html Można spróbować i tak. Ale poco ją w ogóle gazować? Wydaje mi się, że właśnie woda niegazowana bardziej by grała z chmielowym charakterem. Nagazowanie jak w przypadku piwa wyciąga chmielowość do aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem napiszesz,jak robisz tą wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem napiszesz,jak robisz tą wodę? Również chętnie poznam recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Receptura tu jest chyba nie istotna, bardziej proces Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Do butelki 1.5 gazowanej daje ok 2-3g chmielu wkładam do go gazy opatrunkowej i zostawiam na 4-5 dni. następnie wyciągnąć gazę i można pić jak się na dłużej zostawi to niestety później jest kiepskie w smaku jak byś jadł granulat:) Koniecznie trzeba chmiel wsadzić do gazy bo później nie ma jak go oddzielić od wody i po otwarciu jest coś w rodzaju gushingu najbardziej smakował mi Moust Hood oraz Simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Hmm, takie proste i działa Powiedz czy woda ma lekko żółtawy, zielonkawy kolor. Ta od Nepomucena miała taką lekką cytrynkę. Czyli dzisiaj trzeba kupić zgrzewkę wody gazowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 tak woda ma zielonkawy kolor:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Hmm, ok pewnie jeszcze teraz nie dowiemy się jak robi to Nepomucen, ale może kiedyś Wielkie dzięki za pomysł i podzielenie się sposobem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeahBunny Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Aż z ciekawości muszę spróbować wodę od Nepomucena. Wpadłem na ten pomysł z chmieleniem wody jak mi się znudziła zwykła woda w pracy:) Cieszę się że mogłem pomóc:) udanych eksperymentów życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 a ja się martwiłem,co zrobię z prawie 3 kg moich szyszek.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Dobrze, no więc jak obiecywałem tak też zrobiłem. Na 1,5L wody dodałem 3g Citry w gazie jałowej na 24h Efekt ? No wiec aromat fajnie wyczuwalny, ale w smaku goryczka nie bardzo. Następny krok, zostawić chmiel na 2, 3 i zalecane przez autora sposobu 4 dni. Zobaczymy co daje najlepsze efekty. Zachęcam do próbowania, czas pracy 7 - 10 minut a fajna woda wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Też wykorzystałeś wodę gazowaną? Ja mam tylko rozpakowaną Iunge więc nie to co ameryka ale chyba i tak spróbuję. A goryczki to chyba nie ma się co spodziewać bo w takich niskich temperaturach nie nastąpi izomeryzacja ak? Ewentualne uczucie goryczy chyba bardziej będzie się wiązało z jakimiś rozpuszczonymi taninami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Też wykorzystałeś wodę gazowaną? Ja mam tylko rozpakowaną Iunge więc nie to co ameryka ale chyba i tak spróbuję. A goryczki to chyba nie ma się co spodziewać bo w takich niskich temperaturach nie nastąpi izomeryzacja ak? Ewentualne uczucie goryczy chyba bardziej będzie się wiązało z jakimiś rozpuszczonymi taninami. Jak zrobisz to daj znać jak efekty, bo też mam tylko Iunge i nie wiem czy warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Wpadła mi w ręce woda "mocno gazowana", po moich zabiegach gaz był wyczuwalny wiec było ok. Właśnie ten posmak w ustach który zostawał nie był taki normalny wiec zapewne masz racje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 może warto schłodzić do zabiegu wodę, żeby tak dużo gazu nie uciekło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się