markus383 Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Witajcie Macie dokładny przepis jak można zrobić domowym sposobem czekoladę gorzką? Interesowałoby mnie zrobienie czekolady z 99% zawartością kakao, ale do tej pory nie udało mi się znaleźć przepisu jak mogę zrobić taki specjał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Kakao w proszku + jakiś tłuszcz (najlepiej stały, np rafinowany olej kokosowy). Topisz, dodajesz kakao, a potem chłodzisz. Pamiętaj tylko o temperowaniu czekolady, żeby nie topiła się w rękach. Jako pomoc: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 ja kupowałem takie 99%, ciekawe jak by samo kakao sprasować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Pomysł z czekoladą przyszedł mi do głowy właśnie przy okazji przeglądania oferty w jednym ze sklepów. Chyba rzeczywiście zrobię tak, że kupię kakao i olej kokosowy(widziałem w biedrze), wymieszam, na blat i do lodówki Jednak to w przyszłą sobotę dopiero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Nie da się zrobić czekolady w domu. Niestety, ale to trudne i wymagające zajęcie. Mówię tu o czekoladzie, a nie jakiś półśrodkach. Z osób, które zaczynały eksperymentować z robieniem czekolady znam jednego palacza kawy z Kołobrzegu. Opisywał trochę swoje doświadczenia na forum wszystkookawie.pl w swoim wątku komercyjnym (MASTRO ANTONIO). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Te procenty w czekoladzie to nie kakao, tylko składniki pochodzące z ziarna kakaowca, czyli kakao, tłuszcz kakaowy i może coś tam jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Czyli jak by nie patrzeć procenty to jednak udział ziarna kakaowca (czyli kakao). Reszta to powinna być tylko dodatkiem cukru trzcinowego. Edytowane 27 Listopada 2016 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Żona ostatnio robiła czekoladę z samych ziaren kakaowca i wyszła świetnie. Przepis jak przepis - kupujesz ziarna podprażasz na patelni żeby łatwiej zdjąć skorupkę, potem trzeba przepuszczać kilka razy przez śrutownik albo maszynkę do mięsa do uzyskania odpowiedniej konsystencji - można dodać cukier i co tam tylko chcesz. Wzorowaliśmy się na tym: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2015/02/od-surowego-ziarna-kakaowego-do.html Polecam smak czekolady całkiem inny niż nawet gorzkiej 90%, struktura też delikatnie inna, a sam kakaowiec jest zaliczany do superfood. Edytowane 27 Listopada 2016 przez Undeath markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Czyli jak by nie patrzeć procenty to jednak udział ziarna kakaowca (czyli kakao). Reszta to powinna być tylko dodatkiem cukru trzcinowego. No nie,procenty to tłuszcz kakaowy i kakao (chyba miazga to się nazywa), a ile jest procent tego i tego nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Też robiłem z ziarna kakaowca. W zasadzie dla samego zapachu w domu podczas ucierania warto się pobawić Śrutownik ciężko potem domyć, a i praca ciężka. Ostatnio robiłem po prostu blenderem i też wychodzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Podepnę się pod temat i powiem ważną rzecz. Żeby zrobić czekoladę potrzebujemy przede wszystkim dwóch rzeczy: kakao (choco) i mleka (late). Jeśli któregoś zabraknie, to zrobimy "wyrób czekolado-podony". Z tych względów biała czekolada nie jest czekoladą. Niestety proces konszowania jest długotrwały (2-3 dni bez przerwy) i wymaga utrzymania odpowiedniej temperatury (55-105 °C), co czyni go nieopłacalnym w warunkach domowych (ale jak ktoś chce i ma warunki...). Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Zrobiłem tą czekoladę kilka tygodni temu. Była świetna, jednak następnym razem dam jakieś dodatki, typu mleko, owoce, ponieważ po rozgryzieniu i trzymaniu w ustach po jakimś czasie czuć było "sypkie" kakao. Robiłem z niewielką ilością oleju kokosowego. Chciałem, aby kosztowała mnie mniej niż zakup w sklepie, ale nie wiem, czy udało mi się to Ponadto pozostaje satysfakcja, że zrobiłem coś własnymi ręcyma Kolejne próby za jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się