markus383 Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Witajcie Macie dokładny przepis jak można zrobić domowym sposobem czekoladę gorzką? Interesowałoby mnie zrobienie czekolady z 99% zawartością kakao, ale do tej pory nie udało mi się znaleźć przepisu jak mogę zrobić taki specjał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Kakao w proszku + jakiś tłuszcz (najlepiej stały, np rafinowany olej kokosowy). Topisz, dodajesz kakao, a potem chłodzisz. Pamiętaj tylko o temperowaniu czekolady, żeby nie topiła się w rękach. Jako pomoc: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 ja kupowałem takie 99%, ciekawe jak by samo kakao sprasować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted November 26, 2016 Author Share Posted November 26, 2016 Pomysł z czekoladą przyszedł mi do głowy właśnie przy okazji przeglądania oferty w jednym ze sklepów. Chyba rzeczywiście zrobię tak, że kupię kakao i olej kokosowy(widziałem w biedrze), wymieszam, na blat i do lodówki Jednak to w przyszłą sobotę dopiero Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Nie da się zrobić czekolady w domu. Niestety, ale to trudne i wymagające zajęcie. Mówię tu o czekoladzie, a nie jakiś półśrodkach. Z osób, które zaczynały eksperymentować z robieniem czekolady znam jednego palacza kawy z Kołobrzegu. Opisywał trochę swoje doświadczenia na forum wszystkookawie.pl w swoim wątku komercyjnym (MASTRO ANTONIO). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Te procenty w czekoladzie to nie kakao, tylko składniki pochodzące z ziarna kakaowca, czyli kakao, tłuszcz kakaowy i może coś tam jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 (edited) Czyli jak by nie patrzeć procenty to jednak udział ziarna kakaowca (czyli kakao). Reszta to powinna być tylko dodatkiem cukru trzcinowego. Edited November 27, 2016 by joonecky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 (edited) Żona ostatnio robiła czekoladę z samych ziaren kakaowca i wyszła świetnie. Przepis jak przepis - kupujesz ziarna podprażasz na patelni żeby łatwiej zdjąć skorupkę, potem trzeba przepuszczać kilka razy przez śrutownik albo maszynkę do mięsa do uzyskania odpowiedniej konsystencji - można dodać cukier i co tam tylko chcesz. Wzorowaliśmy się na tym: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2015/02/od-surowego-ziarna-kakaowego-do.html Polecam smak czekolady całkiem inny niż nawet gorzkiej 90%, struktura też delikatnie inna, a sam kakaowiec jest zaliczany do superfood. Edited November 27, 2016 by Undeath markus383 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Czyli jak by nie patrzeć procenty to jednak udział ziarna kakaowca (czyli kakao). Reszta to powinna być tylko dodatkiem cukru trzcinowego. No nie,procenty to tłuszcz kakaowy i kakao (chyba miazga to się nazywa), a ile jest procent tego i tego nie mam pojęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Też robiłem z ziarna kakaowca. W zasadzie dla samego zapachu w domu podczas ucierania warto się pobawić Śrutownik ciężko potem domyć, a i praca ciężka. Ostatnio robiłem po prostu blenderem i też wychodzi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 (edited) Podepnę się pod temat i powiem ważną rzecz. Żeby zrobić czekoladę potrzebujemy przede wszystkim dwóch rzeczy: kakao (choco) i mleka (late). Jeśli któregoś zabraknie, to zrobimy "wyrób czekolado-podony". Z tych względów biała czekolada nie jest czekoladą. Niestety proces konszowania jest długotrwały (2-3 dni bez przerwy) i wymaga utrzymania odpowiedniej temperatury (55-105 °C), co czyni go nieopłacalnym w warunkach domowych (ale jak ktoś chce i ma warunki...). Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edited December 14, 2016 by Enethion Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted February 5, 2017 Author Share Posted February 5, 2017 Zrobiłem tą czekoladę kilka tygodni temu. Była świetna, jednak następnym razem dam jakieś dodatki, typu mleko, owoce, ponieważ po rozgryzieniu i trzymaniu w ustach po jakimś czasie czuć było "sypkie" kakao. Robiłem z niewielką ilością oleju kokosowego. Chciałem, aby kosztowała mnie mniej niż zakup w sklepie, ale nie wiem, czy udało mi się to Ponadto pozostaje satysfakcja, że zrobiłem coś własnymi ręcyma Kolejne próby za jakiś czas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now