Fabian Bielinski Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Ale w UK za wysyłkę chcieli 46 Euro.Oooo tego nie sprawdzałem ...przesada! Mam braci w Niemczech więc dał bym radę to załatwić tylko ta lodowka, to największy problem Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponq Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Decyzja zapadła, kupuję Klarstein XXL ze względu na wielkość. Szukam jeszcze dobrej oferty bo okazuje się, że w Czechach można za ~2000PLN wyhaczyć a u nas prawie 2500 z przesyłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponq Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Automat dojechał cały i zdrowy. Jestem już po pierwszej warce i muszę powiedzieć, że rewelacja!!! Szybko, czysto, cicho i na lenia. Genialnie! Kilka spostrzeżeń odnośnie wersji XXL: - jak ktoś planuje robić warki ~20l to nie jest to dobre narzędzie - kosz podwieszony jest mniej więcej na linii 7,5l co oznacza, że mało brzeczki będzie zalewało zasyp. Dla przykładu robiłem teraz Bittera ~13l wody na start a to ledwo przykryło zasyp. - Wydajność, nie liczyłem jeszcze ale miało wyjść ok 22l brzeczki 10BLG a wyszło 24l brzeczki 10BLG. Lepiej niż kiedykolwiek na warniku czy garze. - 3kw grzałka jest genialna, do warzenia skręciłem na 2,5 ale już chmielenie full power. Mam jeszcze jedną grzałkę (zanurzeniową) 2kW więc wrzuciłem do gara - woda zagotowała się w ~15min - pompka jest maksymalnie cicha i nie udało mi się jej zapchać a używałem jedynie bazooki. - sprzęt jest ciężki, trzeba się nieźle namęczyć, aby unieść kosz z 14kilogramowym, nasiąkniętym zasypem, do tego gar jest dość wysoki więc jak trzymacie sprzęt na taborecie (żeby się łatwiej do fermentora przelewało) to będzie siłka za darmo ? - sterownik PID jednak byłby sprytniejszy – temperatura waha się o 1 stopień – ustawiłem 67,4 i miałem od 66,8 do 68,4 - sterownik ma chyba bug bo jak dałem pause i zmieniłem temperaturę to mimo oznaczenia h (grzeje) temperatura nie rosła, pomógł reset - konstrukcja kosza utrudnia wysładzanie – nie da rady sprawdzać poziomu brzeczki przy dolewaniu a więc trzeba odmierzyć sobie ilość wody wcześniej - Łatwość, czystość i przyjemność ważenia rekompensuje x30 powyższe ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Za ile kupiłeś i skąd? Ile słodów można wsypać na jefen raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMik Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) Piszę do Was, bo już trochę nie mam pomysłu co robię źle. Jaki przepływ ustawiacie na pompę podczas zacierania? Prawie zawsze mam problem z tym że brzeczka zbyt wolno filtruj się przez złoże. Czasami cała brzeczka z dołu pompuje się na górę. Jak to u was wygląda? Mój sprzęt to Klarstein Czy podczas zacierania mieszacie złoże raz lub dwa, jak to niektórzy zalecają? Czy jak raz się ułoży to już do końca dajecie mu spokój? ? Edytowane 6 Maja 2018 przez KubaMik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 (edytowane) tak z innej beczki, jaka jest różnica pomiędzy RC RCBM-40N a np cobra ? Przeczytałem chyba wszystkie watki na forum i nadal nie wiem co byłoby najlepsze na warki do 30l. Czy domawialiście do tego np fałszywe dno , hop stoper? Edytowane 8 Maja 2018 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Piszę do Was, bo już trochę nie mam pomysłu co robię źle. Jaki przepływ ustawiacie na pompę podczas zacierania? Prawie zawsze mam problem z tym że brzeczka zbyt wolno filtruj się przez złoże. Czasami cała brzeczka z dołu pompuje się na górę. Jak to u was wygląda? Mój sprzęt to Klarstein Czy podczas zacierania mieszacie złoże raz lub dwa, jak to niektórzy zalecają? Czy jak raz się ułoży to już do końca dajecie mu spokój? Spróbuj tych metod w kolejności.1. Grubiej śrutuj2. Dodaj łuskę np. gryczaną3. Ustaw mniejszy przepływ4. Może za mało wody dajesz5. Zmniejsz jednokrotny zasypJa nie mieszam. Używam cobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinol100 Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Witam Odświeżę trochę ten wątek. Zmęczony trochę warzeniem w garze zastanawiam się nad zakupem Royal catering z tego linku https://www.expondo.pl/royal-catering-kociol-warzelny-40-l-lcd-10010891# Czy ktoś z użytkowników takiego kociołka lub innego podobnego podzieliłby się swoimi wrażeniami po kilku warkach. Potrzebuję również wymiarów wewnętrznych, żeby sprawdzić czy wejdzie tam moja chłodnica(średnica i wysokość) oraz jaką wydajność osiągacie na tym sprzęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Polecam Ci poczytać posty, ewentualnie zadać pytania w grupie na fb:Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinol100 Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Wiem, że to dziwne ale nie mam facebooka. Dlatego szukam informacji na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 W danych technicznych jest napisane, że średnica kotła to 35 cm. No i są jakieś filmu na YouTube. http://www.beestory.pl/?p=2446 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipja Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Jestem nowym użytkownikiem coobry cb25 v2 i chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami po 2 warkach uwarzonych w weekend. Na start poszedł lager wiedeński i tropical lager - zestawy surowców z TB. Nie zauważyłem problemów ze śrutą ale zasyp nie był wymagający. Pompa ani razu się nie