jaceq Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Witam wszystkich,mam lagera na cichej fermentacji ,wrzuciłem trochę chmielu na cichą w muślinowej siateczce ,zaraz potem pojawiła się biała piana,czy to normalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Siateczka jakoś zdezynfekowana? buber 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaceq Posted December 27, 2016 Author Share Posted December 27, 2016 tak gotowałem 10 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Wydaje mi się, że normalne - tlen z chmielu czy inne takie dodatkowe sprawy. Nie bałbym nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaceq Posted December 27, 2016 Author Share Posted December 27, 2016 to mnie uspokoiłeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 CO2 się poprzyczepiało do drobinek, granulat dawałeś do siateczki ? daj znać ile go wylazło z siateczki po chmieleniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaceq Posted December 28, 2016 Author Share Posted December 28, 2016 CO2 się poprzyczepiało do drobinek, granulat dawałeś do siateczki ? daj znać ile go wylazło z siateczki po chmieleniu wczoraj wrzuciłem siateczkę chmielu ,obciążyłem żeby nie wypłynęła -a jednak wypłynęła,postanowiłem rozsypać luzem,zrobiłem tak,chmiel wszędzie i co gorsze to zepsułem smak ,przelałem bez chmielu do nowego wiadra,czekam,może coś z tego będzie ale to nie to samo piwo.Człowiek uczy się na błędach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris81 Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 Witam wszystkich,mam lagera na cichej fermentacji ,wrzuciłem trochę chmielu na cichą w muślinowej siateczce ,zaraz potem pojawiła się biała piana,czy to normalne?....mam dokladnie ten sam efekt. Wrzucilem chmiel w ten sam sposob na sam koniec burzliwej i po jednym dniu pokazalo sie sporo piany. Jak wrzucalem to woreczek sie zanurzyl ale po jednym dniu wyplynal. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 Po kij Wam ta siatka ? Chmiel wrzuca się luzem. Jeśli siatka trzeba czymś obciążyć, są takie specjalne kulki szklane w sklepach. Można znaleźć też coś w domu, np. szklany korek od karafki do wina itp. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 właśnie byłem ciekawy jak to wygląda, widziałem raz tą siateczkę jak chmieliłem szyszką i dziury były takie że tir z naczepą by przejechał, a z granulatu to taki pył jest w zasadzie, więc albo by to musiało się zbić w jakąś kulę albo przelecieć ? zrobiłem tak,chmiel wszędzie i co gorsze to zepsułem smak no to że chmiel wszędzie to ok,opadł by na dno po 2-3 dniach ale czemu smak zepsułeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaceq Posted December 28, 2016 Author Share Posted December 28, 2016 Używałem chmielu Hallertauer Tradition dałem go 30 g podczas gotowania w 60 min i chciałem dać go na cichą 20g ale chyba przesadziłem z aromatem i goryczką .Myślę jednak że bukiet się ułoży Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 Używałem chmielu Hallertauer Tradition dałem go 30 g podczas gotowania w 60 min i chciałem dać go na cichą 20g ale chyba przesadziłem z aromatem i goryczką ale Ty żartujesz czy warka miała 5l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaceq Posted December 28, 2016 Author Share Posted December 28, 2016 20 l .Po kilku próbach organoleptycznych stwierdzam że trochę przesadziłam z oceną mojego piwa. Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Używałem chmielu Hallertauer Tradition dałem go 30 g podczas gotowania w 60 min i chciałem dać go na cichą 20g ale chyba przesadziłem z aromatem i goryczką ale Ty żartujesz czy warka miała 5l? kolega z koncerniaków się przestawia gdzie na etykiecie jest napisane "produkt może zawierać śladowe ilości chmielu" Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaceq Posted December 30, 2016 Author Share Posted December 30, 2016 Lubię chmiel Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now