Mathev Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Cześć. Jestem w stanie to jakoś uratować? Czy pewne zakażenie? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Umyj i zdezynfekuj pokrywę oraz rurkę. Myślę, że będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Ucieka cały czas... temperatura 20°C Otworzyłem teraz okno. W środku black aipa 15°blg. Drozdze s04 Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Blow-off tube to coś co Cię interesuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 26L brzeczki w 30L fermentorze i S-04, to się musiało tak skończyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Cześć. Jestem w stanie to jakoś uratować? Czy pewne zakażenie? Zdarza się, bez paniki. Jak powiedział Udarr - zainteresuj się prostym urządzeniem zwanym z angielskiego 'blow off'. Jest tanie w konstrukcji i najczęściej możesz je szybko zrobić z tego co masz już w swoim 'arsenale'. Potrzebujesz około 1 metra węża, butelki po wodzie i rurki fermentacyjnej. Z rurki odcinasz końcówkę i wciskasz na nią wąż (zakładam, że masz wąż 8mm średnicy wewnętrznej). Drugi koniec rurki wrzucasz do butelki. W butelce wlewasz około 0,5 litra wody. Drożdże będą odkładały się w butelce. Przed montażem trzeba rurkę oraz wieko w miejscu uszczelki zdezynfekować. Jeżeli masz porządnie zdezynfekowany fermentor włącznie z pokrywą to nic nie będzie. Jak się faza wysokich krążków uspokoi to wtedy można pomyśleć o założeniu nowej pokrywy. W skrajnych przypadkach trzeba używać, bo te 8mm jest dość mało i potrafi wężyk wypchać. Butelkę postawa na równi lub niżej fermentora. Jest też inny patent - rozszczelnić pokrywę - piana opada pod ciężarem - jednakże z autopsji mogę Ci powiedzieć, że przy takiej ilości miejsca co zostawiłeś prawdopodobnie pójdzie bokiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Otworzyłem fermentor i zebrałem trochę piany zdezynfekowaną łyżka. Wymieniłem rurke, umylem pokrywkę i zdezynfekowałem ją. Jest nadzieja ze będzie ok? Będzie to moja pierwsza infekcja po jakim czasie ją rozpoznam? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 "Wyszło piwo pomocy" jak wyszło piwo,to chyba tylko w wypiciu :-) A tu się okazało,że nie o takie "wyjście" chodziło ;-) Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Tak jak Daniel napisał zrób i nie kombinuj za dużo,jak wyszło to na zewnątrz a nie w drugą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Otworzyłem fermentor i zebrałem trochę piany zdezynfekowaną łyżka. Wymieniłem rurke, umylem pokrywkę i zdezynfekowałem ją. Jest nadzieja ze będzie ok? Będzie to moja pierwsza infekcja po jakim czasie ją rozpoznam? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka To że wyszło z fermentora nie znaczy że jest infekcja. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Otworzyłem fermentor i zebrałem trochę piany zdezynfekowaną łyżka. Wymieniłem rurke, umylem pokrywkę i zdezynfekowałem ją. Jest nadzieja ze będzie ok? Będzie to moja pierwsza infekcja po jakim czasie ją rozpoznam? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Trochę bez sensu z tym zbieraniem w moim subiektywnym odczuciu. Widzisz, masz teraz fazę wysokich krążków, nawet bardzo . Jak zamkniesz fermentor szczelnie to prawdopodobnie znowu Ci wyjdzie. Jak już zebrałeś pianę, to wymyj dokładnie i zdezynfekuj pokrywę i szczelnie jej nie zkaładaj (chyba, że masz blow-offa). Dociśniesz jak się uspokoi. CO2 które teraz jest mocno produkowane nie pozwoli wejść nieproszonym gościom. Jak napisał Pessos, małe prawdopodobieństwo na infekcję (jak cały proces poszedł ok) - chyba, że te grzebanie coś zmieniło Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Daniel / Gruby Stefan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zrobione Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 A tak na marginesie co to za wyjście,to ty jeszcze spacerów drożdży nie widziałeś,będzie dobrze nie panikuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Dzięki wszystkim. Nie ukrywam zalamalem się trochę Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Przy takiej burzliwej to temperatura w środku pewnie mocno skoczyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) +1 do blow off tube, bardzo przydaje się zwłaszcza do pszeniczniaków Poza tym nie przejmuj się tak, z moich niewielkich doświadczeń wynika, że nie tak znów łatwo zainfekować piwo, zwłaszcza jak masz w AIPA sporo chmielu i już trochę alkoholu i kwaśne środowisko. Nie mówię że nie należy dbać o sterylność, wręcz przeciwnie, ale to nie tak, że kichnięcie pogrąży Twój wysiłek. Umyj dekiel, rurkę i albo ją włóż, albo lepiej zrób blow off tube, osobiście polecam minimum 8mm średnicy wewn. rurki blow off, bo węższa mi się zatykala. Pytasz po czym poznasz infekcję, są różne przyczyny, polecam artykuł http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2012/piwowar-8-14-17.pdf EDYTA: chociaż patrzę na zdjęcie, że w miejscu gdzie fermentujesz piwo trzymasz odkurzacz, w takim przypadku nie podpisuję się pod tym co pisałem, że nie tak łatwo o zakażenie Ja fermentuję piwo w zamkniętej styropianowej skrzynce i nawet wychodzenie piany nigdy nie skończyło się infekcją. W odkurzaczu jest masa syfu, grzyb na grzybie, oddzieliłbym jakoś fermentory od odkurzacza. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Powinienem wymienić na klasyczną rurke? Fermentor jest napęczniały jakby miał wybuchnąć Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Powinienem wymienić na klasyczną rurke? Fermentor jest napęczniały jakby miał wybuchnąć Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Obstawiam, że rurka Ci się zapchała. U siebie używam ciut większej średnicy, aby uniknąć właśnie tego typu problemów. Względnie możesz mieć za dużo wody w butelce i nie da rady przepchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Powinienem wymienić na klasyczną rurke? Fermentor jest napęczniały jakby miał wybuchnąć Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Obstawiam, że rurka Ci się zapchała. U siebie używam ciut większej średnicy, aby uniknąć właśnie tego typu problemów. Względnie możesz mieć za dużo wody w butelce i nie da rady przepchać. Ogólnie piany brak, drozdze na dole. Po niecałych 48h fermentacji z 15° do 5° blg Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Po niecałych 48h fermentacji z 15° do 5° blg no to żeś pojechał chyba z temperaturą ostro w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Po niecałych 48h fermentacji z 15° do 5° blgno to żeś pojechał chyba z temperaturą ostro w górę 20°C MAX Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 20°C MAX otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie mówię że nie należy dbać o sterylność, wręcz przeciwnie, ale to nie tak, że kichnięcie pogrąży Twój wysiłek Akurat kichnięcie prosto w piwo raczej by go pogrążyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Akurat kichnięcie prosto w piwo raczej by go pogrążyło a możesz rozwinąć tą głęboka myśl? Że niby piwo grypy dostanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ludzkie bakterie nie mają wpływu na piwo z tego co wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się