BazylWidzew Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Jak w tytule. Mieszkam w domu który ogrzewam kominkiem, jak palę to temperaturę w salonie mam 20-24°C, ale rano jest 16-18°C. Teraz moje pytanie, czy mogę w tych warunkach robic piwa górnej fermentacji, jeśli tak to czy będzie to miało wpływ na smak piwa ? Edytowane 29 Grudnia 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Słyszałeś może o skrzyniach styropianowych? Sam mam podobny problem (wahanie temperatur w pomieszczeniu rzędu 5-10°C/dobę). Skrzynia bardzo dobrze sobie z tym poradziła - skoki temp w środku oczywiście są, ale bardzo małe. http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pud%C5%82o-izolacyjne-na-fermentor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Przyklej termometr do fermentora możesz spróbować nawet na wodzie. Okaże się że skoki są niewielkie. Zwłaszcza jak okręcisz go kocem. Też z tym walczę. Najlepiej jest w kącie, z daleka od kominka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Ja mam w piwnicy temp. przez ok. 18 godz. na dobę 17 st. a przez ok 6 godz. 14-12 st. Piwa zawsze wychodzą ok, pojemnik 20-25l piwa musiałoby przebywać parę godzin w niższej lub wyższej temp aby przyjąć temp otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Też mam wahania jakieś 10 sC ,za skrzyni musiałem zrezygnować (kot-szkodnik z lasu drze ją jak cholera) i jakoś piwa wychodzą normalne jak do tej pory, nie przegazowują się znaczy, smak też w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Jak nie ma to znaczenia to dzisiaj zrobiłem Polskie jasne, teraz się studzi na tarasie Edytowane 30 Grudnia 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ja trzymam sprzęt w garażu i skoki temperatury nie są mi obce ale póki co szczęśliwie wszystkie piwa wychodzą ok. Skłoniłbym się ku temu co było już powiedziane czyli fermentator potrzebuje więcej czasu aby przyjąć temp otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się