dawid77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Witam, Koledzy przymierzam się do w/w brewkita z Coopersa. Mam trzy krótkie pytania. 1. Czy drożdże z zestawu mogę zamienić na S04? 2. Czy wody w sumie ma być 23L czy zmniejszyć do 20L? Instrukcja mówi o 23L ale wiem, że niektórzy robią z mniejszej ilości. 3. Czy dochmielenie na zimno chmielem mosaic poprawi smak czy lepiej to sobie odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 1. Niektórzy polecają zamianę na sprawdzone drożdże ale nań strat użyj tych z zestawu w razie jakich kolwiek perypeti nie będzie dużej straty a i tak na pierwszy raz będzie dobrze. 2. Daj 20L 3. Piwo będzie aromatyczniejesze. Ja jednak polecał bym ci lecieć prosto z przepisu a na kombinację przyjdzie pora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) 1. Czy drożdże z zestawu mogę zamienić na S04? Możesz i pewnie warto. 2. Czy wody w sumie ma być 23L czy zmniejszyć do 20L? Instrukcja mówi o 23L ale wiem, że niektórzy robią z mniejszej ilości. daj 20l będzie lepiej. 3. Czy dochmielenie na zimno chmielem mosaic poprawi smak czy lepiej to sobie odpuścić? Tak jak kolega powiedział aromat będzie lepszy. Ale najważniejsze, to zamiast cukru użyć suchego/płynnego ekstraktu słodowego. Szkoda pieniędzy i czasu na piwo z taką ilością cukru. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 I nie sugeruj się temperaturami z instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Najlepiej to wogóle wywal instrukcje do kosza, nawet jej nie czytaj, zrobiłem pierwsze piwo krok po kroku z instrukcją i miałem bimber a nie piwo Zamień cukier na ekstrakt 1,7kg niechemielony, fermentuj w temperaturze otoczenia! im bliżej 15 stopni tym lepiej ale nie wyżej niż 20, zachowaj sterylność i co najważniejsze!! Nie zaglądaj do wiadra przez dwa tygodnie a będziesz miał dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Tak zrobię, Dzięki za podpowiedzi, pokrywają się z moimi przypuszczeniami. Jutro robię!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zagotuj przynajmniej kilka minut, będzie bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 zrobiłem pierwsze piwo krok po kroku z instrukcją i miałem bimber a nie piwo fermentowałeś w 30C i destylowałeś ? robiłem i zdarza mi się dalej robić, nie dla siebie, puszkę i cukier i jakoś bimbru nie ma, co prawda piwa są "wytrawne " ale że by był bimber to trzeba się postarać, a jak ktoś spiiiiitoli to i zacierane z bimbrem będzie miał, dlatego uważam że 3/4 sukcesu to fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Będę gotował z Kopyrą, fajny ma ten blog. Dla takich leszczy jak ja, to jest idealne na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) zrobiłem pierwsze piwo krok po kroku z instrukcją i miałem bimber a nie piwo fermentowałeś w 30C i destylowałeś ? robiłem i zdarza mi się dalej robić, nie dla siebie, puszkę i cukier i jakoś bimbru nie ma, co prawda piwa są "wytrawne " ale że by był bimber to trzeba się postarać, a jak ktoś spiiiiitoli to i zacierane z bimbrem będzie miał, dlatego uważam że 3/4 sukcesu to fermentacja Do nachmielonej 1,7kg puszki dałem kilo cukru i fermentowałem rok temu w kuchni w mieszkaniu mam 23 stopnie non stop (oprócz sypialni ofc)... W aromacie i w smaku no po prostu bimberek Edit, do tego ofc drożdze z brewkita pay7 no i wyszło jak wyszło Drugie piwo już na szczęście zrobiłem po soooolidnej lekurze forum i było ok. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez Sylwester87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witam Prosiłbym o odpowiedź bo przeglądam forum i ciężko mi to czasami poskładać do kupy. Jeśli chce zrobić podobne piwo a dysponuję temperaturami: 22-24 w domu i 12-15 w piwnicy. To czy mogę wystartować piwo w piwnicy bez dodatkowych lodówek, czy może coś zbudować i tam wrzucić fermentor?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jeśli w piwnicy masz 12-15°C, to użyj drożdży Fermentis US-05, w takim zakresie temperatur, dają radę bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Będę gotował z Kopyrą, fajny ma ten blog. Dla takich leszczy jak ja, to jest idealne na początek. Serdecznie odradzam. Jest wiele dużo lepszych kanałów na YT jeśli chodzi o warzenie. dawid77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witam Prosiłbym o odpowiedź bo przeglądam forum i ciężko mi to czasami poskładać do kupy. Jeśli chce zrobić podobne piwo a dysponuję temperaturami: 22-24 w domu i 12-15 w piwnicy. To czy mogę wystartować piwo w piwnicy bez dodatkowych lodówek, czy może coś zbudować i tam wrzucić fermentor?. 15 stopni spokojnie, jeśli masz 12 to trzeba czytać instrukcje na drożdżach, nie każde ruszą w takich warunkach. Na ostatni tydzień fermentacji wiadro możesz przenieść do domu celem zrobienia przerwy diacetylowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 1) Drożdże należy zawsze zamieniać na odpowiednie, czyli S-04 jak najbardziej, 2) mniej wody, więcej treści w piwie, 3)piwo na 20 l ma 47,6 IBU, czyli spokojnie można je dochmielać, 4) nie gotuj ani z Kopyrą, ani z Kopyrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Będę gotował z Kopyrą, fajny ma ten blog. Dla takich leszczy jak ja, to jest idealne na początek. Serdecznie odradzam. Jest wiele dużo lepszych kanałów na YT jeśli chodzi o warzenie. Polecam browar Gdynia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jak kupisz drożdże S-04 to fermentuj w piwnicy. One pracują z zakresie od 12 stopni, więc nie będzie problemu, a powyżej 20 potrafią dać bardzo nieprzyjemny profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 piwo na 20 l ma 47,6 IBU, czyli spokojnie można je dochmielać,A co za różnica dla chmielenia na zimno ile ma IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jak kupisz drożdże S-04 to fermentuj w piwnicy. One pracują z zakresie od 12 stopni, więc nie będzie problemu, a powyżej 20 potrafią dać bardzo nieprzyjemny profil. Czyli zostają te z zestawu Coopersa, bo w miejscu gdzie będzie stał fermentor jest 19-20 stopni, chyba że jutro uda mi się jeszcze kupić jakieś inne drożdże. W Poznaniu raczej słabo w tym temacie, dostępne są BrewGo02 i BrewGo Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Polecam browar Gdynia. Tumek chyba nie warzy z brewkitów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Polecam browar Gdynia.Tumek chyba nie warzy z brewkitów No nie warzy, ale i tak jak ktoś zaczyna od brewkitów to i tak przejdzie do zacierania, a jego filmiki są całkiem rzeczowe - takie moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 filmiki są całkiem rzeczowe Obejrzałem chyba wszystkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 A dlaczego nie polecacie Pana Tomasza Kopyra? Wydawało się, że dosyć rzeczowe jego wywody są Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Czy jak dodam 25g chmielu Mosaic na cichą fermentację, to będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 U mnie w garażu w 13C drożdże California larger m54 mangrove jack wystartowały elegancko. Zaś M44 musiałem przenieść do cieplejsze miejsca (17-18C) teraz też bulkaja przyzwoicie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się