Bogi Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 piwo na 20 l ma 47,6 IBU, czyli spokojnie można je dochmielać,A co za różnica dla chmielenia na zimno ile ma IBU? Wszelkie chmielenie inne niż na aromat czy goryczkę wnosi swój udział do wartości IBU. Nawet kalkulatory to pokazują i uwzględniają. sqierka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shwax Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 A dlaczego nie polecacie Pana Tomasza Kopyra? Wydawało się, że dosyć rzeczowe jego wywody są Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Ogólnie to zauważyłem, że to forum nie lubi Kopyra i już ale nie bardzo ktokolwiek chce powiedzieć czemu (może niektórzy zazdroszczą mu sukcesu? ) Jak dla mnie jego filmiki z warzenia są ok. Może niektóre rzeczy można zrobić lepiej/inaczej/dokładniej, ale dla laika, który dopiero zaczyna są, moim zdaniem, jak najbardziej ok. Sam tak zaczynałem i piwa wychodziły pijalne (jedne lepsze, drugie trochę gorsze, ale to już ogólnie moja wina i moje błędy - ciągle się uczę ) A co do samego Kopyra, o ile jego pierwsze filmy były jak dla mnie ok to muszę powiedzieć, że im dłużej nagrywa, tym niestety bardziej "gwiazdorzy" i jego ostatnie filmy nie są już tak lekkie w odbiorze jak kiedyś. Trochę szkoda. ko_cur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Wszelkie chmielenie inne niż na aromat czy goryczkę wnosi swój udział do wartości IBU. Nawet kalkulatory to pokazują i uwzględniają. Nie ogarniam tej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 każdy warzy po swojemu, każdy ma swoje metody, tricki i przyzwyczajenia na których można się kierować na początku a styl się i tak wyrabia z czasem (nie chodzi o styl piwa ). Najlepiej ciągnąć z każdego co dobre, wypracować dobre metody i dzielić się na forum z resztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) To, że sukces się pojawił to widać po filmach tak jak mówisz filmy z "początku produkcji" były takie bardziej przyjazne ale co do forum lubi nie lubi to wydawało mi się wręcz odwrotnie widziałem, że swego czasu się troszkę tu udzielał. Przy filmach kopyra na duży plus jest nagłośnienie. Jakich polecacie innych blogerów w tej tematyce poza wspomnianym już Browar Gdynia? Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Grudnia 2016 przez ansyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Ja np namiętnie oglądam filmy z Hameryki. Często upraszczają rzeczy, które my na sile komplikujemy;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Bartek Śliwiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ja teraz oglądam typa który ma kanał Brewmaster Ben. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Kopyra jest od paru lat rzemieślnikiem. Wiec coraz bardziej odjeżdża mu temat warzenia piwa w warunkach domowych. A w tych warunkach tutaj sporo osób zrobiło więcej piw niż Kopyra. Wiec nie do końca bym brał wszystko z jego filmów jako prawdę objawiona. Na początek jest ok - ale trzeba to też weryfikować poprzez pryzmat innych piwowarow np z tego forum. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 No tak sukces goni sukces. Tak czy inaczej gdyby nie P. Kopyra to bym się nie zainteresował piwną rewolucją Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka jaskiniowiec i Bartek Śliwiński 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Kopyra jest od paru lat rzemieślnikiem. Ta, chyba rzemieślniczo kręci filmy i recenzuje piwa, a recenzja tym bardziej "rzetelna" im więcej ktoś za nią zapłaci. Szczerze nie wiem czy teraz coś warzy czy nie i nie interesuje mnie to, piłem trzy jego piwa (w zasadzie dwa bo jedno a dokładnie tak z 3/4 wyszło i poszło na ściany i blat, penie za ciepłe i żona butelką trząchała i coś kwaśnego dosypała ) innych krytykował i jechał po nich za błędy jak Wicia na kocie wierzchem, a jak sam piwo spier.... to zachwycał się nim, klepał że takie miało być i nie liczył że wszystkim będzie smakowało. Wiele innych rzeczy można by napisać czemu jest przez wielu odbierany tak a nie inaczej ale szkoda klawiatury Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Gawon Enethion i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Wszelkie chmielenie inne niż na aromat czy goryczkę wnosi swój udział do wartości IBU. Nawet kalkulatory to pokazują i uwzględniają. Nie ogarniam tej wypowiedzi. Wg symulacji przeprowadzonej na jednym z kalkulatorów przy założeniu, że do dyspozycji jest standardowy chmiel w granulacie 5 a-k a 50g, brzeczka o objętości 20 litrów i 15 blg startowe, wyszło że piwo może mieć (to są szacunki, bo też nie jest to badanie profesjonalne, tylko symulacja) przy chmieleniu na goryczkę 34,5 IBU, przy chmieleniu na aromat 22 UBU i przy chmieleniu na zimno 7 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Wg symulacji przeprowadzonej na jednym z kalkulatorów przy założeniu, że do dyspozycji jest standardowy chmiel w granulacie 5 a-k a 50g, brzeczka o objętości 20 litrów i 15 blg startowe, wyszło że piwo może mieć (to są szacunki, bo też nie jest to badanie profesjonalne, tylko symulacja) przy chmieleniu na goryczkę 34,5 IBU, przy chmieleniu na aromat 22 UBU i przy chmieleniu na zimno 7 IBU.Masz kalkulator który wyliczył niezerowe IBU dla chmielenia na zimno? Możesz sie nim podzielić? Przy założeniu że tak jest, czy dobrze rozumiem, że 47IBU w piwie 12Blg to na tyle mało wg Ciebie że można spokojnie dać wyższą goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 http://www.brewersfriend.com/2009/01/24/beer-styles-ibu-chart-graph-bitterness-range/jest to raczej wartość z tych niższych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 A o który styl chodzi, bo 10A-American Pale Ale ma na tym wykresie zakres 30-45IBU, a inne Pale Ale w tym zakresie Blg jeszcze mniej. No i nadal chciałbym zobaczyc kalkulator który liczy IBU dla chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Koledzy, jakim wężykiem ściągacie piwo? Ja kupiłem z Biowinu i jest zakręcony jak świński ogon, nie pomaga parzenie, nie chce się wyprostować. Jest jakaś alternatywa? idealna byłaby chyba jakaś prosta rurka do balonu. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez dawid77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 jakim wężykiem ściągacie piwo? Silikonowym o grubej ściance, min. 2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Silikonowym.... A jak wyparzyłeś no to pewno jeszcze bardziej się poskręcał.. dawid77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 http://www.brewersfriend.com/2009/01/24/beer-styles-ibu-chart-graph-bitterness-range/jest to raczej wartość z tych niższych to jak, który to jest styl? I gdzie mogę znaleźć magiczny kalkulator co liczy IBU przy chmieleniu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Silikonowym.... A jak wyparzyłeś no to pewno jeszcze bardziej się poskręcał.. W instrukcji stało: wyparzyć i uformować no to formowałem... Edytowane 11 Grudnia 2016 przez dawid77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Panowie czy po tygodniu burzliwej, tygodniu cichej, mogę wystawić na 3 dniu fermentor na balkon w celu sklarowania piwa? Przed butelkowaniem muszę je ogrzać czy mogę butelkować takie zimne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 A zmierzyłeś czy piwo dofermentowało już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Jeszcze fermentuje, pytam na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Możesz wystawic (tylko nie na mróz) i mozesz butelkowac zimne (lód byłoby ciężko). Edytowane 16 Grudnia 2016 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Jeszcze fermentuje, pytam na przyszłość.Po pierwsze, nie możesz wystawić dopóki nie jesteś pewien że dofermentowało. Po drugie, nie rób "tygodnia burzliwej, tygodnia cichej", tylko fermentuj aż będzie dofermentowane, najlepiej bez przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid77 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Jeszcze fermentuje, pytam na przyszłość.Po pierwsze, nie możesz wystawić dopóki nie jesteś pewien że dofermentowało.Po drugie, nie rób "tygodnia burzliwej, tygodnia cichej", tylko fermentuj aż będzie dofermentowane, najlepiej bez przelewania. Myślałem, że cicha fermentacja poprawia jakość piwa, ale skoro nie potrzeba, to tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się