Pindin Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Cześć. Wielkanoc już niedługo, tak więc wypadałoby uwarzyć jakieś piwko - niebawem, żeby się ułożyło. Czy macie jakieś propozycje stylu, który pasuje na tę okazję? Widziałem w recepturach Wee Heavy, niby Wielkanocne... Mi kojarzy się coś z jajkami, kiełbaską, barszczem/żurkiem, no ale piwa z tymi dodatkami raczej nie będę robił. Coś ktoś coś słyszał, czy może chodzą jakieś legendy po browarach? PS. Okocim wypuścił na Wielkanocnego Koźlaka, sam nie wiem czy to dobry pomysł... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 (edited) Może wędzone, jak szyneczka z koszyczka? Może wędzony lager, duża szansa że będzie aromat jajeczka dodatkowo Edited December 20, 2016 by bart3q dirk gently and Pindin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Jezus pił wino, więc z okazji jego zmartychwstania można by wypić Barley Wine. jkx6 and Ralphinistrator 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted December 20, 2016 Author Share Posted December 20, 2016 (edited) Z wędzonym świetny pomysł! BW akurat dojrzewa, ale nie będzie jeszcze smaczny.. E: A na dyngusa woda chmielowa Edited December 20, 2016 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katohaikara Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Uwarz piwo z chrzanem jak Piwoteka. Do wielkanocnej białej kiełbaski będzie idealne Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Uwarz piwo z chrzanem jak Piwoteka. Do wielkanocnej białej kiełbaski będzie idealne można od razu uwarzyć wielkanocne piwko - z chrzanem, białą kiełbą i mazurkiem. nie widzę sensu się rozdrabniać Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Kiełbaskę chyba jednak trzeba rozdrobnić, bo ciężko będzie umieścić w butelkach jak będzie cały kawał. Poszło z fona bart3q and jkx6 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Ja nie przepadam za kombinacjami alpejskimi i uwarzyłbym po prostu stouta z jednym "wielkanocnym" dodatkiem na drugim/trzecim planie - kardamon/anyż/skórka słodkiej pomarańczy. Wszystko wydaje się rewelacyjnie pasować do stouta, najlepiej nieco gęstszego, może owsiany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Piwo z dms-em,ala sałatka warzywna,siarkowodór ala jajeczka,diacetyl farba od malowania jajek. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Kiełbaskę chyba jednak trzeba rozdrobnić, bo ciężko będzie umieścić w butelkach jak będzie cały kawał. Poszło z fona Można by też było kiełbasić na zimno bart3q and dirk gently 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_K Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Wg tradycji to po śniadaniu wielkanocnym się piło Grodziskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 u mnie po prostu , klasyczne jasne pełne, może koźlak, jakoś tak bez kombinactwa. Wędzone będę miał mięso, wina nie piję, jajka od kur, no nie wiem , po zimowych kombinacjach i przysmakach świątecznych o wielu smakach i aromatach raczej będę miał ochotę na właśnie klasyczne, zlagerowane , proste w smaku jasne pełne. Myślę że, to by był taki reset po tych wszystkich letnich APAch , IPAch, Porterach, po prosu wrócić do źrudła, oczyścić się, odsapnąć i....Znowu IPY... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 (edited) Osobiście po Wielkim Poście i (ewentualnie) związanymi z nim mocnymi belgami, poszedłbym w radosne, lekkie, wesołe, nachmielone APA/ pilsnery. Beer for all season pisze więcej, w rozdziale o piwach na wiosnę umieszcza ramkę Piwa do wielkanocnego koszyczka: BEERS FOR THE EASTER BASKET Every ancient pagan ritual and its Christian derivative should be an excuse for a dedicated beer style. The name of the Christian festival of Easter is derived from Eostre, the Anglo-Saxon goddess of spring. Sadly, the Easter beer tradition is a bit feeble these days, especially in the United States. Lager drinkers have their richly delicious bock beers, of course, and they serve the purpose and have plentiful pagan connections. There are also beers specifically labeled as Öster beers from Germany and Austria, often in the blond export mode, just shy of bock strength. Belgian brewers make celebratory beers for the season, but in typical Belgian manner there is nothing about them that could be considered a defined style — they’re just variants on the brewery’s house style. Het Anker makes a special version of Gouden Carolus with their fingerprints all over it: strong, sweetish, and a little spicy. Scandinavia has the strongest tradition of special Easter beers, not surprising for a region draped in dark winter for much of the year, just itching for something to celebrate in early springtime. Around 1900, Scandinavian lager breweries started brewing their versions of doppelbock, which eventually were designated påskebryg (“Easter brew”) or forårsbryg (“spring brew”). Many modern versions continue in that tradition. But now we’re living in a crafty world, so the style has fractured into a variety of strongish beers, sometimes lagers but more often ales ranging from hazy gold to deep reddish amber. Several are briskly hoppy, like Mikkeller’s Hoppy Easter, which they describe as a “German-style IPA.” Some contain herbs and spices: Jacobsen’s Forårsbryg uses the spicy woodland herb woodruff, famous as a seasoning in May wine and as an herbal syrup for Berliner Weisse; Vendia’s version incorporates elderflowers, a popular flavor up north; Det Lille uses sweet orange and a bit of star anise in theirs. Easter beers in the North American brewing tradition existed, as old labels will verify, but there is little evidence that these were ever a distinct style. There are precious few spring-specific brews in the United States these days; the Bruery’s Saison de Lente is a fine exception. Edited December 21, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted December 22, 2016 Author Share Posted December 22, 2016 Wpadł mi do głowy taki pomysł na piwo z przyprawami, coś a'la Gruit. Pasuje moim zdaniem. Przyprawy suszone bo zima, ale na wiosnę jak znalazł by było Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz.b Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 (edited) Ja myślałem o makowcu, ale nie wiem na ile mak się nadaje do piwa... edit: tłuszcz do węglowodanó 42%/28%... pewnie by trzeba wytopić jak kokosa. Edited December 22, 2016 by erdin sws 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 Ja myślałem o makowcu, ale nie wiem na ile mak się nadaje do piwa... edit: tłuszcz do węglowodanó 42%/28%... pewnie by trzeba wytopić jak kokosa. Może zamiast maku,makówki te suszone główki. Tłuszczu nie uświadczysz,a efekt "świąteczny" gwarantowany Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now