dpiast Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Chciałbym przetestować różne podstawowe, popularne chmiele. Chciałbym zrobić kilka identycznych, nie narzucających się ze strony słodu warek. Czy taka prosta APA Single Hop 12stka na Pale Ale i odrobinie przenicy oraz carabelge będzie ok? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Listopada 2016 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A nie lepiej zrobić FAHa? Przepis ten służy własnie do oddania całego chmielowego bogactwa. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Wygląda ok. Możesz też uprościć przepis i zrobić parę SMaSH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Gdybym ja testował chmiele w single hopach to robiłbym je na 100% pilsie. Wtedy będzie prosta APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Najprościej zrobić smashe na pilzneńskim/pale ale, można też pokusić się o mały dodatek karmelowych jasnych. W ten sposób powinieneś wychwycić działanie chmieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Gdybym ja testował chmiele w single hopach to robiłbym je na 100% pilsie. Wtedy będzie prosta APA Popieram, robiłem smash na pale ale i na pilzneńskim. Jeśli chodzi o to żeby chmiele były na pierwszym miejscu polecałbym pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Ledwo wczoraj zatarłem 8kg pale na lenia uzyskując 50L 11blg, rzuciłem 10g citry do brzeczki przedniej, garść na 60 minut i pozostałe ~150g na hop stand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Kurde, Panowie dzięki za rady. Muszę poczytać bo te Wasze skróty nazw jeszcze nic mi nie mówią. Ja świeżak jestem. Dopiero 7 warek za mną ale nie skromne powiem że wszystkie udane. Dzięki Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 nie wiem ile masz warek za sobą ale pamiętaj o drożdżach nie jakieś kosmosy tylko US05 albo S33 z sucharów i temperaturze fermentacji bo to może bardziej namieszać jak zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Ja ostatnio robiłem na pilzneńskim z dodatkiem płatków owsianych. "Zielone" piwo jest bardzo gładkie i ma 17 blg. Fajnie czuć chmiele. Jeszcze nie dawałem na zimno. Używałem mieszanki TNT łącznie 100g na warkę ~10,5L. Fermentowałem w ~14°C. Ciekawy eksperyment. Piwo jaśniutkie, lekko zamglone. W sobotę przelewam na zimną i dodaje resztę chmielu. Drożdże, które dałem to US-05 - bardzo pracowite Edytowane 23 Listopada 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Tak us-05 mam już sprawdzone i opanowane. Dostępną i stała temp. mam 20-22 stopnie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Dostępną i stała temp. mam 20-22 stopnie. To temperatura otoczenia czy w wiadrze podczas fermentacji? Jakby nie było to i tak źle, w pierwszym przypadku nawet tragicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Temp. otoczenia niestety. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 No to będzie dawało młodym winem przede wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Do tej pory nie miałem takich aromatow/posmaków w tej temp. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Do tej pory nie miałem takich aromatow/posmaków w tej temp. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka A co to były za piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 West Coast IPA, Pszenica, AIPA, APA, Milk Stout, Double IPA, i jeszcze jedna APA Single Hop Mosaic. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 I nie bolała głowa po tym DIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 To było moje pierwsze piwo. Smaczne, nie klarowne (początki - brak dostatecznej wiedzy o filtracji) a jak wypiłem go za dużo to kacyk był. Ale to taki urok pierwszego swojego piwa. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka dsrkoblues 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Zmajstruj pudło do fermentacji, kosztuje tyle co nic a zauważysz znaczną poprawę w swoich piwach. Na ten moment nie ma innego elementu, który mógłbyś poprawić żeby w tak duży sposób wpłynąć na gotowe piwo. Dodatkowo po większym spożyciu kac powinien być bardziej przyjazny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Nie często piję piwa tyle aby martwić się dniem następnym aczkolwiek każdy sposób na polepszenie domowego trunku jest istotny :-) Pudło już dawno bym miał gdyby tylko miejsce w domu było a przede wszystkim kobieta nie marudziła :-) Tak jeszcze dla jasności, to jaka minimalna grubość styropianu może być użyta aby działało to z butelką 1,5L z lodem wymieniają co 12h? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 5 cm spokojnie wystarczy. Poczytaj, jest kilka wątków na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 5 cm spokojnie wystarczy. Poczytaj, jest kilka wątków na forum.Tak też zrobię jak swoją kobietę jakoś przekonam. Dzięki :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 swoją kobietę jakoś przekonam zastosuj kobiece podejście - poproś ją żeby udekorowała pudło zgodnie ze swoim pomysłem, a jak powie że nie, to walnij focha że jest mało kreatywna, że jej nie zależy i że Cię już nie kocha... bart3q i buk0 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 zastosuj kobiece podejście - poproś ją żeby udekorowała pudło zgodnie ze swoim pomysłem, a jak powie że nie, to walnij focha że jest mało kreatywna, że jej nie zależy i że Cię już nie kocha... Wyobraziłem sobie co moja lepsza połowa by w takiej sytuacji zrobiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się