Jump to content

Warunki do fermentacji i leżakowania lagerów


eltomek

Recommended Posts

Sporo forumowiczów warzy lagery, najczęściej wiąże się to z leżakowaniem w temp. bliskich 0°C. W jakich miejscach, przy użyciu jakich sprzętów osiągacie odpowiednie warunki do fermentacji i leżakowania? Rozumiem piwniczki, w których jest 10-15°C, ale utrzymanie okolic 0°C jest mi trudno sobie wyobrazić (tradycyjne lodówki pozwalają utrzymać pewnie coś w okolicach 5-8°C).

Link to comment
Share on other sites

Do lodówki dokładasz sterownik i masz temperaturę jaką chcesz. Ja akurat mam w lodówce -10 ;)

A ja używam zamrażarkę produkcji NRD (był taki kraj) i   malinowy sterownik Wi-Fi. Czyli Tradycja i nowoczesność ;) .

Zakres od -25 do temp. otoczenia. A tak na serio to teraz chodzi na 11.5 , histereza 0.5  stopnia i uruchamia się raz na kilka godzin na 20 minut

Edited by zielony07
Link to comment
Share on other sites

Po co zero? W 10st C też mozna leżakować.

 

Właśnie, jest jakaś różnica? Korci mnie w końcu uwarzyć lagera ale do dyspozycji mam tylko strych, który zimą schodzi do ~10-12st. Lodówkę ze sterownikiem mam tylko jedną i ona jest stale używane do fermentacji więc zajęta więc odpada.

Link to comment
Share on other sites

Sporo forumowiczów warzy lagery, najczęściej wiąże się to z leżakowaniem w temp. bliskich 0°C. W jakich miejscach, przy użyciu jakich sprzętów osiągacie odpowiednie warunki do fermentacji i leżakowania? Rozumiem piwniczki, w których jest 10-15°C, ale utrzymanie okolic 0°C jest mi trudno sobie wyobrazić (tradycyjne lodówki pozwalają utrzymać pewnie coś w okolicach 5-8°C).

 Mam lodówkę z zamrażalnikiem. Dwoma zamrożonymi petami obniżam temperaturę w lodówce do poziomu między 0 a 2 stopnie.

Link to comment
Share on other sites

U mnie pudło styropianowe było w stanie uciągnąć fermentacje w okolicach 10-12°C przy wymianie zamrożonych butli PET co jakieś 12 godzin (2 butle). Ale też muszę zaznaczyć , że we wrześniu kiedy robiłem lagera akurat po paru dniach zrobiło się na dworze ciepło (koło 25 stopni) co przełożyło się na temperaturę w pokoju gdzie stało pudło, ale na szczęście wpływu wielkiego na warunki w środku nie miało :)

 

a co do leżakowania - wyczytałem że najlepiej by było, gdyby móc je przeprowadzić w temp. bliskiej 0°C, mnie udało sie wygospodarować trochę miejsca w zwykłej lodówce gdzie mam 4°C (innej opcji nie było więc z braku laku..), dodatkowo kupiłem 20l fermentor coby zaoszczędzić miejsca i od prawie 2 miesięcy piwo układa się spokojnie własnie w nim. 

Link to comment
Share on other sites

Do lodówki dokładasz sterownik i masz temperaturę jaką chcesz. Ja akurat mam w lodówce -10 ;)

Ingerowałeś przy tym w termostat lodówki?

 

Ja mam lodówkę podłączoną pod STC - 2000, chłodzenie jest ustawione na max i chłodzi max do 0 stopni.

 

Co do tematu. Swoją lodówkę kupiłem za 50zł na OLX, wchodzi idealnie jeden fermentor. Za sterownik zapłaciłem 35zł na Aliexpress. Za niecałe 100zł mam idealne warunki do warzenia lagerów nawet latem.

Link to comment
Share on other sites

http://allegro.pl/cyfrowy-termostat-w1209-regulowany-12v-50c-110c-i6558441724.htmlmyślę, że i taki termostat też spokojnie uciągnie sterowanie lodówką :D a kosztuje ile to widać ;) Mam 2 takie sterują nadmuchem z kominka i sprawują się bardzo dzielnie. Mają możliwość ustawienia - chłodzenie, grzanie, histerezę itp.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.