Jump to content

chmielenie lagera na cichą

jaceq

Recommended Posts

Witam wszystkich,mam lagera na cichej fermentacji ,wrzuciłem trochę chmielu na cichą w muślinowej siateczce ,zaraz potem pojawiła się biała piana,czy to normalne?

CO2 się poprzyczepiało do drobinek, granulat dawałeś do siateczki ? daj znać ile go wylazło z siateczki po chmieleniu

wczoraj wrzuciłem siateczkę chmielu ,obciążyłem żeby nie wypłynęła -a jednak wypłynęła,postanowiłem rozsypać luzem,zrobiłem tak,chmiel wszędzie i co gorsze to zepsułem smak ,przelałem bez chmielu do nowego wiadra,czekam,może coś z tego będzie ale to nie to samo piwo.Człowiek uczy się na błędach.

Witam wszystkich,mam lagera na cichej fermentacji ,wrzuciłem trochę chmielu na cichą w muślinowej siateczce ,zaraz potem pojawiła się biała piana,czy to normalne?

....mam dokladnie ten sam efekt. Wrzucilem chmiel w ten sam sposob na sam koniec burzliwej i po jednym dniu pokazalo sie sporo piany. Jak wrzucalem to woreczek sie zanurzyl ale po jednym dniu wyplynal.

ccab042a61a87ecae72d0c1c21422444.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

właśnie byłem ciekawy jak to wygląda, widziałem raz tą siateczkę jak chmieliłem szyszką i dziury były takie że tir z naczepą by przejechał, a z granulatu to taki pył jest w zasadzie, więc albo by to musiało się zbić w jakąś kulę albo przelecieć ?

zrobiłem tak,chmiel wszędzie i co gorsze to zepsułem smak

no to że chmiel wszędzie to ok,opadł by na dno po 2-3 dniach ale czemu smak zepsułeś ?

Używałem chmielu Hallertauer Tradition dałem go 30 g podczas gotowania w 60 min i chciałem dać go na cichą 20g ale chyba przesadziłem z aromatem i goryczką .Myślę jednak że bukiet się ułoży

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka

Używałem chmielu Hallertauer Tradition dałem go 30 g podczas gotowania w 60 min i chciałem dać go na cichą 20g ale chyba przesadziłem z aromatem i goryczką

ale Ty żartujesz czy warka miała 5l?

20 l .Po kilku próbach organoleptycznych stwierdzam że trochę przesadziłam z oceną mojego piwa.

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka

Używałem chmielu Hallertauer Tradition dałem go 30 g podczas gotowania w 60 min i chciałem dać go na cichą 20g ale chyba przesadziłem z aromatem i goryczką

ale Ty żartujesz czy warka miała 5l?

kolega z koncerniaków się przestawia gdzie na etykiecie jest napisane "produkt może zawierać śladowe ilości chmielu" :polew: