Mathev Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Cześć. Jestem w stanie to jakoś uratować? Czy pewne zakażenie? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Umyj i zdezynfekuj pokrywę oraz rurkę. Myślę, że będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted December 6, 2016 Author Share Posted December 6, 2016 Ucieka cały czas... temperatura 20°C Otworzyłem teraz okno. W środku black aipa 15°blg. Drozdze s04 Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Blow-off tube to coś co Cię interesuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 26L brzeczki w 30L fermentorze i S-04, to się musiało tak skończyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Cześć. Jestem w stanie to jakoś uratować? Czy pewne zakażenie? Zdarza się, bez paniki. Jak powiedział Udarr - zainteresuj się prostym urządzeniem zwanym z angielskiego 'blow off'. Jest tanie w konstrukcji i najczęściej możesz je szybko zrobić z tego co masz już w swoim 'arsenale'. Potrzebujesz około 1 metra węża, butelki po wodzie i rurki fermentacyjnej. Z rurki odcinasz końcówkę i wciskasz na nią wąż (zakładam, że masz wąż 8mm średnicy wewnętrznej). Drugi koniec rurki wrzucasz do butelki. W butelce wlewasz około 0,5 litra wody. Drożdże będą odkładały się w butelce. Przed montażem trzeba rurkę oraz wieko w miejscu uszczelki zdezynfekować. Jeżeli masz porządnie zdezynfekowany fermentor włącznie z pokrywą to nic nie będzie. Jak się faza wysokich krążków uspokoi to wtedy można pomyśleć o założeniu nowej pokrywy. W skrajnych przypadkach trzeba używać, bo te 8mm jest dość mało i potrafi wężyk wypchać. Butelkę postawa na równi lub niżej fermentora. Jest też inny patent - rozszczelnić pokrywę - piana opada pod ciężarem - jednakże z autopsji mogę Ci powiedzieć, że przy takiej ilości miejsca co zostawiłeś prawdopodobnie pójdzie bokiem . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted December 6, 2016 Author Share Posted December 6, 2016 Otworzyłem fermentor i zebrałem trochę piany zdezynfekowaną łyżka. Wymieniłem rurke, umylem pokrywkę i zdezynfekowałem ją. Jest nadzieja ze będzie ok? Będzie to moja pierwsza infekcja po jakim czasie ją rozpoznam? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 "Wyszło piwo pomocy" jak wyszło piwo,to chyba tylko w wypiciu :-) A tu się okazało,że nie o takie "wyjście" chodziło ;-) Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasio Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Tak jak Daniel napisał zrób i nie kombinuj za dużo,jak wyszło to na zewnątrz a nie w drugą stronę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pessos Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Otworzyłem fermentor i zebrałem trochę piany zdezynfekowaną łyżka. Wymieniłem rurke, umylem pokrywkę i zdezynfekowałem ją. Jest nadzieja ze będzie ok? Będzie to moja pierwsza infekcja po jakim czasie ją rozpoznam? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka To że wyszło z fermentora nie znaczy że jest infekcja. DanielN 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 (edited) Otworzyłem fermentor i zebrałem trochę piany zdezynfekowaną łyżka. Wymieniłem rurke, umylem pokrywkę i zdezynfekowałem ją. Jest nadzieja ze będzie ok? Będzie to moja pierwsza infekcja po jakim czasie ją rozpoznam? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Trochę bez sensu z tym zbieraniem w moim subiektywnym odczuciu. Widzisz, masz teraz fazę wysokich krążków, nawet bardzo . Jak zamkniesz fermentor szczelnie to prawdopodobnie znowu Ci wyjdzie. Jak już zebrałeś pianę, to wymyj dokładnie i zdezynfekuj pokrywę i szczelnie jej nie zkaładaj (chyba, że masz blow-offa). Dociśniesz jak się uspokoi. CO2 które teraz jest mocno produkowane nie pozwoli wejść nieproszonym gościom. Jak napisał Pessos, małe prawdopodobieństwo na infekcję (jak cały proces poszedł ok) - chyba, że te grzebanie coś zmieniło Edited December 6, 2016 by Daniel / Gruby