Pindin Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Cześć. Wielkanoc już niedługo, tak więc wypadałoby uwarzyć jakieś piwko - niebawem, żeby się ułożyło. Czy macie jakieś propozycje stylu, który pasuje na tę okazję? Widziałem w recepturach Wee Heavy, niby Wielkanocne... Mi kojarzy się coś z jajkami, kiełbaską, barszczem/żurkiem, no ale piwa z tymi dodatkami raczej nie będę robił. Coś ktoś coś słyszał, czy może chodzą jakieś legendy po browarach? PS. Okocim wypuścił na Wielkanocnego Koźlaka, sam nie wiem czy to dobry pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Może wędzone, jak szyneczka z koszyczka? Może wędzony lager, duża szansa że będzie aromat jajeczka dodatkowo Edytowane 20 Grudnia 2016 przez bart3q dirk gently i Pindin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Jezus pił wino, więc z okazji jego zmartychwstania można by wypić Barley Wine. jkx6 i Ralphinistrator 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Z wędzonym świetny pomysł! BW akurat dojrzewa, ale nie będzie jeszcze smaczny.. E: A na dyngusa woda chmielowa Edytowane 20 Grudnia 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Uwarz piwo z chrzanem jak Piwoteka. Do wielkanocnej białej kiełbaski będzie idealne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Uwarz piwo z chrzanem jak Piwoteka. Do wielkanocnej białej kiełbaski będzie idealne można od razu uwarzyć wielkanocne piwko - z chrzanem, białą kiełbą i mazurkiem. nie widzę sensu się rozdrabniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Kiełbaskę chyba jednak trzeba rozdrobnić, bo ciężko będzie umieścić w butelkach jak będzie cały kawał. Poszło z fona jkx6 i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ja nie przepadam za kombinacjami alpejskimi i uwarzyłbym po prostu stouta z jednym "wielkanocnym" dodatkiem na drugim/trzecim planie - kardamon/anyż/skórka słodkiej pomarańczy. Wszystko wydaje się rewelacyjnie pasować do stouta, najlepiej nieco gęstszego, może owsiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Piwo z dms-em,ala sałatka warzywna,siarkowodór ala jajeczka,diacetyl farba od malowania jajek. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Kiełbaskę chyba jednak trzeba rozdrobnić, bo ciężko będzie umieścić w butelkach jak będzie cały kawał. Poszło z fona Można by też było kiełbasić na zimno bart3q i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Wg tradycji to po śniadaniu wielkanocnym się piło Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 u mnie po prostu , klasyczne jasne pełne, może koźlak, jakoś tak bez kombinactwa. Wędzone będę miał mięso, wina nie piję, jajka od kur, no nie wiem , po zimowych kombinacjach i przysmakach świątecznych o wielu smakach i aromatach raczej będę miał ochotę na właśnie klasyczne, zlagerowane , proste w smaku jasne pełne. Myślę że, to by był taki reset po tych wszystkich letnich APAch , IPAch, Porterach, po prosu wrócić do źrudła, oczyścić się, odsapnąć i....Znowu IPY... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Osobiście po Wielkim Poście i (ewentualnie) związanymi z nim mocnymi belgami, poszedłbym w radosne, lekkie, wesołe, nachmielone APA/ pilsnery. Beer for all season pisze więcej, w rozdziale o piwach na wiosnę umieszcza ramkę Piwa do wielkanocnego koszyczka: BEERS FOR THE EASTER BASKET Every ancient pagan ritual and its Christian derivative should be an excuse for a dedicated beer style. The name of the Christian festival of Easter is derived from Eostre, the Anglo-Saxon goddess of spring. Sadly, the Easter beer tradition is a bit feeble these days, especially in the United States. Lager drinkers have their richly delicious bock beers, of course, and they serve the purpose and have plentiful pagan connections. There are also beers specifically labeled as Öster beers from Germany and Austria, often in the blond export mode, just shy of bock strength. Belgian brewers make celebratory beers for the season, but in typical Belgian manner there is nothing about them that could be considered a defined style — they’re just variants on the brewery’s house style. Het Anker makes a special version of Gouden Carolus with their fingerprints all over it: strong, sweetish, and a little spicy. Scandinavia has the strongest tradition of special Easter beers, not surprising for a region draped in dark winter for much of the year, just itching for something to celebrate in early springtime. Around 1900, Scandinavian lager breweries started brewing their versions of doppelbock, which eventually were designated påskebryg (“Easter brew”) or forårsbryg (“spring brew”). Many modern versions continue in that tradition. But now we’re living in a crafty world, so the style has fractured into a variety of strongish beers, sometimes lagers but more often ales ranging from hazy gold to deep reddish amber. Several are briskly hoppy, like Mikkeller’s Hoppy Easter, which they describe as a “German-style IPA.” Some contain herbs and spices: Jacobsen’s Forårsbryg uses the spicy woodland herb woodruff, famous as a seasoning in May wine and as an herbal syrup for Berliner Weisse; Vendia’s version incorporates elderflowers, a popular flavor up north; Det Lille uses sweet orange and a bit of star anise in theirs. Easter beers in the North American brewing tradition existed, as old labels will verify, but there is little evidence that these were ever a distinct style. There are precious few spring-specific brews in the United States these days; the Bruery’s Saison de Lente is a fine exception. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Wpadł mi do głowy taki pomysł na piwo z przyprawami, coś a'la Gruit. Pasuje moim zdaniem. Przyprawy suszone bo zima, ale na wiosnę jak znalazł by było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Ja myślałem o makowcu, ale nie wiem na ile mak się nadaje do piwa... edit: tłuszcz do węglowodanó 42%/28%... pewnie by trzeba wytopić jak kokosa. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez erdin sws 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 Ja myślałem o makowcu, ale nie wiem na ile mak się nadaje do piwa... edit: tłuszcz do węglowodanó 42%/28%... pewnie by trzeba wytopić jak kokosa. Może zamiast maku,makówki te suszone główki. Tłuszczu nie uświadczysz,a efekt "świąteczny" gwarantowany Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się