zacięła, używałem jej tylko przy zacieraniu. Do zacierania dałem trochę więcej wody(2-3L) niż w przepisie, stwierdziłem że trzeba jakoś wypełnić przestrzeń pod koszem. Moim błędem było nie uwzględnienie tej zmiany podczas wysładzania i gotowanie zaczynałem z 29L a zakładałem 20L produktu końcowego więc gotowanie trwało trochę dłużej Do chmielenia użyłem woreczka do gotowania chmielu, przypiąłem go metalowym klipsem i do niego dorzucałem chmiel. Chciałem uniknąć zapchania bazooki. Chłodzenie do 21C przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej bardzo przyjemne, jednak nie ma szans zejść do temp dolniaków, po dwóch godzinach miałem 16C wąż ogrodowy w wiadrze z butelkami z lodem i temperatura nie chciała spadać. Przy przelewaniu do fermentora brzeczka super się napowietrza, piękna piana, rzeczywiście białko i chmieliny obkleiły bazookę ale dopiero pod koniec przelewania. Poskrobałem łygą i leciało dalej. Sprzęt spełnia moje oczekiwania w 100%. Jedyną zagadką dla mnie jest wysładzanie, u mnie trwało bardzo szybko i nie jestem do końca pewien czy dobrze było wykonane. Ile wody wlewacie jednorazowo na 'tackę'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajgon89550 Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 wysładzanie to niestety minus kociołka... ja staram się żeby. trwało dłużej wtedy wydajność jest lepsza. od 5 Warek używam kociołka Royal Catering ciągle się poznajemy ale póki co jestem zadowolony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 jak sie starasz zeby trwało dłużej jak nie ma na to prawie żadnego wpływu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 15 hours ago, Gwynbleidd said: jak sie starasz zeby trwało dłużej jak nie ma na to prawie żadnego wpływu? jak ześrutujesz drobniej to idzie powoli, u mnie filtracja i wysladzanie trwa ~30 minut. Dzieki temu mam wydajnosc liczona BS w okolicach 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 calkowita wydajnosc czy zacierania? No u mnie tez tyle trwa zazwyczaj. Problem pojawia mi się większy przy zlewaniu do fermentora, wtedy leci jak krew z nosa, mam taki filtrator założony ze sprężyny z piwoszarni i on się strasznie zapycha chyba głównie osadem co się wytrąca i whirpool nic nie daje ale przynajmniej pozniej w fermentorze nie mam praktycznie nic osadu prócz drożdźowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciniak Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Czy ktoś ma i stosuje ramię Whirlpool do kotła typu Klarstein 30 litrów. Interesuje mnie czy ta pompa, która tam jest w stanie tak zawirować aby powstał kopczyk z chmielin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 mi nawet przy recznym mocnym mieszanu nie udaje się zrobić kopczyka i mi cała sprężyna się zapycha która mam dookoła w środku garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gigant80 Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Ciniak a nie szkoda pompy? Nie zapcha się całym syfem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gigant80 Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Do fermentora duży worek 100 micronów i problem filtracji rozwiązany. Z gara filtrator wywaliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 5 godzin temu, Gigant80 napisał: Do fermentora duży worek 100 micronów i problem filtracji rozwiązany. Z gara filtrator wywaliłem. chyba tez tak zrobie i wywale ta sprezyne albo porobie w niej jakies zagiecia zeby miala wiekszy przeplyw i worek bede gotowal przed rozlewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coffeelover Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Czy widzieliście gdzieś w sieci jakiś dokładny tutorial jak w kotle typu Klarstein/Ace/... wymienić sterownik na craftbeerpi?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Hej tu masz schemat podłączenia innego sterownika ale ogólna zasada taka sama: Instrukcja SmartPID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coffeelover Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Hej tu masz schemat podłączenia innego sterownika ale ogólna zasada taka sama:Instrukcja SmartPIDDzięki! To już coś, może sobie poradzę. Ktoś zna jeszcze jakiś? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonek Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Cześć, Podepnę się pod temat, powiedzcie mi jako użytkownicy tych kociołków warzelno-filtrująco-gotujących, jak wygląda u Was proces warzenia przy użyciu kotła pod względem czasu. Parę lat temu zacząłem zabawę z warzeniem, super sprawa, ale full manual w moim wykonaniu czyli zacieranie w zwykłym garze na palniku gazowym, wysładzanie dosłownie ręczne w worach filtracyjnych, poparzone paluchy, no i ten przeklęty czas przy najprostszych warkach dochodzący do 11-13 godzin od rozpoczęcia grzania do zlania gotowej 15-20 stopniowej brzeczki do fermentatora(późniejszego mycia już nie wliczam). Nie mam super doświadczenia ale kilka warek udało mi się wykonać własnoręcznie i jak sobie przypomnę ten smak...... i zaraz potem całą zmarnowaną niedzielę i kazanie od żony.... oba bezcenne. Kociołek jak każdy sprzęt ogarnę z czasem, natomiast zastanawia mnie czas jaki wam zajmuje zrobienie jednej wareczki od A do Z. Zainteresowany jestem kociołkiem RCBM-40N ale to pierwszy sprzęt tego typu, na który się natknąłem i wybór nie zapadł. Dzięki za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się