Stefan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted December 6, 2016 Author Share Posted December 6, 2016 Zrobione Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasio Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 A tak na marginesie co to za wyjście,to ty jeszcze spacerów drożdży nie widziałeś,będzie dobrze nie panikuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted December 6, 2016 Author Share Posted December 6, 2016 Dzięki wszystkim. Nie ukrywam zalamalem się trochę Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Przy takiej burzliwej to temperatura w środku pewnie mocno skoczyła Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 (edited) +1 do blow off tube, bardzo przydaje się zwłaszcza do pszeniczniaków Poza tym nie przejmuj się tak, z moich niewielkich doświadczeń wynika, że nie tak znów łatwo zainfekować piwo, zwłaszcza jak masz w AIPA sporo chmielu i już trochę alkoholu i kwaśne środowisko. Nie mówię że nie należy dbać o sterylność, wręcz przeciwnie, ale to nie tak, że kichnięcie pogrąży Twój wysiłek. Umyj dekiel, rurkę i albo ją włóż, albo lepiej zrób blow off tube, osobiście polecam minimum 8mm średnicy wewn. rurki blow off, bo węższa mi się zatykala. Pytasz po czym poznasz infekcję, są różne przyczyny, polecam artykuł http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2012/piwowar-8-14-17.pdf EDYTA: chociaż patrzę na zdjęcie, że w miejscu gdzie fermentujesz piwo trzymasz odkurzacz, w takim przypadku nie podpisuję się pod tym co pisałem, że nie tak łatwo o zakażenie Ja fermentuję piwo w zamkniętej styropianowej skrzynce i nawet wychodzenie piany nigdy nie skończyło się infekcją. W odkurzaczu jest masa syfu, grzyb na grzybie, oddzieliłbym jakoś fermentory od odkurzacza. Edited December 7, 2016 by eltomek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted December 7, 2016 Author Share Posted December 7, 2016 Powinienem wymienić na klasyczną rurke? Fermentor jest napęczniały jakby miał wybuchnąć Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 Powinienem wymienić na klasyczną rurke? Fermentor jest napęczniały jakby miał wybuchnąć Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Obstawiam, że rurka Ci się zapchała. U siebie używam ciut większej średnicy, aby uniknąć właśnie tego typu problemów. Względnie możesz mieć za dużo wody w butelce i nie da rady przepchać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted December 7, 2016 Author Share Posted December 7, 2016 Powinienem wymienić na klasyczną rurke? Fermentor jest napęczniały jakby miał wybuchnąć Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Obstawiam, że rurka Ci się zapchała. U siebie używam ciut większej średnicy, aby uniknąć właśnie tego typu problemów. Względnie możesz mieć za dużo wody w butelce i nie da rady przepchać. Ogólnie piany brak, drozdze na dole. Po niecałych 48h fermentacji z 15° do 5° blg Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 Po niecałych 48h fermentacji z 15° do 5° blg no to żeś pojechał chyba z temperaturą ostro w górę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted December 7, 2016 Author Share Posted December 7, 2016 Po niecałych 48h fermentacji z 15° do 5° blgno to żeś pojechał chyba z temperaturą ostro w górę 20°C MAX Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 20°C MAX otoczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 Nie mówię że nie należy dbać o sterylność, wręcz przeciwnie, ale to nie tak, że kichnięcie pogrąży Twój wysiłek Akurat kichnięcie prosto w piwo raczej by go pogrążyło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 Akurat kichnięcie prosto w piwo raczej by go pogrążyło a możesz rozwinąć tą głęboka myśl? Że niby piwo grypy dostanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted December 8, 2016 Share Posted December 8, 2016 Ludzkie bakterie nie mają wpływu na piwo z tego co wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now