maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Witam wszystkich po fachu Jestem w trakcie warzenia i jakąś godzinę temu (17:30) uwodniłem drożdże Browin Brewgo Ale ale dopiero co odstawiłem brzeczkę do chłodzenia na balkon moje obawy są takie że coś może stać się złego z drożdżami zanim piwo osiągnie temperaturę do zadania . Jaki czas mogą sobie stać takie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Teoretycznie po 30 min do godziny żywotność drożdży zaczyna spadać, bo w wodzie są zdane tylko na zapas jaki mają w komórkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 hmmm czyli lepiej już sobie dać spokój z tymi drożdżakami? mam jeszcze paczkę safbrew s33 ale termin jaki widnieje na opakowaniu to 01-2017 i nie wiem czy się jeszcze nadają żeby je zadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 To zależy jakie masz blg nastawu i ilość, możesz się pokusić o ryzyko po przeliczeniu ilości potrzebnych sucharów kalkulatorem i założeniu ze jakis procent ich padnie przy długim uwadnianiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Nie byłbym taki pewien czy wszystko koniecznie stracone. Robiąc swoje pierwsze z ekstraktów popełniłem tyle głupot, że głowa pęka i jedną z nich było uwodnienie drożdży S04 tuż po gotowaniu. Zanim udało mi się jakoś wystudzić brzeczkę do temperatury w której drożdże by mogły przeżyć, minęły spokojnie ze 4 godziny . Ale wyjścia innego nie było niż zalać - okazało się, że na następny dzień miło bulkało, a piwo "jakoś" wyszło (nawet pomimo tego, że temperatura potem uciekła trochę) i jest pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Przed gotowaniem było 12 blg po jeszcze nie mierzyłem bo piwo ma jeszcze wysoką temperature może zaryzykuje z tymi drożdżami po terminie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Ja bym wlewał te. Ewentualnie schłodził bym na szybko małą ilość brzeczki w szklance i do nich dodał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zamieszałem chwilkę temu te drożdże i sporo z nich opadło na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Ile masz litrów brzeczki? Nie zapominaj, że one mają 7 gramów, więc mało w porównaniu z saszetką S-04 lub US-05 (obie po 11,5 gr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Brzeczka 21 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Spokojnie możesz zadać te nawodnione, wszystkie nie zdechną, zawsze jakieś opadają na dno, najwyżej po zadaniu do brzeczki będą dłużej się namnażały i trochę później nastąpi start. Nie zapomnij o porządnym napowietrzeniu brzeczki przed zadaniem drożdży. Nie ma czym się stresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Daj im czas do jutra do wieczora przynajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku. Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie. Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku. Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie. Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro. przecież nie napisał, że zada je w 40 stopniach tylko poczeka aż brzeczka wystygnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku. Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie. Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro. Spokojnie kolego nie mam zamiaru zadać ich w 40 stopniach nie bój żaby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku. Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie. Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro. przecież nie napisał, że zada je w 40 stopniach tylko poczeka aż brzeczka wystygnie... Napisał,że poczeka godzine,a nie,że wystygnie.Taka ciekawostka: 24 litry w fermentorze,na dworze -13C ,w godzine temperatura spadła z 25C do 21C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku. Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie. Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro. przecież nie napisał, że zada je w 40 stopniach tylko poczeka aż brzeczka wystygnie... Napisał,że poczeka godzine,a nie,że wystygnie.Taka ciekawostka: 24 litry w fermentorze,na dworze -13C ,w godzine temperatura spadła z 25C do 21C. ale z wiatrem czy bez...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Ta godzina to nie tak że będzie od dzwona do dzwona po prostu będę czekał do odpowiedniej temperatury teraz mam 36 stopni wiec jeszcze czas na przygotowanie sprzętu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku. Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie. Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro. przecież nie napisał, że zada je w 40 stopniach tylko poczeka aż brzeczka wystygnie... Napisał,że poczeka godzine,a nie,że wystygnie.Taka ciekawostka: 24 litry w fermentorze,na dworze -13C ,w godzine temperatura spadła z 25C do 21C. A czemu chłodzisz w fermentorze a nie w garze? Plastik to izolator termiczny, nie lepiej gar wynieść na balkon jak sie nie ma chłodnicy? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 A czy napisałem wg. w czym chłodzę? Garnek Panie tylko garnek po co się męczyć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 A moim zdaniem to całe uwadnianie drożdży to jakiś żart dla początkujących albo przynajmniej MIT. Też na początku odnosiłem się do tego co wyczytałem forum i opakowaniach oraz wyoglądałem Youtube i robiłem ten błąd (teraz zdecydowanie uważam że to był błąd) polegający na uwadnianiu drożdźy - czyli po prostu prosiłem się o infekcję. Od ok. 20-tej warki suchary sypię bezpośrednio z paczki na pianę powstałą podczas napowietrzania i zawsze starują aż miło. Sprawdzone na US-05, S-04 i W34/70, no chyba że mi wychodzi dlatego, że standardowo robię piwka 10-14 BLG, a jak jakieś mocniejsze to wtedy idzie gęstwa. Ponadto sądzę, że błona komórkowa drożdżaków nie przepuści nic innego tylko wodę, więc cukry i tak pozostaną na zewnątrz podczas uwadniania drożdży bezpośrednio w brzeczce. ...no chyba że koledzy i koleżanki mają jakieś inne doświadczenia z innymi typami drożdży, niż te co wymieniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 jak nie ma chłodnicy to chłodź w wannie, duużo szybciej. Woda jest przewodnikiem, powietrze izolatorem. Spokojnie postoją. Jak nie miałem chłodnicy, to procedura wyglądała tak: transfer gorącej brzeczki do wiadra rurką - im gorętszej tym lepiej, bo zmniejsza ryzyko infekcji, zamknięcie wiadra, wiadro do wanny, po 2 h było zwykle chłodne, Wtedy napowietrzenie przez trząchanie fermentorem, az powstanie piana. Po pierwsze celem napowietrzenia, po drugie utworzenia piany. I tak na pianę mogłem wysypać drożdże, bez uwadniania. Uwadniały się bardzo ładnie leżąc na pianie. Z wyników byłem zadowolony. A w Twoim wypadku: spoko wlej to co masz uwodnione. ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekLBC Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Poszły na brzeczkę dobrze napowietrzoną o temperaturze 22 stopnie. Dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 A czy napisałem wg. w czym chłodzę? Garnek Panie tylko garnek po co się męczyć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Nie do Ciebie pisałem, tylko do @Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się