INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Mam tą rurkę chińską 3 częściową. Pytanie do mojej wcześniejszej warki. Zauważyłem że nad naklejką, gdzie butelka robi się okrągła mam w większości naokoło kółka z drożdzy. A w niektórych na jednek stronie ścianki ( tak jakby lewitują przy szkle, nie dotykają drożdze ) Co to może być? Za ciepło w piwnicy? Nie pomieszałem ich po 2 dniach w domu i od razu do piwnicy? Na teraz zamieszałem wszystkie butelki i niech stoją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) ? Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Wyjdzie z tego ładne ESB. Nie kombinuj, daj 250-500g karmelowego. Na goryczkę daj Targeta żeby wyszło 40-45IBU, cały Northdown na flameout albo na zimno i narazie. Tak jak tu, tylko podwoić ilości wszystkiego i przeliczyć IBU: http://www.piwo.org/topic/16321-esb-13blg/ karmelowy jest od koloru nie od słodyczy Co? no tak, zapomniałem że tam są cukry niefermentowalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) wydaje mi się że źle chłodzę je. Daje na balkon Chłodzenie na powietrzu nawet przy tak niskich temperaturach jest dużo mniej efektywne niż z użyciem zimnej wody. Opiszę może swoją metodę chłodzenia, bardzo skuteczną, lecz posiadającą jedną istotną wadę. Mamy zimową aurę, więc nanosisz śniegu do wanny/brodzika, zalewasz zimną wodą żeby powstała gęsta mieszanina śniegu i wody, wkładasz gar/fermentor z gorącą brzeczką. Jak się śnieg rozpuści to zlewasz trochę wody i dokładasz śniegu. Chłodzi się bardzo szybko 1-1,5 godziny. Aha, pisałem o jednej wadzie... Sąsiedzi wezmą Cię za debila jak będziesz łopatą wnosił śnieg do domu. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez kamilg20 darinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Wiem że lepiej chłodzić inaczej. Mi chłodziło przy -8 chyba z 4-4.5h. Dodałem wczoraj drożdze. Dziś poszedłem zobaczyć co się dzieje i mam na dole 1mm drożdzy. To są martwe drożdze już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Aha, pisałem o jednej wadzie... Sąsiedzi wezmą Cię za debila jak będziesz łopatą wnosił śnieg do domu. Chciałbym użyć podobnej metody, ale jeśli noszenie śniegu łopatą daje takie wady, to boję się co będzie z wnoszeniem śniegu w jakimś dużym naczyniu na 3 piętro w bloku Chyba muszę coś innego wymyślić. To są martwe drożdze już? Pewnie część martwa jeszcze z opakowania + część mniej witalnych, która już padła + jakieś, które już się zmęczyły i stwierdziły, że mają dość, ale jeszcze dychają + jakieś żywe, które stwierdziły, że przy dnie też trochę żarcia mają, więc po co unosić się wyżej, skoro można poleżeć. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 A jak wysładzamy i pod koniec leci 7brix a według kalkulatora woda się kończy to można jeszcze dalej lać gdybym ją miał? Czytałem że wysładzać można do 4BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) A inni mówią że do 2Blg a jeszcze inni że do objętości, czyli ile wlezie. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 A inni mówią że do 2Blg a jeszcze inni że do objętości, czyli ile wlezie.Wysładzałem niedawno do objętości. Mam w jednym piwie,chmielonym na 20ibu ,bardzo nieprzyjemną goryczke,która napewno nie pochodzi od chmielu. Trzeba znac swoją wydajność i dobrze zaplanować zasyp,pewnie wypłukałem taniny. Z tym "ile wlezie" to bym nie szalał Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Z mojego doświadczenia temperatura wody użytej do wysładzania ma większe znaczenie dla jakości goryczki niż do ilu Blg wysładzasz. Spartoliłem dwa piwa robiąc steeping słodów karmelowych we wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 A jak wysładzamy i pod koniec leci 7brix a według kalkulatora woda się kończy to można jeszcze dalej lać gdybym ją miał? Czytałem że wysładzać można do 4BLG Śmiało możesz wysładzać dalej. Bezpieczna granica to 3 blg. Ja zazwyczaj wysładzam do 2. Zawsze to więcej piwa będzie. Tylko pamiętaj, żeby temperatura wody nie była za wysoka, bo wypłuczesz taniny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Patrzcie jaki fajny efekt dały drożdze których niestety za dużo jest w butelkach. Czy w piwach pszenicznych też to tak wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Patrzcie jaki fajny efekt dały drożdze których niestety za dużo jest w butelkach. Czy w piwach pszenicznych też to tak wygląda? Bardziej mi to przypomina kominy hydrotermalne na dnie oceanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Tez raz tak miałem. Potem na każdej butelce takie zaschniete osady drożdżowe które było trzeba czyścić szczotką bo samo płukanie nie wystarczało. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Panowie następne piwo do zrobienia. Słody to: Słód pale ale - 6kg Słód pszeniczny karmelowy - 0,25kg Chmiele to cascade, citra, chinook po 100g Drożdze us05 Chinooka bym dał na goryczkę. A reszta na cichą. Chyba że inaczej to dochmielić. Czy po chmieleniu tylko chinookiem wyjdzie coś podobnego do ataku chmielu pinty? Czy może dodać też coś z innych chmieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Panowie następne piwo do zrobienia. Słody to: Słód pale ale - 6kg Słód pszeniczny karmelowy - 0,25kg Chmiele to cascade, citra, chinook po 100g Drożdze us05 Chinooka bym dał na goryczkę. A reszta na cichą. Chyba że inaczej to dochmielić. Czy po chmieleniu tylko chinookiem wyjdzie coś podobnego do ataku chmielu pinty? Czy może dodać też coś z innych chmieli? 100g Chinnoka na goryczkę? Ostry z Ciebie zawodnik 200g na cichą? Również ostro jedziesz Oczywiście niektórzy używają 300g chmielu do warki ~25l, ale gdy ja kiedyś postąpiłem podobnie to dostałem dość mocną trawiastość, a aromatu nie było wcale więcej niż przy rozsądnych dawkach chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Panowie następne piwo do zrobienia. Słody to: Słód pale ale - 6kg Słód pszeniczny karmelowy - 0,25kg Chmiele to cascade, citra, chinook po 100g Drożdze us05 Chinooka bym dał na goryczkę. A reszta na cichą. Chyba że inaczej to dochmielić. Czy po chmieleniu tylko chinookiem wyjdzie coś podobnego do ataku chmielu pinty? Czy może dodać też coś z innych chmieli? 100g Chinnoka na goryczkę? Ostry z Ciebie zawodnik 200g na cichą? Również ostro jedziesz Oczywiście niektórzy używają 300g chmielu do warki ~25l, ale gdy ja kiedyś postąpiłem podobnie to dostałem dość mocną trawiastość, a aromatu nie było wcale więcej niż przy rozsądnych dawkach chmielu.Jak długo miałeś chmiel na cichej? Każde z dwóch wcześniejszych mocno goryczkowe ale idzie wypić. Zapach tylko słaby w nich. Chinooka nie dam 100g na goryczkę. Do gotowania dam 25g na 40min i 25g na 20min. Jest to taki test ile tego zapachu wyjdzie z 250g chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 4 dni na cichej trzymałem ponad 150g chmielu w objętości 24l. Efekt to aromat + trawa. Wydaje mi się, że bardziej doświadczeni też będą Ci odradzać 200g chmielu na cichą, dlatego poczekajmy jeszcze na inne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Może im więcej chmielu tym mniej trzymać na cichej? Czytałem troche że chmiel nie jest nigdy taki sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Spróbuj tak ok 80IBU. Chinok 30g 60 minut Chinok 30g 30 minut Citra 30 15 minut cascada 30 1 minuta chinok 20 wp80 citra 30 wp80 cascada 30 wp80 chinok 20 cicha 5dni citra 30 cicha 5dni cascada 30 cicha 5dni Sam podobne schematy stosuje i jest fajny smak i zapach. Z drugiej strony mi chinok bardzo smakuje i bym zmienił proporcje między nim a citrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Nie moge zrobić wirpoola bo po gotowaniu filtruję od razu i na balkon fermentor. Jest -4 to tak za 10h powinno być te 22C Dlatego więcej chce dać na cichą. Te 250g wszystkiego. Nie wiem tylko czy to ma sens. Jednak chcę przetestować Jutro takie coś chce zrobić. Słody: 5 kg pils 0,3 kg karmelowy 0,1 kg carapils Chmiele: 40 g marynka 60 min 20g marynka 40 min 15 g Willamette 10 min 15 g Cascade 10 min 15 g Willamette 0 min 15 g Cascade 0 min 50 g Cascade na zimno Drożdże: US-05 [Zacieranie: 67°C / 60 min Więcej dam cascade na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Spróbuj . Daj info jak ci wyjdzie . . Kiedyś podczas rozlewu do jednej butelki zaciągnął się chmiel z dna .Tak ok 2-3 cm było tego w butelce. Fajnie chmielowe było, szkoda ze nie cała warka. Edytowane 8 Lutego 2017 przez aks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Może im więcej chmielu tym mniej trzymać na cichej? Czytałem troche że chmiel nie jest nigdy taki sam W takim razie nie ma sensu walić łopatę chmielu skoro aromat jest taki sam jak przy mniejszej ilości na dłuższy czas. Uwarzyłem już kilka takich piw i co nieco wiem, dlatego radzę. Dobrze czytałeś. Chmiel może się różnić, ale zawsze zawiera zielone części (granulat, szyszka) co oznacza, że jak przedobrzysz to dostaniesz trawkę. Jak Ci nie szkoda chmielu i uważasz, że nie grozi Ci trawiastość i garbnikowość to rób tak jak chcesz. Ale koniecznie opisz tutaj efekty. Od siebie jeszcze napiszę, że 2 razy chmieliłem na aromat dużą ilością chmielu. Już więcej tego nie zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Chodziło mi o to że czasem ktoś pisze że chmiel nie był tak dobry jak we wcześniejszym zakupie. To moje 3 piwo więc tak eksperymentuje. Bardziej mnie martwi przefiltrowanie tego. Ale dam radę Trawiastość w smaku była czy w zapachu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się