koyuki Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 witam, otóż wczoraj z moim chłopakiem nastawiłam koźlaka-tóż po północy. Temperatura brzeczki 12'C. Drożdże w34/70,jedna paczka, uwodnione na pół godziny przed w temp tej samej. Do teraz piwo nie ruszyło. Pytanie, czy lecieć z rana do sklepu i kupować kolejna paczkę i zwalić winę na złe przygotowanie drożdży, czy też mogą tak późno startować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 jaki miał ekstrakt początkowy ? Wydaje mi się, że do tego piwa to ze dwie saszetki powinny być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 po pierwsze to raczej jaka objętość - gęstość w tym przypadku, praktycznie pewne że powyżej 14, jest drugorzędna, jako że sam producent zaleca saszetkę 11g na 10-12L(?) brzeczki (rozsądnie założyć że standardowych 12blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Mogą tak późno startować, cierpliwości. Jak po 3 dniach nie ruszą, to wtedy można się zacząć martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Robiłem koźlaka (16Blg) w piątek i też zadawałem tymi samymi drożdzami. Uwadniałem w 18st.C (1 saszetka) i zadałem do dobrze natlenionej brzeczki o takiej samej temperaturze. Po zadaniu rozpocząłem powolne schładzanie brzeczki w piwnicy do docelowej temperatury fermentacji (10st.C). Na powierzchni brzeczki piana zaczęła się dopiero tworzyc po 18 godzinach od momentu zadania drożdzy, a brzeczka miała wtedy 12st.C. To moje pierwsze piwo na tych drożdzach i pierwsze dolnej fermentacji, ale nim wybrałem ten szczep to poczytałem troche na forum i poza paroma wyjątkami wszyscy zgodnie twierdzili że te drożdże dłużej startują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Żytnie z ekstraktem ~19blg z zadanymi dwoma saszetkami W34/70 bulgoce wesoło w 10 stopniach po około 24h od zadania drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyuki Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 22 l. 16 blg. Napowietrzone w miarę. Widziałam, że tych drożdży ciut mało,ale zestaw surowców kupiony,wiec miałam nadzieję, że sprzedawca pisząc instrukcję wie co robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Dobry sprzedawca wcisnął by 2 paczki drożdży;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 22 l. 16 blg. Napowietrzone w miarę. Widziałam, że tych drożdży ciut mało,ale zestaw surowców kupiony,wiec miałam nadzieję, że sprzedawca pisząc instrukcję wie co robi. Ja bym nabył drugą saszetkę i posypał po wierzchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyuki Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nie drążylabym tak tego tematu, bo bym już kupiła te Drożdże, tylko że jedyny sklep, który jest w mojej okolicy to winohobby, gdzie posiadają s-23,brak w34/70,a zanim przesyłka nadejdzie to można zacząć wylewać z fermentora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) tylko że jedyny sklep, który jest w mojej okolicy to winohobby a podobno Warszawa doża i piękna. W którymś na pewno maja takowe zyjątka https://www.google.pl/search?q=sklep+piwowarski+warszawa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=mCxqWIabO8ni8AeqgbPYCA#q=sklep%20piwowarski%20warszawa&tbs=lf_msr:-1,lf_od:-1,lf_oh:-1,lf:1,lf_ui:2,lf_pqs:EAE&safe=off&rflfq=1&rlha=0&rllag=52260728,21044170,1487&tbm=lcl&rldimm=17948151767289673819&gfe_rd=cr Ci chyba mają https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Saflager-W-3470/213 Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Niestety drożdży jest za mało więc musisz dokupić albo postarać się o gestwe. Zła wiadomość jest taka, że te drożdże które dałaś już zaczęły pracować, a że jest ich zbyt mało będą wytwarzać spore ilości estrów, co wpłynie na jakość piwa. Na przyszłość radzę przygotować się do warzenia i przeczytać kilka wątków o podstawach, uchroni to przed takimi wpadkami jak ta z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyuki Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, znalazłam w jednym sklepie, zaraz tam pojadę. Pytanie tylko, czy teraz te drożdże uwodnić czy posypać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Lepiej uwodnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ja bym uzbroił się w cierpliwość. U mnie przy tych drożdżach bulkanie zaczynało się dopiero w czwartej dobie, nawet przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży.Aczkolwiek poszukanie gęstwy czy dodanie kolejnej paczki drożdży na pewno nie zaszkodzi. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ja bym uzbroił się w cierpliwość. U mnie przy tych drożdżach bulkanie zaczynało się dopiero w czwartej dobie, nawet przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży. Aczkolwiek poszukanie gęstwy czy dodanie kolejnej paczki drożdży na pewno nie zaszkodzi. To masz przy okazji zaliczony test czystosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży Tak jest! Zdziwiłem się trochę, jak mi tyle Mr.Malty wyliczył, ale trzymam się tej ilości trzeci raz w takiej konfiguracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ja bym uzbroił się w cierpliwość. nawet przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży. 22 l. 16 blg. i jedna paczka jedyne w co powinno się uzbroić w takim wypadku to w dwie, a jak by policzył to może i w trzy paczki drożdży wiadomo że pewnie jedna ruszy i przefermentuje tu z jakim skutkiem ? dla jednych będzie to bez różnicy dla innych będzie duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ja bym uzbroił się w cierpliwość. U mnie przy tych drożdżach bulkanie zaczynało się dopiero w czwartej dobie, nawet przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży. Aczkolwiek poszukanie gęstwy czy dodanie kolejnej paczki drożdży na pewno nie zaszkodzi. To masz przy okazji zaliczony test czystosci Przy porterze bałtyckim tez upłynęło tyle czasu nim zaczęło bulkać, mimo że miałem przygotowany wcześniej starter. Pewnie coś wcześniej się działo, ale nie mam przezroczystego fermentora by było dane mi to ocenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyuki Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Dzięki za pomo! piwo jednak ruszyło po półtora dnia, jednak i tak dodałam jeszcze drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się