eltomek Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Sporo forumowiczów warzy lagery, najczęściej wiąże się to z leżakowaniem w temp. bliskich 0°C. W jakich miejscach, przy użyciu jakich sprzętów osiągacie odpowiednie warunki do fermentacji i leżakowania? Rozumiem piwniczki, w których jest 10-15°C, ale utrzymanie okolic 0°C jest mi trudno sobie wyobrazić (tradycyjne lodówki pozwalają utrzymać pewnie coś w okolicach 5-8°C). PiotrM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Do lodówki dokładasz sterownik i masz temperaturę jaką chcesz. Ja akurat mam w lodówce -10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Do lodówki dokładasz sterownik i masz temperaturę jaką chcesz. Ja akurat mam w lodówce -10 A ja używam zamrażarkę produkcji NRD (był taki kraj) i malinowy sterownik Wi-Fi. Czyli Tradycja i nowoczesność . Zakres od -25 do temp. otoczenia. A tak na serio to teraz chodzi na 11.5 , histereza 0.5 stopnia i uruchamia się raz na kilka godzin na 20 minut Edytowane 22 Listopada 2016 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Po co zero? W 10st C też mozna leżakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Po co zero? W 10st C też mozna leżakować. Właśnie, jest jakaś różnica? Korci mnie w końcu uwarzyć lagera ale do dyspozycji mam tylko strych, który zimą schodzi do ~10-12st. Lodówkę ze sterownikiem mam tylko jedną i ona jest stale używane do fermentacji więc zajęta więc odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Sporo forumowiczów warzy lagery, najczęściej wiąże się to z leżakowaniem w temp. bliskich 0°C. W jakich miejscach, przy użyciu jakich sprzętów osiągacie odpowiednie warunki do fermentacji i leżakowania? Rozumiem piwniczki, w których jest 10-15°C, ale utrzymanie okolic 0°C jest mi trudno sobie wyobrazić (tradycyjne lodówki pozwalają utrzymać pewnie coś w okolicach 5-8°C). Mam lodówkę z zamrażalnikiem. Dwoma zamrożonymi petami obniżam temperaturę w lodówce do poziomu między 0 a 2 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 U mnie pudło styropianowe było w stanie uciągnąć fermentacje w okolicach 10-12°C przy wymianie zamrożonych butli PET co jakieś 12 godzin (2 butle). Ale też muszę zaznaczyć , że we wrześniu kiedy robiłem lagera akurat po paru dniach zrobiło się na dworze ciepło (koło 25 stopni) co przełożyło się na temperaturę w pokoju gdzie stało pudło, ale na szczęście wpływu wielkiego na warunki w środku nie miało a co do leżakowania - wyczytałem że najlepiej by było, gdyby móc je przeprowadzić w temp. bliskiej 0°C, mnie udało sie wygospodarować trochę miejsca w zwykłej lodówce gdzie mam 4°C (innej opcji nie było więc z braku laku..), dodatkowo kupiłem 20l fermentor coby zaoszczędzić miejsca i od prawie 2 miesięcy piwo układa się spokojnie własnie w nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Do lodówki dokładasz sterownik i masz temperaturę jaką chcesz. Ja akurat mam w lodówce -10 Ingerowałeś przy tym w termostat lodówki? Ja mam lodówkę podłączoną pod STC - 2000, chłodzenie jest ustawione na max i chłodzi max do 0 stopni. Co do tematu. Swoją lodówkę kupiłem za 50zł na OLX, wchodzi idealnie jeden fermentor. Za sterownik zapłaciłem 35zł na Aliexpress. Za niecałe 100zł mam idealne warunki do warzenia lagerów nawet latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Ingerowałeś przy tym w termostat lodówki? Tak, ominąłem go całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 http://allegro.pl/cyfrowy-termostat-w1209-regulowany-12v-50c-110c-i6558441724.htmlmyślę, że i taki termostat też spokojnie uciągnie sterowanie lodówką a kosztuje ile to widać Mam 2 takie sterują nadmuchem z kominka i sprawują się bardzo dzielnie. Mają możliwość ustawienia - chłodzenie, grzanie, histerezę itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się