eltomek Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Sporo forumowiczów warzy lagery, najczęściej wiąże się to z leżakowaniem w temp. bliskich 0°C. W jakich miejscach, przy użyciu jakich sprzętów osiągacie odpowiednie warunki do fermentacji i leżakowania? Rozumiem piwniczki, w których jest 10-15°C, ale utrzymanie okolic 0°C jest mi trudno sobie wyobrazić (tradycyjne lodówki pozwalają utrzymać pewnie coś w okolicach 5-8°C). PiotrM 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Do lodówki dokładasz sterownik i masz temperaturę jaką chcesz. Ja akurat mam w lodówce -10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 (edited) Do lodówki dokładasz sterownik i masz temperaturę jaką chcesz. Ja akurat mam w lodówce -10 A ja używam zamrażarkę produkcji NRD (był taki kraj) i malinowy sterownik Wi-Fi. Czyli Tradycja i nowoczesność . Zakres od -25 do temp. otoczenia. A tak na serio to teraz chodzi na 11.5 , histereza 0.5 stopnia i uruchamia się raz na kilka godzin na 20 minut Edited November 22, 2016 by zielony07 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Po co zero? W 10st C też mozna leżakować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Po co zero? W 10st C też mozna leżakować. Właśnie, jest jakaś różnica? Korci mnie w końcu uwarzyć lagera ale do dyspozycji mam tylko strych, który zimą schodzi do ~10-12st. Lodówkę ze sterownikiem mam tylko jedną i ona jest stale używane do fermentacji więc zajęta więc odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted November 23, 2016 Share Posted November 23, 2016 Sporo forumowiczów warzy lagery, najczęściej wiąże się to z leżakowaniem w temp. bliskich 0°C. W jakich miejscach, przy użyciu jakich sprzętów osiągacie odpowiednie warunki do fermentacji i leżakowania? Rozumiem piwniczki, w których jest 10-15°C, ale utrzymanie okolic 0°C jest mi trudno sobie wyobrazić (tradycyjne lodówki pozwalają utrzymać pewnie coś w okolicach 5-8°C). Mam lodówkę z zamrażalnikiem. Dwoma zamrożonymi petami obniżam temperaturę w lodówce do poziomu między 0 a 2 stopnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymonisko Posted November 23, 2016 Share Posted November 23, 2016 U mnie pudło styropianowe było w stanie uciągnąć fermentacje w okolicach 10-12°C przy wymianie zamrożonych butli PET co jakieś 12 godzin (2 butle). Ale też muszę zaznaczyć , że we wrześniu kiedy robiłem lagera akurat po paru dniach zrobiło się na dworze ciepło (koło 25 stopni) co przełożyło się na temperaturę w pokoju gdzie stało pudło, ale na szczęście wpływu wielkiego na warunki w środku nie miało a co do leżakowania - wyczytałem że najlepiej by było, gdyby móc je przeprowadzić w temp. bliskiej 0°C, mnie udało sie wygospodarować trochę miejsca w zwykłej lodówce gdzie mam 4°C (innej opcji nie było więc z braku laku..), dodatkowo kupiłem 20l fermentor coby zaoszczędzić miejsca i od prawie 2 miesięcy piwo układa się spokojnie własnie w nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katohaikara Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Do lodówki dokładasz sterownik i masz temperaturę jaką chcesz. Ja akurat mam w lodówce -10 Ingerowałeś przy tym w termostat lodówki? Ja mam lodówkę podłączoną pod STC - 2000, chłodzenie jest ustawione na max i chłodzi max do 0 stopni. Co do tematu. Swoją lodówkę kupiłem za 50zł na OLX, wchodzi idealnie jeden fermentor. Za sterownik zapłaciłem 35zł na Aliexpress. Za niecałe 100zł mam idealne warunki do warzenia lagerów nawet latem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Ingerowałeś przy tym w termostat lodówki? Tak, ominąłem go całkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezary Daniluk Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 http://allegro.pl/cyfrowy-termostat-w1209-regulowany-12v-50c-110c-i6558441724.htmlmyślę, że i taki termostat też spokojnie uciągnie sterowanie lodówką a kosztuje ile to widać Mam 2 takie sterują nadmuchem z kominka i sprawują się bardzo dzielnie. Mają możliwość ustawienia - chłodzenie, grzanie, histerezę itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now