Jump to content

Dobowe skoki temperatury w pomieszczeniu


Recommended Posts

Jak w tytule. Mieszkam w domu który ogrzewam kominkiem, jak palę to temperaturę w salonie mam 20-24°C, ale rano jest 16-18°C. Teraz moje pytanie, czy mogę w tych warunkach robic piwa górnej fermentacji, jeśli tak to czy będzie to miało wpływ na smak piwa ?

Edited by BazylWidzew
Link to comment
Share on other sites

Przyklej termometr do fermentora możesz spróbować nawet na wodzie. Okaże się że skoki są niewielkie. Zwłaszcza jak okręcisz go kocem.

Też z tym walczę. Najlepiej jest w kącie, z daleka od kominka.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam w piwnicy temp. przez ok. 18 godz. na dobę 17 st. a przez ok 6 godz. 14-12 st. Piwa zawsze wychodzą ok, pojemnik 20-25l piwa musiałoby przebywać parę godzin w  niższej lub wyższej temp aby przyjąć temp otoczenia.

Link to comment
Share on other sites

Ja trzymam sprzęt w garażu i skoki temperatury nie są mi obce ale póki co szczęśliwie wszystkie piwa wychodzą ok.

Skłoniłbym się ku temu co było już powiedziane czyli fermentator potrzebuje więcej czasu aby przyjąć temp otoczenia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.