BazylWidzew Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 (edited) Jak w tytule. Mieszkam w domu który ogrzewam kominkiem, jak palę to temperaturę w salonie mam 20-24°C, ale rano jest 16-18°C. Teraz moje pytanie, czy mogę w tych warunkach robic piwa górnej fermentacji, jeśli tak to czy będzie to miało wpływ na smak piwa ? Edited December 29, 2016 by BazylWidzew Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Słyszałeś może o skrzyniach styropianowych? Sam mam podobny problem (wahanie temperatur w pomieszczeniu rzędu 5-10°C/dobę). Skrzynia bardzo dobrze sobie z tym poradziła - skoki temp w środku oczywiście są, ale bardzo małe. http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pud%C5%82o-izolacyjne-na-fermentor/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Przyklej termometr do fermentora możesz spróbować nawet na wodzie. Okaże się że skoki są niewielkie. Zwłaszcza jak okręcisz go kocem. Też z tym walczę. Najlepiej jest w kącie, z daleka od kominka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BEZ ZASAD Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Ja mam w piwnicy temp. przez ok. 18 godz. na dobę 17 st. a przez ok 6 godz. 14-12 st. Piwa zawsze wychodzą ok, pojemnik 20-25l piwa musiałoby przebywać parę godzin w niższej lub wyższej temp aby przyjąć temp otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 Też mam wahania jakieś 10 sC ,za skrzyni musiałem zrezygnować (kot-szkodnik z lasu drze ją jak cholera) i jakoś piwa wychodzą normalne jak do tej pory, nie przegazowują się znaczy, smak też w normie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 30, 2016 Author Share Posted December 30, 2016 (edited) Jak nie ma to znaczenia to dzisiaj zrobiłem Polskie jasne, teraz się studzi na tarasie Edited December 30, 2016 by BazylWidzew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted January 4, 2017 Share Posted January 4, 2017 Ja trzymam sprzęt w garażu i skoki temperatury nie są mi obce ale póki co szczęśliwie wszystkie piwa wychodzą ok. Skłoniłbym się ku temu co było już powiedziane czyli fermentator potrzebuje więcej czasu aby przyjąć temp otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts