Skocz do zawartości

Uwadnianie drożdży


maniekLBC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po fachu

Jestem w trakcie warzenia i jakąś godzinę temu (17:30) uwodniłem drożdże Browin Brewgo Ale ale dopiero co odstawiłem brzeczkę do chłodzenia na balkon moje obawy są takie że coś może stać się złego z drożdżami zanim piwo osiągnie temperaturę do zadania . Jaki czas mogą sobie stać takie drożdże?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie byłbym taki pewien czy wszystko koniecznie stracone. Robiąc swoje pierwsze z ekstraktów popełniłem tyle głupot, że głowa pęka i jedną z nich było uwodnienie drożdży S04 tuż po gotowaniu. Zanim udało mi się jakoś wystudzić brzeczkę do temperatury w której drożdże by mogły przeżyć, minęły spokojnie ze 4 godziny :facepalm: . Ale wyjścia innego nie było niż zalać - okazało się, że na następny dzień miło bulkało, a piwo "jakoś" wyszło (nawet pomimo tego, że temperatura potem uciekła trochę) i jest pijalne. :D  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie możesz zadać te nawodnione, wszystkie nie zdechną, zawsze jakieś opadają na dno, najwyżej po zadaniu do brzeczki będą dłużej się namnażały i trochę później nastąpi start. Nie zapomnij o porządnym napowietrzeniu brzeczki przed zadaniem drożdży. Nie ma czym się stresować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro

 

Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku.

Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie.

Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro

 

Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku.

Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie.

Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro.

 

 

przecież nie napisał, że zada je w 40 stopniach tylko poczeka aż brzeczka wystygnie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku. Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie. Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro.

 

Spokojnie kolego nie mam zamiaru zadać ich w 40 stopniach nie bój żaby :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro

 

Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku.

Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie.

Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro.

 

 

przecież nie napisał, że zada je w 40 stopniach tylko poczeka aż brzeczka wystygnie...

 

Napisał,że poczeka godzine,a nie,że wystygnie.Taka ciekawostka: 24 litry w fermentorze,na dworze -13C ,w godzine temperatura spadła z 25C do 21C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro

 

Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku.

Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie.

Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro.

 

 

przecież nie napisał, że zada je w 40 stopniach tylko poczeka aż brzeczka wystygnie...

 

Napisał,że poczeka godzine,a nie,że wystygnie.Taka ciekawostka: 24 litry w fermentorze,na dworze -13C ,w godzine temperatura spadła z 25C do 21C.

 

 

:)  ale z wiatrem czy bez...? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Tak Właśnie zrobię brzeczka ma jakieś 40 stopni teraz poczekam jeszcze godzinę i zadaje uwodnione drożdże w dobrze napowietrzoną brzeczkę jeśli nie wystarują do kupię jutro świerzaki i dorzucę dzięki za wszystkie odpowiedzi. pozdro

 

Dawno już tyle bredni nie było w jednym wątku.

Jak dasz do takiej temperatury, to już pomijając szok temperaturowy dla komórek drożdżowych, jak Ci fermentacja ruszy, to masz gwarantowane, że piwo wyjdzie.

Już o fuzlach nie wspominając. Poczekaj aż brzeczki wystygnie przynajmniej do tych 25oC i zadaj te uwodnione drożdże choćby jutro.

 

 

przecież nie napisał, że zada je w 40 stopniach tylko poczeka aż brzeczka wystygnie...

 

Napisał,że poczeka godzine,a nie,że wystygnie.Taka ciekawostka: 24 litry w fermentorze,na dworze -13C ,w godzine temperatura spadła z 25C do 21C.

 

A czemu chłodzisz w fermentorze a nie w garze?  Plastik to izolator termiczny, nie lepiej gar wynieść na balkon jak sie nie ma chłodnicy? :>

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moim zdaniem to całe uwadnianie drożdży to jakiś żart dla początkujących albo przynajmniej MIT.

Też na początku odnosiłem się do tego co wyczytałem forum i opakowaniach oraz wyoglądałem Youtube i robiłem ten błąd (teraz zdecydowanie uważam że to był błąd) polegający na uwadnianiu drożdźy - czyli po prostu prosiłem się o infekcję.

 

Od ok. 20-tej warki suchary sypię bezpośrednio z paczki na pianę powstałą podczas napowietrzania i zawsze starują aż miło.

 

Sprawdzone na US-05, S-04 i W34/70, no chyba że mi wychodzi dlatego, że standardowo robię piwka 10-14 BLG, a jak jakieś mocniejsze to wtedy idzie gęstwa.

Ponadto sądzę, że błona komórkowa drożdżaków nie przepuści nic innego tylko wodę, więc cukry i tak pozostaną na zewnątrz podczas uwadniania drożdży bezpośrednio w brzeczce.

...no chyba że koledzy i koleżanki mają jakieś inne doświadczenia z innymi typami drożdży, niż te co wymieniłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak nie ma chłodnicy to chłodź w wannie, duużo szybciej. Woda jest przewodnikiem, powietrze izolatorem. Spokojnie postoją. Jak nie miałem chłodnicy, to procedura wyglądała tak: transfer gorącej brzeczki do wiadra rurką - im gorętszej tym lepiej, bo zmniejsza ryzyko infekcji, zamknięcie wiadra, wiadro do wanny, po 2 h było zwykle chłodne, Wtedy napowietrzenie przez trząchanie fermentorem, az powstanie piana. Po pierwsze celem napowietrzenia, po drugie utworzenia piany. I tak na pianę mogłem wysypać drożdże, bez uwadniania. Uwadniały się bardzo ładnie leżąc na pianie. Z wyników byłem zadowolony.

A w Twoim wypadku: spoko wlej to co masz uwodnione. ruszą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.